En döende kapitalism


Kapitalismens sista fas

Jag tror få förstår vart det just nu barkar.

Få har inte ens de historiska kunskaperna för att begripa vad vi ser med egna ögon just nu. Och vad ser vi?

Jo, något så historiskt som ett sammanbrott av ett helt samhällssystem, det kapitalistiriska samhällets sammanbrott.

Det uppstod ur allt det blod som spilldes av triangel-handelns slavar, folkmorden på människorna i kolonial-länderna, sjömännens död på kryddrutterna. Det uppstod ur det blod som spilldes av spinneriernas, kolgruvornas, järnbrukens och de nya industriernas arbetare.

Det utvecklades genom ökad produktion, ökad mekanisering, ökad effektivisering och automatisering.

Det skapade en samhällsklass som krävde omfördelningar av världsordningen och dominansen över kolonierna genom det första världskriget och det krävde ånyo en omfördelning av världsmakten i det andra världskriget och under det kalla kriget. Det är en tid nu där striden står om de sista kvarvarande oljereserverna.

Nu återstår endast det mest otänkbara att profitera på. Profitera på barnens omsorg, barnens skolgång, handikappades vård, sjukas behov, äldres omsorg och handel med fattigas organ. Kapitalismen har alltid saknat moral.

Allt det där är den gamla kapitalismen, men i sina olika utvecklingsfaser.

Den nya kapitalismen är spekulationskapitalismen där snabba klipp på börsen förutsätter en börs som hela tiden är skakig och som försätter hela länders ekonomi i svaj och konkurs. Den nya kapitalismen är rakt igenom destruktiv och den kommer att ta död på sig själv.

Vi ser kapitalismens dödsryckningar.

Än så länge kan den rycka ett tag till, men kapitalismens dagar är räknade. I sitt fall kommer den åstadkomma mer död och förintelse än den har åstadkommit under den hittillsvarande tid den har existerat. Dödskamp är plågsam.

Men ur allt detta kommer en ny era, en bättre tid och en ny klass stiger upp till ytan som den härskande klassen; arbetarklassen. Kommunismen står för dörren!

Ser ni inte det?

I E24 framgår tydligt hur krisen löper amok.

Jag har några klipp här.

Inga av de scenarierna sträcker sig fram över en något längre tid. På sin höjd ett år. Så kortsikt ser man. Och inte ens i det korta perspektivet kan man se klart.

Borgerliga ekonomer kan ingenting om de historiska skeendena. Och det är inte ens intressant för dem. De är underhållsarbetar, på sin höjd. De har även till uppgift att blicka in i framtiden, vilket dock oftare blir rätt hos Sibylla med kristall-kulan.

Scenaro 1.

Scenario 2.

Senario 3.

Om inget lyckas?

Ja, då kommer det väl nu istället för sen, kapitalismens död!

Det som händer nu i London och som har spridit sig till andra städer är inget som har med Mark Duggan att göra. Han sköts av polisen. Att det skulle utlösa kravaller vill tydligen pressen få oss att tro, men om så vore hade det varit kravaller 365 dagar om året i GB.

Kravallerna har fått sin omfattning av andra skäl, lätta att förstå, men pressen lägger ut sina dimridåer – och sitt fördömande. Och premiärministern är ursinnig.

Se på bilden nedan!

Det bilden visar, utbrända ruiner, är ingenting mot när finanskapitalisterna får hela länder på knä!

Vad vi ser är en fullkomligt bottenlös ilska över nedrustningarna i samhället, allt beroende på finansspekulationerna från ett litet fåtal aktörer. Låt vara att sambanden kanske inte är tydligt för revoltörerna, då hade effekten blivit mycket mer kraftfull.

Sista bilden, Den döende kapitalismen, förklarar vad som verkligen är på gång. Inte så att det ska ske i år, men nu är det nära i tiden, sett i ett historiskt perspektiv.

Inlägget baseras på 2 inlägg på Skvitts.

Annonser

8 Responses to “En döende kapitalism”


 1. 1 ghostopinion augusti 13, 2011 kl. 12:55 f m

  En utmärkt analys. Kapitalismen imploderar av sina inneboende motsättningar som nu har blivit så stora att de inte kan regleras och kontrolleras. Frågan är hur lång tid dödskampen kommer att ta (25 år, 50 år,100 år, 150 år?), hur mycket blod som kommer att flyta, hur många huvuden som kommer att rulla, hur många kroppar som kommer att sprängas i bitar, hur många länder som kommer att skövlas innan liket lägger sig till ro.

  • 2 skvitt augusti 13, 2011 kl. 3:11 f m

   Jag har svårt att tänka mig att det kan återstå 50 år.
   Givetvis bara min egen uppfattning, men i alla fall.

   Att kapitalismen ska kunna finna nya sätt att våldta världens folk är inte troligt och det sätt det nu sker på är så destruktivt att det är rena självmordet eftersom kapitalismen har övergått till att äta på sig själv!
   /Skvitt

 2. 3 ghostopinion augusti 13, 2011 kl. 1:14 f m

  Har länkat till inlägget. Skadar inte att tillägga att inte heller kapitalisterna själva begriper skeendet. De är ju fullständigt obildade och historielösa.

  • 4 skvitt augusti 13, 2011 kl. 3:04 f m

   Sant!
   Hur skulle de kunne besitta den kunskapen?
   /Skvitt

 3. 5 HEMIMAMMA augusti 15, 2011 kl. 1:37 f m

  Instämmer er bådas analys…

  Hemikram ♥

  • 6 Skvitt augusti 15, 2011 kl. 3:19 f m

   Det var tur för dig det!
   🙂
   /Skvitt

 4. 7 Gunnar Rundgren september 13, 2011 kl. 10:43 f m

  Nja, jag tror också att kapitalismen är dödsdömd, men av något andra orsaker, främst så är det den minskande tillgången till energi och därmed förbunden minska tillväxt som kommer innebära kapitalismens död. De kriser vi ser är en reflektion av det.
  Läs mer på
  http://tradgardenjorden.blogspot.com/2011/09/varfor-minskad-tillgang-till-energi.html


 1. 1 Ghost:/Kapitalismens dödskamp | ghostalive Trackback vid augusti 13, 2011 kl. 1:05 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: