SOLIDARITETSTANKEN – Nobels fredspris: en närmare titt på de kvinnliga fredspristagarna


Mänskligheten sitter på en tickande bomb. Mellanöstern och Nordafrika är nära till att explodera i ett storskaligt omfattande krig, som kommer att sprida sig utanför regionens gränser. Krig, folkmord och våld sprider sig över världen. Och vem som står bakom allt elände? ”Demokratiska” västländer med USA i spetsen. Och vem har de till sin hjälp för att begå alla dessa brott? Till sin hjälp har de stora internationella hjälporganisationer och organisationer som är tänkta att värna om fred på jorden och människors rättigheter med FN i spetsen. Libyenkrisen blev ett lackmuspapper som indikerade sanningen och visade världen vem är vem och vad är deras verkliga avsikter.

Men tanke på att Nobels fredspris tidigare har tilldelats till världens värsta mördare, USA:s president Barack Obama, så undrar man naturligtvis om även Nobelkommitté har diskrediterat sig.

Låt oss titta lite närmare på årets fredspristagare.

Årets fredspris fick inte bara en person men tre och alla tre är kvinnor. Kom ihåg deras namn: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, en liberiansk människorättsaktivist Leymah Gbowee och representant för Jemen Tawakkul Karman.

Det ser ut som fantastiska val – kvinnor, som en allmän symbol och garanti för den demokratiska väst, mödrar och feminister, som gjorde så mycket för att frigöra den kvinnliga befolkningen i Afrika och den arabiska världen. Man vill bara gråta av glädje och ge en stående ovation. Men låt oss ta en närmare titt på kandidaterna.

Ellen Johnson Sirleaf – hon verkar vara ett osänkbart exemplar och perfekt förebild för politiker. Hennes karriär utan tvekan lämpar sig för en Nobelpristagare. Det visar sig att denna glada dam studerade vid Harvard – smedjan för elitlyckan, hon lyckades till och med att jobba både på Världsbanken och Citibank.

Och i Liberia Ellen blev oumbärlig! Hon var medlem i True Whig Party och var med i regeringen då. Men efter störtandet av den dåvarande regeringen av Samuel Doe (en militär diktator, som höll sig kvar vid makten genom att mörda alla sina politiska motståndare) hittade hon skydd under hans vingar som finansminister. När den revolutionära Charles Taylor tog makten i landet, stödde vår hjältinna även honom. Men senare gick hon över till oppositionen efter att har startat diskrediteringskampanj mot Charles Taylor. Så småningom blev hon president, då hon vann i valet mot den berömda fotbollsspelaren George Weah. Det fanns mystiska omständigheter under det där valet, men västerländska observatörer hade inga anmärkningar.

Vid Ellen Johnson Sirleafs presidentinstallationen har personligen deltagit den oförglömliga Condoleezza Rice (hennes ”fredsbevarande” insatser i olika länder förtjänar högsta beröm, men antal döda människor behöver vi inte ens nämna, det är bara en småsak som inte räknas). Konstigt nog att ingen av de liberianska politiska beskyddarna av Ellen Johnson Sirleaf inte var några demokratiska ledare. Den första – William Richard Tolbert (landets ledare från 1971-1980), var en välrenommerade och tuff diktator. Tolbert störtades och mördades i en kupp 1980, då militär diktator Samuel Doe kom till makten, som etablerade en etnisk diktatur av krahn-stammen i landet. Charles Taylor, som var minister hos Doe, var anklagad för olika brott och utlämnades till den Internationella domstolen. Åtalet innehåller 11 brottsrubriceringar, bland annat anstiftan till mord, våldtäkter och tortyr. Men trots alla dessa chefer har den nuvarande presidenten av Liberia ett kristallklart samvete och norska änglar kom till henne med ett Nobels fredspris på ett fat.

Det kanske borde tilläggas att under presidenten Tolbert blev Ellen anklagad för att ha förskingrat tre miljoner dollar och hennes framtida bundsförvant Yedu Johnson brutalt mördade Samuel Doe. Samuel Doe lockades av Yedu till förhandlingarna till FN: s fredsbevarande objektet, sedan fördes han in till hamnen, där Doe kastrerades, hans öra blev avskuret plus att man tvingade honom att äta upp det och sedan dödades han. Hela processen filmades och visades av folk som hade intresse i ärendet. Men trots detta barbari har Ellen Johnson Sirleaf inte vänt ryggen tll Yedu, istället hjälpte hon honom att bli senator.

Nästa fredspristagare är Leymah Gbowee. Denna dam är inte så intressant. Tja, hon hjälpte till att få bort från maktens köttgryta Charles Taylor, är medlem i en internationell organisation ”Kvinnor för fred”, fick utbildning vid universitetet i Virginia. Men också är en av dem i det härliga gänget som kämpar för demokrati i Afrika. Kort sagt, eftersom det finns så fantastiska politiker i Liberia, behöver man inte oroa sig över landets öde … och olja i Guineabukten också.

Och så slutligen har vi Tawakkul Karman från Jemen. Hennes namn kom på listan över vinnare inte av en slump. Man kunde naturligtvis nominera en kvinna från Libyen, Tunisien eller Egypten. Men det vore ju en aning känsligt, med tanke på vad som händer där. Så det fick bli Jemen istället. Karman är ett idealiskt val. För det första är hon ledare för människorättsrörelsen Women Journalists Without Chains, hon aktivt använde sociala nätverk för kritik mot regimen Saleh och slutligen är hon medlem i partiet Al-Islah

En underbar fest för Al Islah! Det verkar vara ett fundamentalistiskt parti, men samtidigt kräver reformer. Halleluja! Det passar USA:s planer som hand i handsken (etablera islamism över hela Mellanöstern och Nordafrika). Al Islah verkar vara rent islamistiskt, men samtidigt stöder även kvinnor. Ännu bättre! Förutom alla de fantastiska sammanträffande har Al Islah kopplingar till det egyptiska Muslimska brödraskapet och Al-Qaida och de i sin tur – med brittiska underrättelsetjänsten och CIA.

Och vilken är slutsats?

Nobels fredspris delas ut mycket sällan till människor som verkligen försöker att kämpa för fred och som verkligen förtjänar det. Martin Luther King Jr och Nelson Mandela är exempel på sådana. Allt annat spektakel inom Nobelkommitté är för att stödja människor, som hjälper till att förstöra deras länder, deras kultur, deras världar och allt detta är endast för att behaga det ”civiliserade samhället”. Men Nobelpriset är också ett budskap till femtekolonnare i olika länder runt om i världen. Det förklarar tydligt att genom att göra som är väntat och följa spelreglerna garanterar man sig bekymmerslös framtid.

En svensk skribent Anna Ekström har också noterat att Tawakkul Karman är inte så lämplig som fredspristagare. Hennes artikel kan man läsa här.

UPPDATERINGAR:

BO-INGE ANDERSSONS KOMMENTAR

SVERIGES RADIO EKONYHETERNA

SYDSVENSKA DAGBLADET

SPLITTRAT LIBERIA TILL VAL ART. FRIA TIDNINGEN

 

 

 

 

 

Annonser

2 Responses to “SOLIDARITETSTANKEN – Nobels fredspris: en närmare titt på de kvinnliga fredspristagarna”


 1. 1 HEMIMAMMA oktober 11, 2011 kl. 2:15 e m

  Nu har jag uppdaterat inlägget med en massa artiklar.

 2. 2 kyrkis oktober 11, 2011 kl. 5:29 e m

  Ellen Johnson Sirleif kan möjligen försvaras av att hon väntade ut möjligheten till en positiv förändring. Men… det kan ses långsökt.

  Men att Tawakkul Karman med så tydlig och officiell koppling till muslimska brödraskapet ens kan nämnas i samband med Nobels fredspris är en skandal.

  Snart är det en skam och inte en ära att få fredspriset…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29 544 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: