Kris – det skiter väl Swedbank i!


Världsekonomisk kris. Det skiter väl Swedbank i, bara aktieägarna får sitt. Banken vet ju att staten ställer upp med räddningspaket och lånegarantier när den ställer till det för sig, precis som staten gjorde för några år sedan. Då behövde alla storbanker utom Handelsbanken räddas.
Det vill säga att vi – skattebetalarna – får stå för riskerna medan aktieägarna kammar hem vinsterna.
Nu pytsar Swedbank ut 10 miljarder  till ägarna när världsekonomin balanserar på kanten till en avgrund och det europeiska banksystemet åter vacklar. Det är en fräckhet som liknar en öppen provokation.
Förstatliga Swedbank nästa gång banken behöver räddas av skattebetalarna! Inga räddningspaket, inga lån, inga lånegarantier. Expropiera!

Swedbank i bråk med Riksbanken

  Trotsar uppmaning Öser ut pengar till aktieägarna trots varningarna.
Swedbank tar mycket stora risker

*

3 Responses to “Kris – det skiter väl Swedbank i!”


 1. 1 HEMIMAMMA augusti 30, 2011 kl. 7:35 f m

  Nu är detta delat på alla möjliga ställen på fejjan

 2. 2 skvitt augusti 30, 2011 kl. 2:20 e m

  Nu förhåller det sig dock som så, vilket givetvis författaren ovan är medveten om, att vi har ett samhälle där borgarklassen är den styrande klassen. Den samhällsklassen tog makten från feodalherrarna och har sedan dess mött motstånd från arbetarklassen och hittills hållit denna stången, framför allt med hjälp av det parlamentariska systemet.

  Varje klassamhälle kräver en statsapparat för att hantera och reglera den härskande klassens inbördes konflikter och gemensamma intressen. Det sistnämnda handlar inte minst om att slå vakt om dess ställning. Den delen är den allra viktigaste av statens funktioner. I sista hand kan denna stat tillgripa militära medel för att den härskande klassen ska behålla sin makt.
  Det är därför varje stats viktigaste uppgift är att ha en lagstiftande församling och repressiva organ (dömande, polisiära och straffverkställande organ).

  Bankväsendet är ett av många sätt för borgarklassen att berika sig. Och den gör det.
  Bankväsendet är dessutom borgarklassens allra kraftfullaste ekonomiska styrmedel.

  Mot bakgrund av ovan sagda är det helt naturligt att borgarklassen låter statsapparaten skydda bankväsendet, både som institution räknat och som den berikningsapparat (profitmotor) den är. Alltså träder staten in och garanterar förluster, men återkräver ingenting när allt är återställt igen, såvida inte en rasande opinion äventyrar hela systemet (klasskamp).

  Att förstatliga bankerna är ett socialistiskt krav som endast ställs av den medvetna arbetarklasen. Kravet är i högsta grad befogat, men bara från arbetarklassens sida. För borgarlassen är det ett krav, som om det förverkligades, skulle avhända denna klass mycket av sin makt och därför är det inget som borgarklassen frivilligt underkastar sig och ger efter för.

  /Skvitt


 1. 1 Kris – det skiter väl Swedbank i! (via SOLIDARITETSTANKEN) « skvitts Trackback vid augusti 30, 2011 kl. 2:26 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: