Finansparasiterna berikar sig på fattigas svält


I en kapitalistisk ekonomi är det enligt teorin utbud och efterfrågan som styr priserna. Men i vår senkapitalistiska tid är de teoretiska lagarna satta ur spel, om de någonsin fungerat. Utbud och efterfrågan har ersatts av finansiell spekulation. Alltså: Kapitalstarka intressen satsar på upp- och nedgångar i olika branscher utan att på något vis själva bidra till  någon som helst samhällsnyttig produktion. Människors föda har i allt större utsträckning blivit ett spekulationsobjekt för dessa finansiella parasiter med svåra konsekvenser för världens fattigaste. Ur Dagens Eko nu på morgonen:

”Allt fler svenskar investerar i råvarufonder och andra finansiella produkter som innehåller jordbruksprodukter som vete, soja och kaffe. Men den ökade spekulationen i råvaror från jordbruket har gjort att prissvängningarna på mat blivit större än någonsin, vilket gör det svårt för såväl bönder som konsumenter i den fattiga delen av världen.”

Under 2000-talet har priserna på robustakaffet som odlas i Vietnam svängt mellan 400 och 2 700 dollar per ton. Även priserna på andra jordbruksvaror som vete, majs och soja har svängt kraftigare än förr. Vid matkrisen 2008 beräknas de hastigt stigande matpriserna ha lett till att 63 miljoner människor blev undernärda, enligt Världsbanken.

63 miljoner – det är Sveriges folkmängd sju gånger om.

Finansparasiterna berikar sig  på de fattigas bekostnad och i slutänden människors svält. Kapitalismens cynism är gränslös.

1 Response to “Finansparasiterna berikar sig på fattigas svält”


  1. 1 HEMIMAMMA augusti 27, 2011 kl. 2:53 f m

    63 miljoner skäl att återta makten över banksystemen…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: