Mejlväxling med Ekot om Fas 3-undersökningen


Mejlade häromdagen Dagens Eko angående Arbetsförmedlingens glädjerapport om hur nöjda folk var med sina fas 3-placeringar. Samma mejl har även gått till Rapport. Skillnaden mellan Ekot och Rapport är att Ekot har gjort sig besväret att svara vänligt och har till och med aviserat att man under dagen ska ta upp en diskussion på redaktionen om de kritiska punkterna. Ska bli intressant att se om denna diskussion leder till ett korrigerande Ekoinslag.
Så här lyder mitt mejl till Ekot:

Vore det inte på sin plats att Ekot – om inte annat för er trovärdighets skull – redogjorde för hur undermålig den undersökning av Arbetsförmedlingens fas 3 är som ni okritiskt rapporterade om häromdagen? Det har ju framkommit att Arbetsförmedlingens undersökning av Arbetsförmdlingens verksamhet hade så metodologiska brister att den är fullständigt värdelös. Ändå valde ni att basunera ut den som sanning.

1) Bortfallet var så stort (44 procent) att bara av det skälet är undersökningen oduglig.
2) Undersökningen var inte anonym, arbetsförmedlingens personal ställde frågorna antingen per telefon eller på de tillfrågades fas 3-platser.
3) En fråga som ställdes gällde hur nöjda de tillfrågade var med sina placeringar inom fas 3-projektet, alltså deras fysiska arbetsplatser. Svaren redovisades sedan som hur nöjda de var med fas 3-projektet som sådant, vilket ju inte alls är samma sak.

Var tog den berömda journalistiska kritiska granskningen vägen? Tänker ni tiga ihjäl att ni har fungerat som Arbetsförmedlingens och regeringens megafoner. Ni borde ju kunna anlita en expert, en statistiker, som skulle såga undersökningen i höjd med fotknölarna.

En undermålig undersökning presenterades med undermålig journalistik. Era insatser diskuteras rätt livligt i bloggvärlden. Har ni verkligen råd att inte korrigera er?

Ekots svar:

Hej!
Tack för ditt mail!
Hos oss på Ekot redovisades bortfallet, redan i första inslaget, och Arbetsförmedlingen fick också frågor om det. Vi lät en kritisk deltagare i Fas 3 uttala sig, även det redan i första inslaget. Vi lät också oppositionen kritisera rapporten.
Däremot har vi inte tagit upp dina punkter 2 och 3. Och jag håller med dig om att de är både relevanta och intressanta. Vi tar en ny diskussion  här på redaktionen om detta i dag.
OK?
Trevlig helg
vänl hälsning
FF
 
 
Fredrik Furtenbach
Inrikeschef Ekot
Head of Political News
Swedish Radio news and Current Affairs

Mitt svar till Ekot:
Hej Fredrik och tack för ditt svar, trevligt med  en journalist som inte bara slår ifrån sig kritik utan tar sig en funderare på om det ligger något i den.
Jag är faktiskt inte bara kverulantisk utan också mån om Ekots trovärdighet, även om det finns en del övrigt att önska är ni landets bästa nyhetskanal och det gäller att beålla lyssnarnas förtroende. På nätet har folk omedelbart upptäckt att Arbetsförmedlingens självberömmande undersökning inte höll måttet. Min bedömning är att den inte borde ha fått någon publicitet överhuvudtaget, så dålig var den. Hur som helst, tack för ditt svar.

Med vänlig hälsning

Annonser

0 Responses to “Mejlväxling med Ekot om Fas 3-undersökningen”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: