Politik gör all skillnad för de fattiga


Det finns de som säger att de inte bryr sig om politik därför att politik inte gör nån skillnad. Därför ska jag i all korthet berätta om ett projekt för att bistå fattiga i Brasilien, ett av världens mest ojämlika länder. Det handlar bland miljontals andra  om en ensam, fattig mamma  som tidigare i huvudsak födde sina barn på kokt vatten och  socker.

Men den förre presidenten, Lula da Silva, införde ett system som kallas Familjebörsen. Elva miljoner fattiga får ett månatlligt bidrag, förvisso litet men det räcker till ett mål mat om dagen för kvinnans barn och ibland till och med till ett mellanmål. Barnen är fortfarande en aning utmärglade men vikten går åt rätt håll.

Presidenten är inte marknadsliberal. Marknadsliberalerna protesterade som vanligt  när fattiga skulle få stöd och påstod att de skulle bli  bidragsberoende (känns argumentet igen här hemifrån apropå F-kassa och a-kassa?)  och att de inte skulle vilja arbeta (ännu ett argument vi hört här hemma).

Men så  blev det inte. Det enda problem med folk som inte ville arbeta gällde de säsongsanställda  skördearbetarna. De stora jordbruksägarna betalade dem nämligen så uselt att till och med det torftiga bidraget från Familjebörsen var större än den lön  skördearbetarna fick ut.

Så systemet med Familjebörsen ledde till att godsherrarna tvingades höja lönerna för arbetarna för att överhuvudtaget få sina grödor skördade.

Ännu en utmärkt effekt av Familjebörsen, således.

Det finns de som påstår att politik inte gör någon skillnad. De har fel. Politik kan göra all världens skillnad. Att strunta i politiken innebär bara att låta nyliberala marknadskrafter styra och de som drabbas av det är fattiga och utsatta.

Politik kan utgöra skillnaden mellan svält och mat på bordet för miljontals och åter miljontals människor. Exemplet Brasilien är ett utmärkt bevis för det.

Det finns ännu en sak att säga om stödet till de fattiga. Enligt nyliberal politisk och ekonomisk teori och praktik ska sådant stöd minska viljan att arbeta, öka bidragsberoendet, försämra tillväxten och i slutänden hota statens finanser.

Av detta har inget märkts i Brasilien. Brasilien är ett av de länder som haft störst tillväxt under senare år och dess ekonomi har stadigt ökat i omfång.

Men vad har det att göra med oss i Sverige? Här finns det väl inga människor som är lika fattiga som de fattigaste i Brasilien?

Nej, men vi har en regering som gör raka motsatsen till vad Brasiliens regering har gjort. Vi har en regering som drar åt svångremmen och gör livet svårare för de fattiga, sjuka, handikappade och arbetslösa i stället för att göra livet lättare.

Så även här gör politik om inte all skillnad så åtminstone avsevärd skillnad. Det kan vara bra att ha i åtanke inför den kris som otvivelaktigt rusar emot oss i accelererande fart.

1 Response to “Politik gör all skillnad för de fattiga”


  1. 1 HEMIMAMMA augusti 11, 2011 kl. 2:53 e m

    Delat på fejjan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: