Följetong om en uppväxt i mitten av 1900-talet


Hemimamma hävdade för en tid sedan att min serie inlägg i min egen blogg om hur det var att växa upp vid 1900-talets mitt är intressant samtidshistoria och ville att jag skulle publicera dem här i Solidaritetstanken. Sedan föll saken i glömska tills jag alldeles nyss kom att tänka på den igen. Här är alltså en följetong (med länkar) på 37 inlägg om en barndom för inte alltför länge sedan men då vardagsförhållandena var mycket annorlunda. Dock levde vi under samma kapitalistiska system då som nu.

Del 1 av en serie inlägg om livet i Sverige vid 1900-talets mitt.

Ska nu göra allvar av ett tidigare hot och skriva om ett 1900-talsliv som till vissa delar sammanfaller med mitt eget. Det är ingen roman, ingen memoar, ingen självbiografi, delvis sanning, delvis fiktion men då fiktion med verklighetsanknytning. Låt oss kalla det en fiktionär men verklighetsbaserad levnadsteckning utan anspråk på litterär originalitet och puls.

Varför då detta, och varför i bloggform? Jag har nått en punkt i livet då det kan vara dags att summera och göra en slags bokslut. Det tjänar naturligtvis i första hand ett rent peronligt syfte fast det egentligen inte tjänar mycket till utom att återuppleva gamla minnen, goda som dåliga, privata, sociala, samhälleliga och politiska.

Jag är inte så egocentrerad att jag inbillar mig att min privata levnad skulle ha något större intresse för er som läser, även om varje människa är medelpunkt i sitt universum, oavsett om hon är medveten om det eller ej. Dock är det roligare att skriva för några läsare – även om det är få – än bara för sig själv. Och jag tror att det kan vara av intresse att läsa om den epok i vilken jag har levt, sedd med en enskild individs ögon. Det har ju varit en enastående tid i människans historia, på gott och ont. Tyvärr mest ont, måste jag säga. Den tekniska  och vetenskapliga utvecklingen har under de senaste 60-70 åren tagit språng som vida överträffar  utvecklingen under människans sammanlagda tidigare historia. Somlig utveckling har gagnat människan och uträttat mycket gott, annan har varit rent helvetisk. Under min levnad har atombomben utvecklats och använts  i krig och legat som ett ständigt hot över mänskilghetens huvud. Under min levnad har ett av historiens störstaa imperier, det sovjetiska, vittrat sönder och fallit samman. När jag föddes var historiens största, grymmaste och blodigaste krig i sitt sluskede. USA har gått från att vara en andra rangens makt till att en imperialistisk supermakt (som jag för övrigt tror också håller på att vittra sönder, tyvärr blir nog inte sammanbrottet lika oblodigt som när sovjetmakten föll ihop som ett korthus). England har förlorat sin ställning som kolonial världsledande stormakt. Den öppna kolonialismen med plundring av Tredje världens länder inför öppen ridå har efterträtts av en mer sofistikerad ekonomisk utplundring. Kapitalismen har fått lösa tyglar och löper amok.

I Sverige har försöken att bygga ett folkhem för alla stoppats (tillfälligt, hoppas jag) och nyliberala marknadslösningar är det nya politiska credot, från Moderaterna till Socialdemokraterna. En hundraårig socialdemokratisk dominans i politiken har brutits och de ursprungliga ledorden rättvisa, jämlikhet och solidaritet är praktiskt taget bortglömda och pariets ledning har tagits över av glåmiga karriärister som sätter makt före ideologi. Sverige deltar för första gången sedan 1800-talets början i ett krig på främmande mark, därtill på supermakten USAs sida.

När jag föddes fanns ingen TV, inga datorer. Inga miljonbostadsprogram hade byggts kring stadskärnorna. Radion hade en kanal som huvudsakligen tjänade som folkuppfostrare och som sändes från morgonen till midnatt. Knappt någon musik spelades utom i ett program som hette nånting i stil  med Meloditimmen. En schlager kunde vara populär i åratal, inte som nu i några veckor eller månader. Rock´n´Roll hade inte uppfunnits. Bill Haley, Elvis, Little Richard, Fats Domino slog igenom när jag var ungefär 10 år.

Massor av människor drabbades av polio, en förlamande sjukdom som inte många i dag ens känner till. Poliovaccinet (framtaget av en man vid namn Jonas Salk) var en välsignelse.HIV och AIDS existerade inte. Cancer fanns förvisso men jag tror inte att  sjukdomen hade tillnärmelsevis samma utbredning och spridning som i dag. Vi har successivt glidit in i kemikalie- och utsläppssamhället vilket jag tror är huvudorsaken till att cancern drabbar allt fler. Samtidigt har ju också behandlingsmetoderna förbättrats så att allt fler drabbade kan räddas till livet.

Ytterst få hade bil när jag såg dagens ljus. I dag är bilen praktiskt taget var mans och var kvinnas egendom. Det som då var en lyx blev senare ett frihetsredskap – bilen förbättrade på ett explosivt sätt människors möjlighet att förflytta sig var de ville – och nu anses bilars utsläpp vara ett hot mot mänskligheten. Långtifrån alla människor hade ens hemtelefon i min barndom. Mobiler – som nästan varenda skolunge har i fickan i dag – skulle dröja ytterligare 50-60 år.

Inte minst har många av människors attityder förändrats, en del till det bättre, en del till sämre. Jag själv är exempelvis ”oäkting”. Så kallades fullt öppet barn som var födda utom äktenskapet. Mamman var skambelagd och det smittade av sig på barnet. Sånt är tack och lov otänkbart i dag, tror jag i alla fall.

På kristna helger – och det är ju praktiskt taget alla – var biografer, restauranger och andra offentliga etablissemang enligt lag tvungna att hålla stängt och på radion spelades endast högtidlig musik och hölls alllvarliga föredrag och predikningar.

Det vore otänkbart nu för tiden.

Så det har hänt en del. Förändringarna har varit massiva.

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 2 (En oäkting kommer till världen).

Ghost:/Ett 1900-tals liv del 3 (En piga blir industriarbetare).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 4 (Stryk som uppfostringsmetod).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 5 (Kvinnornas befriare).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 6 (Skola, arbete och tunnor).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 7 (Om Hitler hade segrat).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 8 (Tjyven i snabbköpet).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 9 (Medier och modernitet).

Ghost/Ett 1900-talsliv del 10 (Buss-Åke och farbror Nyberg).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 11 (Du och ni, tant och farbror och andra tilltal).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 12 (När jag spelade cigarrett).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 13 (Fem underbara somrar).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 14 (Tuta och kör till Systemet).

Ghost:/1900-talsliv del 15 (Studera och var duktig).

Ghost:/1900-talsliv del 16 (Förskräckliga lekar).

Ghost:/1900-talsliv del 17 (Favorit på sjukhuset).

Ghost:/1900-talsliv del 18 (Krig och kolonialism).

Ghost:/1900-talsliv del 19 (Schlager, pop och rock).

Ghost:/1900-talsliv del 20 (Sjukdomar & Husqvarna).

Ghost:/1900-talsliv del 21 (Männen i mammas liv).

Ghost:/1900-talsliv del 22 (Flunsa räddade svendomen).

Ghost:/1900-talsliv del 23 (Böguppvaktning i New Orleans).

Ghost:/1900-talsliv del 24 (Ett frieri i Brisbane).

Ghost:/1900-talsliv del 25 (Avlöning i brunt kuvert).

Ghost:/1900-talsliv del 26 (Närkontalt med rasismen).

Ghost:/1900-talsliv del 27 (Minnen av mina raggarkompisar).

Ghost:/1900-talsliv del 28 (Ett osannolikt möte i Spanien).

Ghost:/1900-talsliv del 29 (Sköldpaddsfäktning i Pamplona).

Ghost:/1900-talsliv del 30 (När jag var barn…).

Ghost:/1900-talsliv del 31 /Tystnadens lust och njutning).

Ghost:/1900-talsliv del 32 (Min första förälskelse).

Ghost:/1900-talsliv del 33 (Har ingenting att göra).

Ghost:/1900-talsliv del 34 (Bio och Rock around the clock).

Ghost:/Ett 1900-talsliv del 35 (När jag köpte sex).

Ghost:/1900-talsliv del 36 (Ingenting lyckas enligt plan).

Ghost:/Såg vid såg vid såg….

Härmed är jag klar med länkningen till alla 37 inläggen om mitt 1900-talsliv.

Om det blir några fler avsnitt vet jag inte. Det beror på om andan faller på.

Jag hoppas att ni som läser får utbyte av texterna. Om inte annat säger de en del om hur stora skillnader det finns mellan samhället och tillvaron för bara 50-60 år sedan och samhället och tillvaron i dag. Och en del om likheterna säger de också.

Annonser

2 Responses to “Följetong om en uppväxt i mitten av 1900-talet”


 1. 1 HEMIMAMMA oktober 5, 2011 kl. 2:59 f m

  ÄNTLIGEN!!

  Självklart delat på fejjans alla sidor…

  • 2 ghostopinion oktober 5, 2011 kl. 3:24 f m

   Bra att du blivit tillfredsställd…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: