”Finansmarknaden driver politikerna framför sig”


I Dagens Eko nu på morgonen hör jag ekonomireportern Sraffan Sonning säga att finansmarknaderna driver politikerna framför sig.
Däremot säger han inte åt vilket håll  finansmarknaderna driver politikerna, fast många säkert undrar.
Den informationen kan ni däremot få av mig. Finansprofitörerna pressar politikerna att besluta om besparingar, större nedskärningar, fler och hårdare åtdragna svångremmar, att vanligt folk, skolbarn, sjuka, åldringar, utslagna ska få mindre svängrum och finansprofitörerna större.

Sammanhanget är ungefär följande: Vid den finanskris som började 2008-2009 tvingades USA och flertalet europeiska stater att gå in med mångmiljardbelopp i dollar, euro, pund och andra valutor för att rädda de finansiella systemen, alltså framför allt bankerna.

På grund av bland annat dessa räddningspaket i mångmiljardklassen fick staterna stora finansiella underskott. Nu driver finansprofitörerna på för att politikerna ska fatta beslut som minskar de statliga budgetunderskotten så att det finns pengar när bankerna och finanssystemen ska räddas nästa gång de gjort sig skyldiga till huvudlösa excesser.

De facto betalar vi alltså två gånger. Först en gång via skattsedeln, sedan en gång till genom nedskärningar i välfärdssystemen.
De ständiga vinnarna är bankerna och finansinstituten, deras ägare och toppdirektörer. De lyfter aktieutdelningar och bonusar hur det än går. Vi betalar.
Något tryggare än att vara bank eller ägare till bank finns knappast. De kan göra vilka idiotaffärer som helst och hämta hem sina vinster. När idiotaffärerna slutar med krasch vet de ju att politikerna med skattebetalarnas pengar går in och räddar dem.
Det är finansprofitörerna som styr, ”driver på”. Politikerna verkställer bara deras krav.
*

5 Responses to “”Finansmarknaden driver politikerna framför sig””


 1. 1 HEMIMAMMA augusti 8, 2011 kl. 10:53 f m

  Tack Ghost!! jag har ägnat morgonen åt att förklara för hela familjen vad som händer nu och vad vi som familj ska förbereda oss för…

 2. 2 Dan Greider augusti 8, 2011 kl. 10:36 e m

  Bra sammanfattning! Jag har sagt det förut. P1 kommer med nyheterna. Bloggen (däribland du) kommer med analyserna om hur, varför och varthän!)
  12 points from the swedish jury!
  Tjo!


 1. 1 När kapitalismen kräver solidaritet! | Varghjärta Trackback vid augusti 10, 2011 kl. 3:33 f m
 2. 2 Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts Trackback vid februari 8, 2012 kl. 4:03 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 30 783 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: