Allvarligt talat, Socialdemokraterna!


Av allt att döma har kapitalismen och den så kallade finansmarknaden nu försatt oss alla i en så allvarlig kris att raset 2009 i jämförelse framstår som en mild västanfläkt. Det är bara en tidsfråga innan vi in på bara skinnet och benknotorna får känna av dess effekter. Nu handlar krisen inte bara om banker och finansinstitut utan om hela nationer och stater, även om den ena krisen är en följd av den andra. Staterna tvingades ju 2009-2010 skuldsätta sig hårt för att rädda bank- och finanssystemet från kollaps, vilket är en del av orsaken till den nuvarande krisen.

I Sverige är alliansregeringens ”program” mot krisen att tillfälligt avstå från ett femte jobbskatteavdrag, sänkt krogmoms (kanske), 5 miljarder till att hindra järnvägarna från fortsatt förfall (småpotatis i sammanhanget) samt att fortsätta hålla hårt i statens penningpung. Ni hör själva. Det är som att försöka mota en isstorm från Nordpolen med en bordsfläkt från Ikea. Men ingen har väl egentligen väntat sig något annat från Moderaterna och deras dvärgsyskonpartier. De är ju marknadens politiska vägröjare som inte haft annat än privatiseringar, skattesänkningar och försämringar av välfärdssystem på dagordningen, och sånt är det inte riktigt läge för just nu när ekonomiskt kaos hotar.

Alltså borde det vara ett bra tillfälle för oppositionen att visa handlingskraft, peka ut finansmarknaden som den skurk den är i sammanhanget och ta ledningen i kampen mot det krackelerande ekonomiska systemet. Eller åtminstone att utarbeta ett pyttelitet åtgärdsprogram för att mildra sammanbrottets följder för folk.

Men från Socialdemokraterna, det stora oppositionspartiet, hörs bara en öronbedövande tystnad. Det är som om systemkrisen inte fanns. Den absolut  avgörande ekonomisk-politiska frågan som hotar oss alla talar inte Socialdemokraterna om. I stället skickar man fram en talesperson i spelberoendefrågor för att eventuellt föreslå förbud mot spelautomater i miljöer där det sups, i alla fall en utredning. När vi hotas av en hungrig krokodil väljer socialdemokraterna att vifta med handen mot en mygga som surrar i luften.

Antingen förstår inte Socialdemokraternas ledning att det är allvar nu, att marknadens riktiga kris är här i den riktiga verkligheten och att det bara är en tidsfråga (ett halvår, ett år, fem år?) innan den drabbar oss med full kraft. Då är det illa.

Eller så förstår man men står handfallna efter att i decennier ha haft den nyliberala ideologin som livsluft och lever kvar i den felaktiga tron att marknadens sjuka kan botas med marknadens medicin. Då är det också illa.

Mest illa är det för alla oss människor som står där utan någon politisk kraft att vända oss till när eländet i form av arbetslöshet, åtstramningar, svångremmar, raserad välfärd, utslagning och fattigdom hotar oss.

Allvarligt talat, Socialdemokraterna: Nu är situationen sådan att alla andra frågor måste läggas åt sidan. Samla ihop er till ett program för hur den annalkande krisen ska mötas så att följderna åtminstone lindras för vanligt folk.

Klarar ni inte det kan ni lika gärna fortsätta i opposition i all evighet. Då har vi ingen nytta av er, då har ni ingen funktion att fylla.

PS. Inlägget mejlat till Socialdemokraterna. Inte för att jag tror det gör nån skillnad men det kan vara nyttigt för dem att veta att det finns folk utanför partihögkvarteret som har åsikter.

*

10 Responses to “Allvarligt talat, Socialdemokraterna!”


 1. 1 HEMIMAMMA augusti 31, 2011 kl. 2:54 f m

  Delat på Fejjan

 2. 2 Sven-Erik Forslin augusti 31, 2011 kl. 5:59 f m

  Vi lever just nu i UPPLÖSNINGEN av Industrialism – Kapitalism – Konsumism!

  Något att gråta över? Nej, precis TVÄRTOM! JUBLA!!!

  Hur pass öde jord har vi samvete att överlämna till våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn … och deras efterkommande …

  Mänsklighetens ENDA väg framåt
  går nu bak-
  åt
  med häst och vagn!

  ”Det är ont om jordklot”, sa geniet Tage Danielson.

  Tänk om
  de är dyrare
  än möjligt!

 3. 3 Sven-Erik Forslin augusti 31, 2011 kl. 6:02 f m

  Glömde det för våra ”småsvampar” livsavgörande 2 frågorna:

  Vart tog MAMMA vägen? Och PAPPA?

 4. 4 skvitt augusti 31, 2011 kl. 10:09 e m

  ”Vi lever just nu i UPPLÖSNINGEN av Industrialism – Kapitalism – Konsumism!
  Något att gråta över? Nej, precis TVÄRTOM! JUBLA!!!”

  Det tror jag också. Det är kapitalismens dödsryckningar vi ser. Dock inte så att vi ska förvänta oss dess död i år, nästa eller nästnästa år, men i ett historiskt perspektiv kan man påstå att den är mycket nära förestående. Produktivkrafterna är på god väg att växa ur kostymen!

  Sossarna har sedan länge spelat ut sin roll, så där ska vi inte förvänta oss någonting.

  Om sossarnas förfall kan ju sägas att för 100 år sedan kunde man tala direkt med dess ledning och partiet var ute och demonstrerade på gatorna för att det var FOLKET som gick ut.

  Folket gick ut under partiets namn!

  I dag sitter politrukerna och bestämmer sig (kanske) för en kampanj – och så blir det en demonstration, kanske. Och den del av folket som tycker så som det kampanjas och råkar ha fått reda på kampanjen och ids, de går ut och demonstrerar, men inte folket. Det är fel att säga att det är folket som demonstrerar, det är partiet som gör det och under partiets namn!

  Partiet går ut för att göra reklam för partiets namn!
  /Skvitt

  • 5 ghostopinion augusti 31, 2011 kl. 10:54 e m

   Du har naturligtvis rätt i att kapitalismens försvinnande från historiens scen inte är något att gråta över. Däremot kan man gråta åt att det ser ut att bli ett ohyggligt blodigt slut på föreställningen. Gråta och kämpa!

 5. 6 HEMIMAMMA augusti 31, 2011 kl. 10:47 e m

  Väl talat båda två!

 6. 7 Sven-Erik Forslin september 1, 2011 kl. 5:36 f m

  Skvitt, ghostopinion och HEMIMAMMA! Glädjande kommentarer, TACKKK!!!:-))) Massan växer, massan av människor som är vakna, har rensat hjärnan från I-världshjärntvätten, om möjligheten att en fysisk begränsning kan rymma fysisk obegränsning! Hoppet om framtid för våra efterkommande lyser allt starkare!!!

  Men Håkan Juholt och partiet … hmmm … talas där inte utifrån den stendöda utgångspunkten, i samma betongtermer som alltid förr? Exakt lika blint pickande efter guld i stendöda cementklumpar, som HÖGERHÖNSENS hela hydra???

  • 8 skvitt september 3, 2011 kl. 2:47 e m

   Det är ju inte tongångar från första tredjedelen av förra seklet och slutet av 1800-talet vi hör, det kan väl knappast sägas!
   /Skvitt

 7. 9 Sven-Erik Forslin september 4, 2011 kl. 6:14 f m

  Vad skiljer, tycker du, skvitt?


 1. 1 Om socialdemokratin « skvitts Trackback vid augusti 31, 2011 kl. 10:42 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: