Krisen och de tre visa aporna


En ekonomisk kris utan motstycke i modern tid  hotar världen och Sverige. USA med en statsskuld på femton miljarder dollar (15000000000 dollar) måste låna för att klara sina löpande utgifter; beträffande Grekland talas det nu öppet om statskonkurs; Spanien, Italien och Portugal hänger på gärsgår´n; Storbritanniens statsskuld är svindlande; Ett antal europeiska banker kommer att gå omkull eftersom staterna är panka och inte som vid den förra krisen kan pumpa in pengar för att rädda dem. Den krisen kommer vi  att minnas som en västanfläkt jämfört med den kapitalismens kollaps som är i full gång.

I detta läge agerar de svenska politikerna som de tre visa aporna (bilden). Vill inget se, vill inget höra, vill inte tala om krisen. Alliansregeringen  ägnar sig åt:

* Halverad krogmoms.

* Sänkt pensionärsskatt (som inte blir av).

* En spottstyver till upprustning av järnvägsnätet.

* Vidareutbildning av förskolelärare.

* Satsning på matte i skolan.

* Avskaffande av beredskapspolisen.

* Ännu en höjning av anslaget till Säpo.

Socialdemokraterna, det största oppositionspartiet, utmärker sig mest för en öronbedövande tystnad. Partiet verkar inte överhuvudtaget vara intresserat av politik och ännu mindre av den annalkande krisen.

Vänsterpartiet ägnar sig med liv och lust åt partiledarvalet.

Miljöpartiet vill storsatsa på utbyggnad av järnvägsnätet men manövrerar samtidigt för framtida regeringssamarbete med Moderaterna som sannerligen inte utmärkt sig för ambitionen att storsatsa på järnvägstrafik.

Krismedvetandet  inom den officiella politiken verkar vara noll och intet, om man inte ska tolka Anders Borgs hårda grepp om statens penningpung som krismedvetande. Men finansministerns prioritet nr 1 är ju alltid att hålla hårt i penningpungen så det är svårt att tolka det som något annat än det gamla vanliga.

Och svenska folket då? Finns något krismedvetande där? Inte som det verkar. Decenniers hjärntvätt med borgerlig ideologi och TV-idioti har fungerat politiskt fördummande över förväntan. Samtalsämnena känns igen: Mode och shopping; sex och relationer; fotboll, ishockey och annan idrott; kändisarnas liv och leverne; hur man bäst gör karriär, satsar på och förverkligar sig själv. Och snart kommer Melodifestivalen, Idol och Let´s Dance att dominera både det offentliga samtalet i media och snacket framför TV-apparaterna.

Arma land! Arma människor!

Annonser

5 Responses to “Krisen och de tre visa aporna”


 1. 1 kristina grahn september 14, 2011 kl. 4:13 e m

  Klockrent! Grattis till en suverän analys :))

  • 2 ghostopinion september 14, 2011 kl. 4:55 e m

   Tackar.

 2. 3 superzeke september 15, 2011 kl. 10:35 e m

  Det enda som får ”godkänt” är väl höjningen av anslaget till Säpo……det kommer troligen att behövas……om man nu säger så……!

  • 4 ghostopinion september 16, 2011 kl. 5:06 f m

   Säpo får mycket att stå i när revoltens tid kommer.
   PS. Har länkat ditt inlägg Öppet brev till politikerna om vårt penningssystem till min blogg.

   • 5 superzeke september 16, 2011 kl. 11:49 f m

    Ok, jättebra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: