Vår tids opium för folket


Ju mer jag tänker på saken desto säkrare blir jag på att TV är en av de större olyckor som drabbat mänskligheten. Mediet som sådant är naturligtvis helt neutralt och ofarligt men när det hamnar i orätta händer ställer det till oändligt  skada.

* I  kapitalistiska  länder med otyglat näringsliv där TV styrs av kommersiella krafter håller TV på att förvandla stora delar av befolkningarna till lallande idioter. Miljontals och åter miljontals människor engagerar sig stenhårt i tävlingar om vem som sjunger bäst och deltar i oändliga och hetsiga debatter om huruvida det var rätt eller fel deltagare som åkte ut och om det var rätt eller fel låt och/eller artist som vann.

Miljontals och åter miljontals människor sitter framför burken och glor på  debila Big Brothers och Big Sisters som super, knullar och pratar smörja i rutan. Eller på folk som utplaceras på öde öar (inte dock mer öde dock än att det finns TV-team på plats) eller på fort och som ska utföra meningslösa och tramsiga övningar för att vinna en stunds berömmelse och en summa pengar. Även här deltar publiken med liv och lust i oändliga debatter om huruvida det var rätt deltagare som åkte ut och om det var rätt deltagare som vann.

Samma kändispatrask paraderar jämt och ständigt i rutan och går rundgång mellan olika kanaler tills man blir spyfärdig av att bara höra deras namn. Och miljonpubliken finns där. Givetvis. Lallande och trallande. Engagerade och debatterande om huruvida det var rätt av kändisen X att berätta att kändisen Y vid något tillfälle hade sagt något dumt eller supit till eller snortat en lina.

Så här håller det på, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad. Därtill kommer den högintressanta sporten som numera betraktas som viktigare än både världssvält, malaria och världskrig. Att Zlatan har vrickat foten presenteras som en större nyhet än att 125 afghaner slitits i stycken av en raket från ett USA-drönarflygplan. (Har ni förresten tänkt på att om en självmordsbombare slagit till i Irak, Afghanistan eller Pakistan så får det alltid utymme i TV medan de så gott som dagliga attackerna av USAs förarlösa plan aldrig omnämns; hur kan det komma sig, tro.)

Som sagt, kommersiell TV gör stora grupper av medborgare till lallande idioter som engagerar sig med själ och hjärta i strunt och oviktigheter men som är likgiltiga för människors villkor i verkliga livet.

* I diktaturer har TV en annan men lika skadlig och farlig destruktiv funktion. Där används TV som propagandainstrument för diktaturen. Makthavarnas förträfflighet trumpetas ständigt ut, deras åtgärder prisas och eventuell opposition förtalas och beljugs. Diktatorn visas upp i alla möjliga och omöjliga tillrättalagda sammanhang, diktaturens blodsdåd för att behålla makten censureras bort.

Jag upprepar: Ju mer jag tänker på saken, desto mer övertygad blir jag om att TV är en av de största olyckorna som drabbat mänskligheten.

TV är nutidens opium för folket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 30 783 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: