Nu måste bankerna räddas igen!?


Från Dagens Eko:

Svenska banker kan behöva räddningspengar

Även svenska banker hotas av den europeiska bankkrisen. Igår varnade chefen för ECB för att krisen hotar Europas finansiella system, och om det värsta skulle hända varnar Finansinspektionens chefsekonom nu för att även svenska banker ligger i farozonen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4742457

I detta läge kan det vara värt att påminna om att de svenska storbankerna räknar med att dela ut 25-30 miljarder per år till aktieägarna i stället för att rusta för kristider. Här ett inlägg jag skrev i februari i år:

Ghost:/Ägarfest i storbankerna

För att ni ska få ett hum om bankernas och finansprofitörernas samhällsansvar och måttfullhet rebloggar jag här ett inlägg från min AB-blogg i februari i år.

De svenska storbanker som nyss kröp på knäna – Handelsbanken undantagen – och behövde skattebetalarstöd och statliga garantier i mångmiljardersklassen efter misslyckade finansiella härjningståg i Baltikum och Ukraina har nu repat sig. 2010 gjorde SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken en sammanlagd vinst på 46,5 miljarder kronor.

Samlar de då i ladorna för att klara nya kriser? Ingalunda.

Får bankkunderna del av de gigantiska vinsterna genom högre inlåningsräntor och/eller sänkta utlåningsräntor eller sänkta avgifter? Icke.

I stället ställer de till med en hejdundrande ägarfest. Utdelningen till aktieägarna blir i år närmare hälften av vinsten – 22 miljarder kronor. Nästa år beräknas utdelningen bli 26 miljarder och 2012 30 miljarder.

Fortsätt läs http://ghostopinion.wordpress.com/2011/10/12/ghostnu-maste-bankerna-raddas-igen/

Annonser

1 Response to “Nu måste bankerna räddas igen!?”


  1. 1 skvitt oktober 14, 2011 kl. 10:54 e m

    Det är klart ägarna får pengar. Det är ägarens rättighet att besluta över sin tillgång. Tyvärr står denna rättighet moraliskt i strid mot hela samhället, men kapitalismen är inte moralisk.

    Vi borde alltså inte uppröras över detta utan istället störta ett sådant samhällssystem.

    /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: