Oljejätte lämnar skiten efter sig


Så här har Dagens Eko rapporterat i dag:

”Utbredd miljöförstöring i oljeutvinningens spår i nigerianska Ogoniland innebär enorma hälsorisker för människor där. Och kan kräva världshistoriens största sanering, till en kostnad av minst en miljard dollar. Det slår FN:s miljöprogram fast i en ny rapport.

Det kan ta upp till 30 år att rena regionen

Oljeutsläpp under de drygt 50 år som man har utvunnit olja i Ogoniland i sydöstra Nigeria har förgiftat både växter, vattendrag och brunnar där folk hämtar sitt dricksvatten.
– I en by uppmättes i flera brunnar mycket höga halter av det cancerframkallande ämnet bensen, upp till 900 gånger mer än den gräns som världshälsoorganisationen WHO satt, säger Nick Nutall, talesperson för FN:s miljöprogram, på telefon från Abuya.
Under 14 månader har FN-organets forskare vetenskapligt dokumenterat skadorna efter de senaste årtiondenas oljeproduktion på 200 olika ställen i Ogoniland och de tror att det kan ta upp till 30 år att rena regionen.
Det kan kräva världshistoriens största sanering, till en kostnad av minst en miljard dollar.
Och Nick Nutall menar att både oljebolagen, främst då Shell, och den nigerianska staten måste vara med och finansiera saneringsarbetet.”

Så svinigt uppträder alltså de stora oljejättarna, i det här fallet är det främst Shell som är skurken, i ett fattigt afrikanskt land. De utvinner oljan, hämtar hem vinsterna och lämnar skiten efter sig.
Så skulle de aldrig våga bära sig åt i ett rikt och någorunda mäktigt land, säg USA eller Saudiarabien.

*

0 Responses to “Oljejätte lämnar skiten efter sig”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: