Sänkt kreditbetyg för USA


Dagens Eko rapporterar nu på morgonen att ett av världens ledande kreditvärderingsföretag sänkt USAs kreditbetyg. Detta i sin tur torde betyda att det blir dyrare för USA att låna vilket ytterligare förvärrar landets ekonomiska kris. Ekots rapport:
USA har nu för första gången i historien fått sitt kreditbetyg sänkt. Det är kreditvärderingsföretaget Standard & Poor´s som sänker betyget från det högsta ”triple A” till AA+ på grund av USA:s jättelika skulder och budgetunderskott och svagheter i det politiska beslutfattandet. Standard & Poor´s lägger dessutom till att USA:s framtidsutsikter är ”negativa”.

AAA blir AA+

Bakom sänkningen ligger landets ökade skuldbörda, budgetunderskott och vad institutet betraktar som ökade politiska risker.
”Nedgraderingen speglar vår åsikt att den finansiella konsolideringsplan som kongressen och regeringen nyligen kommit överens om misslyckats med att åtgärda vad som enligt vår mening är nödvändigt för att stabilisera statens skulder på medellång sikt”, heter det i ett uttalande från kreditvärderingsinstitutet.
Betyget innehåller även omdömet ”negative outlook”, och det kan komma ytterligare en nedgradering inom ett till ett och ett halvt år.
Nedgraderingen föregicks av motstridiga medieuppgifter där källor i Vita huset hävdade att S & P:s analys – som man sett på förhand – innehöll ”allvarliga och amatörmässiga” brister. Enligt det amerikanska finansdepartementet har Standard & Poors har i sin analys räknat fel på 2 biljoner dollar (cirka 13 000 miljarder kronor).
-Ett omdöme påverkat av ett fel på 2 biljoner dollar talar för sig självt, säger en talesperson för departementet enligt AFP.
Kinesiska kreditvärderingsinstitutet Dagong har tidigare i veckan nedgraderat USA:s kreditbetyg. Amerikansk-brittiska Fitch och USA-baserade Moody’s har däremot valt att behålla USA:s toppbetyg; Moody’s med det nya omdömet att framtidsutsikterna är negativa.
Sänkningen kom efter en lång och bitter politisk strid som dock slutade med en uppgörelse om att höja USA:s lånetak och komma tillrätta med budgetunderskotten. Målet med överenskommelsen är att få ner underskotten med 2,1 biljoner dollar på tio år – långt från de 4,0 biljoner som S & P anser behövs för att komma tillrätta med USA:s statsfinansiella problem.
Ännu finns inga officiella kommentarer från president Obama eller finansminister Timothy Geithner, men flera kanaler citerar tjänstemän som uppger att Vita huset protesterat kraftigt mot den analys som ligger till grund för beslutet att sänka kreditbetyget, och in i det sista försökt få Standard and Poor’s på andra tankar.
Vita huset lär höras av under helgen, och efter det är den stora frågan – vad händer på måndag morgon, när världens börser öppnar?
Reaktionen här är i övrigt febrig, nästan chockad. Garvade finansanalytiker och professorer i nationalekonomi paraderade i tevekanalernas hastigt hopsatta ekonomispecialer under det som skulle varit en hyfsat lugn fredagkväll här i USA, som ju upplevt en mycket hektisk och dramatisk vecka både i politiken och på börserna.
Det har ju en tid spekulerats i ett sänkt kreditbetyg för USA, men det har av dom allra flesta kommentatorer inte riktigt tagits på allvar. Kanske inte för att det inte skulle vara motiverat, utan för att det på något sätt varit en omöjlig tanke här, att den ekonomiska stormakten USA skulle utsättas för något som uppfattas som nästintill förödmjukande.
Och – inte nog med nattens sänkning, Standard and Poor’s säger dessutom att man inte utesluter att USA:s kreditbetyg kan komma att sänkas ytterligare inom dom närmaste 12 till 18 månaderna.

Annonser

0 Responses to “Sänkt kreditbetyg för USA”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: