En undermålig undersökning av fas 3


Undersökningen som följer här nedanför, en undersökning där Arbetsförmedlingen berömmer sig själv, borde aldrig ha presenterats av Ekot i radion. Den är så metodologiskt undermålig att den inte skulle haft en chans att få godkänt ens på grundskolans mellanstadium. Ekot kan inte sända sånt här material om de vill behålla sin trovärdighet. Av 1500 tillfrågade har 850 svarat, alltså 44 procents bortfall – nästan hälften;; inga uppgifter om hur deltagarna i undersökningen valts ut; inga uppgifter om vilka frågor som ställdes, inga preciseringar av vad ”delvis nöjda” innebär. Betyder ”delvis” att de tillfrågade var till en procent nöjda? Till 20 procent nöjda? Till femtio procent nöjda?
Inget att undra på att IF Metalls representant protesterar och konstaterar att facket har helt andra erfarenheter.Det där med kritiskt granskning verkar så gott som alla journalister ha glömt numera. Inte blev det bättre av att Rapport på kvällen lika okritiskt basunerade ut samma uppgifter som sanningar.

Fråga gärna en statistiker (vilket jag inte är, trots det kan jag konstatera att undersökningen inte lever upp till ens lågt ställda krav) som får såga undersökningen i morgondagens sändningar.

Här är Ekots inslag:
En ny undersökning visar att 77 procent av de intervjuade är nöjda med jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Och Arbetsförmedlingen försvarar åtgärden. Men nu kommer fackförbunden LO och If Metall med skarp kritik.
”Folk blir utnyttjade”
Anders Ferbe, vice ordförande i IF Metall säger att den positiva bilden av fas 3 inte alls stämmer överens med erfarenheterna inom förbundet.
– Den information vi får från våra medlemmar som hamnar i fas 3 är den totala motsatsen. Bristen på utbildning och bristen på ordentlig yrkeskunskap och kompetens är den grundläggande kritiken. Fas3 fungerar mer som en förvaring för de som är långtidsarbetslösa och det tycker vi är fel, säger Anders Ferbe.
Men Gert Sternskog, chef för enheten program och arbetslöshetsförsäkring på Arbetsförmedlingen, säger att granskningen visar på flera viktiga aspekter.
– Vi tycker att debatten tidigare i år varit lite skev. Vi har haft en annan uppfattning än vad man haft medialt, vi har ändå fått de signalerna att ganska många har varit nöjda. Och det visar på att tendensen är sådan, säger Gert Sternskog.
Arbetsförmedlingen presenterade i dag resultaten från en ny granskning av jobb- och utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar. Granskningen har gjorts på uppdrag av regeringen.
I granskningen har man fokuserat på fas 3, den sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin. Fas 3 har tidigare fått hård kritik, inte minst från oppositionen och facket. Kritiken har bland annat handlat om att arbetslösa har utnyttjats som gratis arbetskraft, att endast ett fåtal lämnar fas 3 och att de varit sysselsatta med meningslösa sysslor.
Men enligt Arbetsförmedlingen är kritiken alltså inte helt rättvisande. I en granskning har man intervjuat 850 av de sammanlagt 26 600 deltagarna, som var i fas 3 i juni. Av dessa personer svarade 77 procent att de var nöjda med fas 3. Sammanlagt tillfrågades 1 500 personer, så bortfallet är ganska stort.
Gert Sternskog tycker att granskningen visar på intressanta saker.
– Man kan aldrig säga att det är hundraprocentigt, men det vi har velat ha är en bild av vad deltagarna har för uppfattning. Vi har gjort det bästa vi har kunnat för att få ut ett bra resultat, säger Gert Sternskog.
Men på LO och IF Metall är man delar man alltså inte Arbetsförmedlingens bild. Enligt Anders Ferbe är fas 3 en åtgärd som inte är anpassad till det moderna arbetslivet. Han säger att många som hamnar i fas 3 inte får den uppbackning som krävs.
– De upplever att det är en meningslös tillvaro och att de inte får det stöd, den hjälp och den utbildning som krävs för att man ska få ett jobb på svensk arbetsmarknad, säger Anders Ferbe från If Metall.
Patrick Roselin jobbar som ombudsman på LO med inriktning på arbetsmarknadsfrågor.
– Framför allt finns det en annan bild bakom det här där folk inte är nöjda, blir utnyttjade och gör regelrätta arbetsuppgifter som de skulle haft avtalsenlig lön för. Så generellt är vi kritiska till hela fas 3, säger han.

Annonser

7 Responses to “En undermålig undersökning av fas 3”


 1. 1 HEMIMAMMA augusti 3, 2011 kl. 1:10 e m

  Frågan är om folk har kapacitet att begripa att tolka detta på rätt sätt??

 2. 3 Dani COhen augusti 4, 2011 kl. 10:18 f m

  KOlla undersökningen – och AF ljuger.. Man frågade om folk var nöjda med den arbetsplats de var på (i stor utsträckning studieförbund och liknande).
  Det är inte alls samma sak som att säga att man är nöjd med FAS 3

  • 4 ghostopinion augusti 4, 2011 kl. 10:39 f m

   Nej, det är ju inte alls samma sak. Men det som gör mig mest förbannad är att media som Rapport och Dagens Eko basunerar ut en så värdelös undersökning. Media snackar så ycket om kritisk granskning men i verkligheten funkar de som myndigheters och makthavares megafoner.

 3. 6 Helga von Pitbull augusti 4, 2011 kl. 1:29 e m

  Undersökningen var inte anonym, man genomförde intervjuer på plats hos anordnare och via telefon. Några har fått fylla i på webben och de som inte fyllt i undersökningen fick senare påminnelse via e-post.
  Bara en sådan sak gör att man inte kan ta svaren seriöst.
  Skall man berätta att man är missnöjd med sin fas 3 plats då handläggaren från AF gör intervjun hos anordnaren? 😮

 4. 7 ghostopinion augusti 4, 2011 kl. 5:31 e m

  Kan säga att jag mejlat både Rapport och Ekor och frågat vad det har blivit av deras påstått journalistiska kritiska granskning och undrat om de inte inte är måna om sitt förtroende hos lyssnarna/tittarna. Uppmanat dem att anlita en statistiker som garanterat kommer att såga arbetsförmedlingens undersökning. Det gjorde jag vid 15-16-tiden i eftermiddags. Men har förstås inga större förhoppningar om att de ska korrigera sin myndighetsmegafonjournalistik (puh, det var inget dåligt ord).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 30 324 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: