Protester mot ny amerikansk flottbas


Jag återger här ett upprop från svensk-koreanska föreningen  som skildrar protesterna och kampen mot en ny amerikansk flottbas i Sydkorea. Den talar för sig själv. För egen del vill jag bara tillägga att pengar till nya militära anläggningar överallt i världen har USA alltid trots att man måste låna för att klara sina löpande utgifter och i praktiken är bankrutt. 

Invånarna i byn Gangjeong på ön Jeju i södra Korea har organiserat fredliga protester för att stoppa byggandet av en massiv flottbas som kommer att förstöra deras samhälle, livsstil och rika marina ekosystem, som fiskare, bönder och kvinnliga havsdykare är beroende av för sin försörjning. På grund av sin naturliga skönhet och orörda miljö är Jeju en av finalisterna för att bli ett av ”världens 7 nya underverk”. Nu pågår en namninsamling för ett upprop till den sydkoreanske presidenten Lee Myung Bak, som lyder:

”Som engagerade medlemmar av världssamfundet uppmanar vi er att upphöra med byggandet av flottbasen på Jeju Island, som Gangjeongs invånare häftigt motsatt sig genom att protestera dagligen och riskera sina liv och sin personliga frihet. Efter attplanerna för marinbasen tillkännagavs fem år sedan, har 95 % av Jejus invånare röstat mot basen och använt alla tillgängliga demokratiska medel för att förhindra dess byggande. Men deras protester har mötts av döva öron i er regering.

Vi delar invånarnas vrede över att den sydkoreanska regeringen är beredd att offra säkerheten för öns invånare för att bygga denna utpost för USA:s missilförsvar som en del av en provokativ strategi för att omringa Kina. Jejus invånare tillbakavisar påståendet att denna flottbas kommer att stärka det koreanska folkets trygghet, de vet att den kommer att ytterligare destabilisera Asien-Stillahavsområdet och göra ön till ett primärt mål för militär vedergällning. Jejubefolkningens motstånd mot militarisering av deras ö går tillbaka till massakern 3 april 1948, då upp till 80 000 civila – många från deras familjer – slaktades av sydkoreanska trupper under ett demokratiskt uppror. År 2006 bad den förre presidenten Roh Moo Hyun officiellt om ursäkt för massakern genom att utse Jeju till ”Fredens ö”. Denna flottbas kränker er regeringens åtagande gentemot folket i Jeju och dess längtan efter fred.

Medborgare i andra länder har besökt Gangjeong och står i ständig förbindelse med dess invånare. Vi är djupt oroade över flera fredsaktivisters hälsa och säkerhet, däribland professor Yang Yoon Mo och Sung Hee Cho, som hungerstrejkade i 60 dagar och fängslades för en fredlig protest. Den åldrige professor Yang är nu på sjukhus, och fru Cho ännu kvar bakom galler står inför upp till fem års fängelse. Vi är upprörda över att en annan aktivist, broder Song, nyligen slogs medvetslös när han försökte hindra ett byggfartyg från att hälla betong på korallreven. Genom att tillåta användning av våld mot icke-våldsliga fredsaktivister underminerar ni er regerings anseende och ger världen skäl att ifrågasätta ert stöd för Sydkoreas svårvunna demokrati.

Jeju, berömt för sin utomordentliga skönhet och orörda miljö, hyser tre platser påUNESCO:s världsarvslista och är en av 28 finalister till ”världens 7 nya underverk”. Det förvånar oss att er regering trots er hustru Kim Yoon-oks insatser för ”Jeju för kampanjen världens 7 nya underverk” äventyrar Jejus chanser genom att tillåta byggandet av denna flottbas. Genom att muddra längs Jejus kust för att kunna ta emot USA:s Aegis-jagarkrigsfartyg hotar den sydkoreanska marinen och företaget Samsung redan öns känsliga livsmiljö för koraller och dess rika marina liv.

Jejus kustlinje Joongduk är inte bara en plats dit delfiner migrerar från Alaska påsommaren, dess vatten är också berömda på grund av de hundratals koreanska kvinnor, haenyeo, som dyker efter fisk och tång, viktiga basvaror i den koreanska kosten. År 2005 publicerade New York Times en artikel om dessa fantastiska kvinnliga dykare. Marinbasen kommer att förstöra de vatten som haenyeo och fiskare är beroende av för sin överlevnad. Den har redan fördrivit Gangjeongs citrusodlare vilkas mark har konfiskerats, växthus rivits och fruktträd ryckts upp med rötterna. Byborna i Gangjeong låter sig inte luras av den sydkoreanska marinens falska påståenden om att basen skulle ha minimal inverkan på miljön, och inte heller vi. De vet att basen äventyrar deras samhälle, deras levebröd och Jejus naturliga ekologi.

Vi står samman med de boende i Jeju i deras fredliga protest för att skydda inte bara Jejus rika marina ekosystem och deras sätt att leva, utan också fred i denna allt ömtåligare och mer militariserade region i världen. Vi kräver att ni omedelbart agerar för att stoppa byggandet av flottbasen på Jeju.”

» SignOn.org: Save Jeju Island–No Naval Base

1 Response to “Protester mot ny amerikansk flottbas”  1. 1 bmi for women chart Trackback vid maj 20, 2013 kl. 12:13 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 28,830 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: