Den stora lögnen om globalisering


Globalisering är sedan något decennium ett politikens favoritord. Globalisering halkar ut ur politikerkäftar i tid och otid och far genom luften som smittsamma virus. Vi lever i globaliseringens tidevarv. Vi måste anpassa oss till globaliseringen. Det gäller att hänga med i den globala rörligheten annars halkar vi på den ekonomiska efterkälken. Globalisera mera annars går det oss illa här i Sverige.

Men om vi granskar retoriken närmare och undersöker vad den innebät i den politiska och mänskliga verkligheten finner vi att det är något skumt med globaliseringen. Den är begränsad och inskränkt. Närmare bestämt är den globala rörligheten begränsad och inskränkt till att gälla sådant som är till fördel för det kapitalistiska globala vinstintresset. Huvudsakligen handlar den globala rörligheten om sådant som kan öka bankers, finansbolags och företags profiter. Minst av allt handlar den globala rörligheten om fattigt folk i Afrika och Asien.

Detta är lätt att se om man bara anstränger ögonen litegrann. Meningen med globaliseringen är i första hand att kapital fritt får flyttas över nationsgränserna. Med den digitala teknikens hjälp kan detta göras – och görs – med några knapptryckningar i en rasande fart vilket innebär att den finansiella spekulationen fått helt nya förutsättningar. De kapitalförflyttningar som tidigare tog dagar eller veckor att genomföra kan nu göras på några sekunder world-wide.

Tillverkningsföretag som lider av att arbetarna i västvärldens länder tillkämpat sig för höga löner, långa semestrar och hyggliga pensioner kan nu fritt globalisera ut sig till Kina, Malaysia, Kambodja och liknande länder där arbetarna får finna sig i att jobba för en bråkdel av de västerländska lönerna, i usel arbetsmiljö under långa arbetsdagar och där ord som semester och pensionsavsättningar är okända. Denna globalisering är en lysande affär för företagens ägare men sämre för de anställda i hemlandet som förlorar sina jobb.

Men den mänskliga globaliseringen då, den mänskliga rörligheten? Är det inte bra att människor fritt och gränslöst får förflytta sig över världen?

När man lyssnar på globaliseringsretoriken är det lätt att få intrycket att alla människor har lika rätt att resa och bosätta sig var som helst i världen. Men med lite eftertanke vet vi ju att så är det inte. De som har den rätten är människor som är i någon mening privilegierade. Västerländska chefer och experter som kan gynna den kapitalistiska expansionen har inga svårigheter att få tillstånd att slå ned sina bopålar i ett ”utvecklingsland”. Förmögna västerlänningar – och i jämförelse med utvecklingsländernas folk är praktiskt taget alla västerlänningar förmögna – har inga problem med att för längre eller kortare tid slå sig ner i ett fattigt land där de kan njuta av låga priser och utmärkt service av underbetalda infödingar.

Men det omvända, att fattigt folk kan globalisera ut sig till den än så länge relativt välmående västvärlden, blir allt svårare. Nu ska visserligen Sverige – bland andra – tillåta arbetskraftsinvandring. Det låter ju fint. Men i praktiken  betyder det att utvecklingsländerna bestjäls på experter och specialister som hemlandet bekostat utbildningen för och som det själv så väl behöver. Efter noggrann prövning ska denna arbetskraft släppas in.

Men någon globalisering existerar inte för fattigt folk världen över. De som försöker skaffa sig ett bättre liv genom att emigrera till USA eller Europa möts av taggtråd, murar och gränspoliser och avvisas direkt vid ankomsten eller sätts i läger. De som inte drunknar i Medelhavet alltså, eller dukar under för den dödliga hettan i Navajoöknen.

Globaliseringen är med anra ord ytterst selektiv. Den gäller för de redan besuttna, medan den  gäller inte för de som verkligen skulle kunna dra nytta av den.

Så är det. Allt prat om globalisering är tomma ord för majoriteten av världens människor. Politiker av alla borgerliga kulörer i väst – från moderater och kristdemokrater och socialdemokrater eller vad de nu kallar si g- försöker tuta i oss att globaliseringen är allmängiltig och gäller lika för allt och alla: kapital, företag och människor. Det är lögn.

Globaliseringen är ännu en metod  av den internationella kapitalismen för  att maximera sina vinster.

Annonser

3 Responses to “Den stora lögnen om globalisering”


 1. 1 mariadesuede augusti 19, 2011 kl. 4:18 e m

  Det är ju självklart om man bara öppnar ögonen, men vi förblindas lätt…

 2. 2 HEMIMAMMA augusti 19, 2011 kl. 9:46 e m

  Bra jobbat Ghost!!

 3. 3 skvitt augusti 21, 2011 kl. 8:15 e m

  Alla mina invändningar mot denna text ser inom den här parentesen: ().
  Ja, alltså det var allt jag kunde komma på!
  /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: