Skenande cancerkostnad en politisk fråga


Dagens eko rapporterar:

Kostnaderna för cancervården skenar i den industriella världen enligt en rapport i den medicinska tidskriften Lancet Onchology. Även om Sverige har en bättre cancervård än många andra länder är kostnaderna höga särskilt när antalet cancersjuka ökar.

– Just nu så diskuterar man nya behandlingar som kommer att kosta väldigt mycket pengar. Det är ju inte alla patienter som har nytta utav behandlingen som vi ger och ett sätt att minska kostnaden är att få fram rätt patienter som ska ha en behandling, säger Roger Henriksson, chef för Onkologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4716547

CANCER EN POLITISK FRÅGA (texten som följer är min, Ghosts, kommentar):

Vad forskarna däremot inte verkar diskutera är varför allt fler människor drabbas av cancer, och det är kanske heller inte deras bord.

Jag hävdar bestämt att cancerutvecklingen inte bara är en medicinsk angelägenhet utan också i högsta grad en social och i sista hand politisk fråga. Social därför att den sprider så mycket oro, elände och sorg i samhället, hos de drabbade, deras anhöriga och vänner och som alltså blir allt fler.

En politisk fråga är cancern av de kostnadsskäl som forskarna i dagens rapport redovisar. Men framför allt är cancern politisk därför att den hänger ihop med vår samhällsordning och vår livsstil.

Vi lever i en sjuk kapitalism där pengar och vinst för ett fåtal har blivit det överordnade målet för all samhällelig verksamhet.

Fortsätt läs här om intresse finns: Ghost:/Skenande cancerkostnader en politisk fråga.

Annonser

1 Response to “Skenande cancerkostnad en politisk fråga”


 1. 1 skvitt september 30, 2011 kl. 10:09 f m

  Läkare söker alltid att ge patienten rätt behandling, så det är inget nytt. När det finns olika behandlingar att välja mellan får dock de mindre välbeställda ofta en sämre och billigare behandling. Behandlingen är alltså en klassfråga som ju nyligen uppmärksammades i pressen.

  http://www.netdoktor.se/?_PageId=142146

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/05/09/rika-far-dyrare-vard-an-fa/index.xml

  http://svt.se/2.33831/1.1498407/rika_och_hogutbildade_far_battre_vard?page1851421=4

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=rika_far_battre_vard&videoid=1634711

  http://fridasyster.blogspot.com/2011/03/rika-far-battre-vard-varfor-ar-vi-inte.html

  Vad är det då han tänker sig när Roger Henriksson säger att ett sätt att ”minska kostnaden är att få fram rätt patienter som ska ha en behandling”?

  Ska dessa klasskillnader öka ännu mera?
  /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: