Kapitalism eller socialism, vilken väg att välja?


Inspirationen till detta inlägg kom från Skvitts eminenta inlägg samt det som händer i världen just nu. USA står på bankruttens rand, Grekland, Spanien, Portugal och även Italien och Frankrike har ekonomiska problem. Mycket vittnar om att det kapitalistiska samhället befinner sig i dödskonvulsioner.

Vilket är bäst – kapitalism eller socialism? Egentligen skillnaden mellan kapitalism och socialism är bara en, men mycket betydelsefull sådan. Kapitalismen bygger på exploatering av människan då en klass exploaterar den andra, under socialismen exploateringen är inte acceptabel och existerar inte då alla är lika.
Kapitalismens ideologer hävdar att vid detta system vem som helst kan bli rik tack vare den fria marknaden. Detta är en ren lögn. Marx visade att kapital alltid strävar efter mer kapital och koncentrationen av kapital i samma händer. Det kapitalistiska världssystemet är en privat klubb där utomstående är inte tillåtna. Ju större koncentration av kapital desto mer våldsamma och grymma blir spelregler. Dessutom enligt lagarna för utveckling av det kapitalistiska samhället de små kapitalisterna är alltid beroende av stora. Det händer hela tiden i det kapitalistiska samhället att stora företag slukar de som är mindre.
Kapitaltillväxt kommer från ett mervärde, alltså det obetalda arbete som utförs av arbetstagaren. Därför kapitalism är en legaliserad parasitism av en handfull människor på hela samhället. I ett sådant samhälle rika brukar bli ännu rikare. De fattiga tenderar att bli ännu fattigare.
Under socialismen kan människor leva bättre eller sämre, rikare eller fattigare, men generellt alla lever bra och har allt vad man behöver. Det finns arbete åt alla, gratis utbildning, gratis sjukvård, ingen arbetslöshet, ingen oro för morgondagen. Men som i alla samhällen finns det alltid individer som är missnöjda och vill ha mer. Eftersom socialistiskt samhälle innebär begränsningar eller rent av omöjlighet att skapa vinster resulterar det i missnöje hos kapitalägare. Därför de försöker på alla sätt rädda sina rikedomar och smutskastar socialistisk ideologi. De socialistiska staterna kallar de för ”hänsynslösa” och ”omänskliga” socialistiska regimen.

Men vilket samhälle egentligen är mer omänskligt och hänsynslöst? Vilken politik är mer human – vänster eller höger? Sverige lever idag under högerpolitiska trycket. Finns det något som blivit bättre för en vanlig människa sedan Alliansen har fått makten? Är det humant eller kanske rättvist att klyftorna i samhället bara växer, att arbetslösheten ökar, att flera människor hamnar i utanförskap, att sjuka berövas deras rätt till sjukersättning, att arbetslösa utnyttjas i FAS3, att kvalitet på skola och sjukvård försämras, att allt mer privatiseras (skola, sjukvård, apotek), att tågtrafiken fungerar uruselt. Vänta, det är bara början. Låt bara regeringen Reinfeldt få mer tid att regera, så kommer det fler ”förbättringar” av samhället och välfärden ska finnas bara som ett nostalgiskt minne. Skatterna kommer att höjas, för nu med tanke på dagens ekonomisk situation i världen, risken för det är ganska så stor. Det kommer så småningom att finnas skolor för de rika och andra för de fattiga, så att om man inte har råd, kommer man inte att få möjlighet att få en utbildning. Det kommer att finnas sjukhus för de rika och andra för de fattiga, så att om man inte har råd, kommer man inte att få en sjukvård. Detta är inte skrämsel utan verklighet i andra kapitalistiska samhälle, som hade haft högerpolitik under längre tid än i Sverige.

Arbetarrörelsen idag är nästan utrotad. Människor blir lurade av högerpolitiker och tror att om man bara får skatten sänkt med några hundralappar i månaden, blir livet genast mycket bättre. Arbetsklass idag är inte som den var för hundra år sedan. Men den finns. Alla de som jobbar och får lön kan betraktas som en arbetsklass idag. Alltså, om man inte är höginkomsttagare och inte äger någon form av kapital då är man arbetsklass. Det verkar att folk tror att om man har ett jobb, hus, bil o s v då man per automatik blir borgerlig. Man lever i en illusion att man är en av dem. Det är fel! Med detta glömmer man att det är vänsterpolitik som är till för arbetande människa, som står för jämlikhet, solidaritet och trygghet. Högerpolitik är egoisternas politik, högerpolitiker bryr sig ALDRIG om folket. Det har de aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Det är viktigt att komma ihåg.

Därför är det dags att vakna nu och inse att om detta ska fortsätta så här som det gör nu, Sverige kommer aldrig någonsin att vara igen det land som det var förr. Då kan vi säga ”adjö” till välfärden för gott.

Bilden är lånad här

3 Responses to “Kapitalism eller socialism, vilken väg att välja?”


 1. 1 HEMIMAMMA augusti 15, 2011 kl. 8:29 e m

  Tack Mavera för att du efterkom min begäran… =0)

  Bra jobbat ♥

 2. 2 Maria Jacobsson september 13, 2011 kl. 9:04 e m

  Jag tycker detta var mycket, mycket bra skrivet. Hoppas att det kommer fram till många människor. Så att samhället förändras till det bättre.
  Först då kan människorna få en tro på framtiden.


 1. 1 Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts Trackback vid februari 8, 2012 kl. 4:02 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 30 783 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: