Presidentval i USA – och…?


Nästa år är det presidentval i USA, ett evenemang som till och med de provinsiella svenska medierna brukar följa med närgånget men ytligt intresse, ungefär som vilket kändisjippo som helst.    Google Translate

Vem ska bli världens mäktigaste man? brukar reportrar och politiska analytiker fråga sig darrande av spänning. Och så fördjupar de sig i ett uttalande här och dissekerar en paroll där. Men den amerikanske presidenten är inte världens mäktigaste man. Han är bara så mäktig som finansmarknaden tillåter honom att vara. Se hur mycket av den politik som Obama gick till val på 2008 som han sedan kunnat förverkliga. Det är praktiskt taget ingenting.

Kanske spelar det en marginell roll för amerikanska medborgare vem som blir president. Men bara marginell. Ty vem som än besitter presidentposten är det ”marknaden” som styr, alltså finansparasiterna. Presidenter kommer och går men finansparasiterna sitter kvar på livstid, såvida inte någon enstaka  kuppas bort av någon konkurrerande profitör. Hur de utövar sin makt prövas aldrig i några val. De kan aldrig avsättas av någon demokratiskt vald församling.

För världen utanför USA spelar det ingen som helst roll vem som är USAs president. Demokrat eller republikan så kan vi vara säkra på att USA tar sig rätten att intrigera, hota och invadera för att bevaka och utvidga sina ekonomisk-politiska intressen var som helst i världen.

Kanske är den ene lite artigare än den andre – Obama är otvivelaktigt lenare i truten än Bush var – men våldspolitiken är densamma.

Så jag tar presidentvalet i USA med en gäspning. Vem som än vinner så är det hos finansmarknaden – profitörerna – den verkliga och långsiktiga makten ligger. Presidenten har inga befogenheter eller maktresurser att sätta emot marknaden ens om han skulle vilja. Men det vill han inte eftersom det är marknaden som bekostar hans valkampanj, både den demokratiska kandidatens och den republikanska.

Marknaden har presidenten i sin ficka, som Lyndon Johnson sa om en politisk opponent på sin tid.

Annonser

0 Responses to “Presidentval i USA – och…?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 30 324 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: