Majs till etanolbränsle, svält till världens fattigaste


Utdrag  från Dagens Eko i går morse:

Världsbanken pekar särskilt på priset på majs, som drivits upp till toppnivåer på grund av den ökade användningen i tillverkningen av etanolbränsle till miljövänliga bilar.

Min kommentar: Sammanhanget är alltså det att majs i stället för att ätas som mat används som råvara för bränsle till västvärldens etanolbilar.  Därmed drabbas de fattiga dubbelt. Dels försvinner ett  livsmedel ner i den övergödda västmedelklassens bränsletankar, dels drivs majspriserna upp så att de fattigaste inte har råd att köpa majs. Profiten är helt enkelt större på etanolmajs än på matmajs. De fattiga har ju inga pengar att betala med.

Därför får de allra fattigaste  rätt och slätt svälta och många av dem svälta ihjäl. Sådan är kapitalismen.

Mer från Ekot:

Världsbanken i Washington slår åter larm om de höga matpriserna och dem minskande matlagren. Situationen är nu helt alarmerande, säger banken i en ny rapport.

Det är snabbt stigande priser på mat och allt tommare matlager, i kombination med osäkerheten på världens börser som har drivit miljoner fattiga till gränsen mellan liv och död. Och ingen annanstans samverkar de här faktorerna så förödande som på Afrikas horn.

Konstaterandet kommer från Världsbanken i Washington, som i sin kvartalsrapport visar att priserna på mat stigit i snitt med 33 procent bara på ett år, och nu ligger på sin högsta nivå på tre år.

Observera att detta är ingen propaganda från konspirativa socialister. Det är självaste Värlsbanken som lagt fram rapporten.

3 Responses to “Majs till etanolbränsle, svält till världens fattigaste”


 1. 1 HEMIMAMMA augusti 17, 2011 kl. 9:36 f m

  Tack Ghost för detta

 2. 2 Skvitt augusti 17, 2011 kl. 7:47 e m

  Till detta kommer också starka bolags ökande uppköp av jordbruksmark för odling av den rika världens mat, men även odling av snittblommor som skickas med flyg till Europas blomsteraffärer. Det sista är ju i högsta grad helt sjukt med tanke på livsmedelsbristen i vissa delar av kontinenten.

  Än en gång är det bara summera kapitalismens offer och konstatera att de till antalet utgör avsevärt många fler än vad som påstås vara ”kommunismens offer”! Men det är ju klart, räknas alla på ena sidan och inga på den andra sidan så får man ju de siffror man vill ha för sin propaganda!

  Tack för ett excellent inlägg!
  /Skvitt

 3. 3 Skvitt augusti 17, 2011 kl. 8:17 e m

  Kan tilläggas att korruption och levnadsstandard går hand i hand. Ju mer korruption dess sämre välstånd. Sambandet är vetenskapligt belyst och otvetydigt.
  http://www.fof.se/tidning/2010/2/korruptionen-i-varlden

  Somalia är ett av världens allra mest korrumperade länder och ett av de allra fattigaste.

  Påpekas bör också att katastrofhjälp inte är odiskutabel. Med sådan hjälp rycker man undan marknaden för de lokala bönder som trots allt har något att sälja. När de inte kan sälja sin skörd måste de sälja sin mark och endast de besuttna har råd att köpa denna mark. Därmed ökas den storskaliga produktionen som hellre söker sin avsättning på andra marknader än den lokala! Därmed förvärras situationen ytterligare.

  Tyvärr vet jag inte hur man löser denna ekvation med mindre än en global kommunistisk revolution, vilket i nuläget får hänvisas till drömmarnas värld.

  Att kapitalismen är döende har jag påpekat tidigare.
  https://solidaritetstanken.wordpress.com/2011/08/12/en-doende-kapitalism/
  Att den därmed kommer att orsaka mer död i sin dödsryckning än den har skapat under hela sin hittillsvarande existens är en slutsats jag anser att man med lätthet kan dra!

  En intressant artikel att komplettera med är denna:
  http://www.undp.se/fattiga-betalar-for-vart-valstand/

  /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: