Så skriver vi historia./Solidaritestanken/Trerk


Vi genomförde allmän rösträtt, vi var i alla fall medverkande, vi var i alla fall där, vi skrev visst lite fel. Så kan man sammanfatta Moderaternas senast partiprogram där man klappar sig för bröstet och stoltserar med att man drev igenom allmän rösträtt.

Vad är då sanning? Är Moderaternas historia om rösträtt, enbart lögn och påhittad sanning. Nä, egentligen inte, det gamla Moderaterna, Allmänna valmansförbundet, införde rösträtt, genomförde 1907–09 års rösträttsreform. Men i den rösträttsreformen hade kvinnor ingen rösträtt, och dom förmögna hade fler röster till andra kammaren.

Männen fick lika rösträtt till halva riksdagen, samtidigt som riksdagens icke-demokratiska andra halva garanterades fortsatt rätt att blockera alla lagbeslut som de folkvalda kunde få för sig. Och de rikas politiska maktställning upprätthölls genom att första kammaren också i fortsättningen skulle utses i en ordning som ytterst byggde på inkomstgraderad rösträtt.

Så 1909 års rösträttsreform handlade i väsentliga delar inte om att ta ett kliv mot full demokrati, utan om att skapa konservativa garantier mot demokrati. Den ska inte skönmålas.

Men det som fått dom flesta att reagera, är att man påstår att man genomföre allmän rösträtt, det är osanning. Allmänna valmansförbundet var emot allmän och lika rösträtt.

Det är därför så viktigt att man kan sin historia, för ett folk utan historia har ingen framtid. Nu påstår ju Reinfeldt att han, skall ändra på detta. Men det kan inte Reinfeldt utan att sätta demokratins spelregler ur spel, det är först 2013, när Moderaterna har sin nästa stämma som partiprogrammet kan ändras.

Reinfeldt vill framstå som  en dålig kopia av Nordkoreas förra ledare och diktator Kim Il-Sung, eftersom han tänker sätta sig över Moderaternas demokratiska spelregler som säger att partiprogrammet endast kan ändras vid stämman.

Det unga Sverige älskar verkligen sin ledare, är budskapet. I honom har de sin framtid! Och i synnerhet den svenska massmedian. Skillnaden är att svenska journalister inte riskerar ett nackskott om de rapporterar annat än hur ordföranden för det enda arbetarpartiet åtnjuter det tacksamma folkets förtroende. De bygger den store ledarens monument helt frivilligt.

1 Response to “Så skriver vi historia./Solidaritestanken/Trerk”  1. 1 Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts Trackback vid februari 8, 2012 kl. 3:25 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 30 783 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: