Tillverkningsindustrins förutsättningar


Förutsättningslöst

 

Att starta ett bolag är egentligen inget annat än att skapa en organisation. Och en organisation krävs om en något mer komplicerad verksamhet ska sättas igång än att bara slå i en spik. Men det behövs inget bolag.

Fjutten mer komplicerat än att slå i en spik, det är att inom en familj diska. Det kräver nämligen organisation. Vem ska köpa diskmedel, diskborste och disktrasa och vem ska diska och torka? Och den viktigaste frågan är, vem ska satsa pengar i verksamheten, frugan, gubben eller familjen?

Ska frugan göra det? Ska hon ha avkastning i så fall på sina satsade 29:90? Och om gubben diskar, ska han då ha betalt för det?

Jag undrar om den familj finns, där det går till så.

När det gäller större projekt krävs större ekonomiska satsningar, men det är bara i ett kapitalistiskt samhälle där det behövs kapital. Det behövs någon form av registrering av kostnader för det uppbyggnadsarbete som krävs för att komma igång med verksamheten, men det behövs inte pengar och det behövs absolut inte kapital, annat än om samhället är kapitalistiskt, ty endast i ett kapitalistiskt samhälle krävs att någon kan sko sig på att satsa något – sitt privata kapital.

Teoretisk skulle man kunna låta staten rita ned på ett papper hur mycket som behövdes för att få lokalen iordningsställd, maskiner installerade, råvarorna levererade och en logistik skapad för att komma igång med produktionen. Men det krävs inte att någon skor sig på det. Det krävs inte ens att man betalar tillbaka sina kostnader för att komma igång. Inte om produktionen äger rum enbart för att samhället har behov av produktionen.

Det blir som att diska, men i större skala där familjen byts ut mot samhället och där detta samhälle bygger på gemenskap, på samma sätt som att familjen gör det.

Oh, milde tid som jag propagerar! Sådant är ju, ve och fasa, KOMMUNISM! Det är DIKTATUR! Och den djävla kommunismen och diktaturen har vi alltså att stå ut med i vartenda svenskt hem!

Hoppas dessa rader väcker tankar!

7 Responses to “Tillverkningsindustrins förutsättningar”


 1. 1 superzeke februari 23, 2012 kl. 12:37 f m

  Äsch vilket trams, föreslår en mer marknadsanpassad lösning.

  Naturligtvis så skall barnen lära sig att betala för sig redan från början. Alltså prissätter vi blöjbyten, amning och måltider (plus ränta). Det finns inget som en ”fri lunch”.

  🙂

 2. 3 kao mars 24, 2012 kl. 3:43 e m

  Byteshandel är det ultimata – så länge det håller sej på en viss nivå. Men sen kommer det situationer där man behöver annan form av ‘tjänst’ – t.ex läkarvård eller liknande, där en expert krävs.
  När jag var yngre bodde jag i en väninnas hus på Skånes landsbygd. Arbetade bl.a på lasarettet och hon i skolan.

  När det blev tidig höst arbetade vi med att plocka äpplen på äppelodlingarna på Österlen. Vi fick ta med oss hem hur mycket äpplen vi orkade bära. Skördarna var enorma det året. Vi bytte äpplen mot fiskarkillarnas fisk, byns hönsägare försåg oss med ägg mot äpplen. Vi tillverkade bikinis av gammalt tyg vi hade och som vi senare sålde på marknaden i staden. Allt möjligt hittade vi på.

  Sen jobbade jag en månad på (en näst intill pervers) fågelfabrik. En dag hade fjäderborttagningsmaskinen varit för varm så skinnen på ett hundratals kalkoner hade blivit lite svedda och skulle vara omöjliga att sälja i butik. Vi i personalen fick ta för oss så mycket vi orkade bära.

  Tyvärr hade vi bara ett litet frysfack, så vi kunde inte behålla fler än ett par-tre kalkoner själva. Men då var byteshandeln åter igång: Vi bytte kalkoner mot annat vi behövde (grönsaker, potatis, en flaska vin etc)och trixade runt i byarna. På ett ställe fick vi betalt i bensin (!) men aldrig nånsin med pengar.

  Några mycket lärorika år.

  Tack för ditt eminenta inlägg.

  Kram
  Kao

  • 4 skvitt mars 25, 2012 kl. 3:43 f m

   Bytt, bytt kommer aldrig igen, säger man ju.

   • 5 kao mars 25, 2012 kl. 7:11 e m

    HAHAHA!!! Den låten minns jag mycket väl. När min dotter gick på dagis lärde jag hennes grupp den här låten. Ungarna tyckte det var jättekul 🙂

    Tydligen märktes det på lekarna efteråt- att de körde med rätt orättvisa byteslekar. Enligt fröknarna….
    —————
    Alltid finns det någon som anser sej ha rätt till mer och bättre än andra. Och de tar för sej!

    Kram
    Kao


 1. 1 Jag har kommunism i min familj! « skvitts Trackback vid februari 10, 2012 kl. 1:43 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 30 783 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: