Chicken race om världsekonomin


Just nu pågår ett chicken race i USA mellan å ena sidan Barack Obama och demokraterna och å andra sidan republikanerna. Om en vecka är den amerikanska statens pengar slut och chicken racet gäller det så kallade lånetaket, hur mycket pengar USA ska tillåtas låna och på hur lång tid dessa lån ska tillåtas löpa. Om presidenten och republikanerna inte kommer överens kan staten inte längre betala räntor och amorteringar på sina lån som uppgår till mer än svindlande 14000 miljarder (14000000000 dollar), inte betala löner till sina anställda, inte betala ut pensioner, inte betala någonting.

I ett vanligt chicken race med bil eller motorcykel är det två blådårar som kör rätt emot varandra i full fart och den som först väjer undan hånas som chicken, fegis. De sätter dock inga andra liv på spel än sina egna.

När det gäller demokraterna och republikanerna i USA är det likadant men annorlunda. Det som är lika är att det handlar om två blådårar. Två blådårar som för kostsamma krig på kredit, två blådårar som inte inser att det är omöjligt att leva på lånade pengar hur länge som helst, två blådårar som vägrar att höja skatterna (demokraterna kan visserligen tänka sig marginella skattehöjningar för de allra rikaste men det kravet har de dels gått ifrån, dels handlar det om symboliska höjningar som inte förändrar någonting i grunden), två blådårar som envist håller fast vid ett extremt marknadsekonomiskt system som är ohållbart och sjukt och som vägrar att göra någonting åt det.

Det som är annorlunda jämfört med ett vanligt chicken race är att där är det, som sagt, bara deltagarna själva som spelar med sina liv. När det gäller USA handlar spelet om hela världsekonomin.

Det är också så att även om kraschen kan undvikas just den här gången så fortsätter racet. USAs redan ofattbara skuldsättning blir ännu mer ofattbar genom nya lån. Vansinneskörningen fortsätter och förr eller senare blir kraschen oundviklig.
USA är världens största ekonomi. Världens största ekonomi är pank och lever på lånade pengar och behöver låna ännu mer. Den finanskris (också med upphov i USA) som drog över världen för några år sedan kommer att framstå som en andeviskning när USAs federala ekonomi kollapsar.

Det kommer den att göra, var så säkra. Det är inte fråga om om, utan när. De nya lån som republikaner och demokrater nu träter om kan bara skjuta sammanbrottet framför sig. Fem år, tio år, tjugo år?

Den som lever får se. Och känna. Känna krisen in på bara skinnet och benknotorna.

Räkna inte med något annat.

Annonser

2 Responses to “Chicken race om världsekonomin”


 1. 1 HEMIMAMMA juli 28, 2011 kl. 9:46 e m

  Ja snart går det inte längre…

 2. 2 superzeke juli 29, 2011 kl. 11:17 e m

  En intressant teori om att åtgärda skulden är ju att gouverment i USA ”trycker” egna pengar. Det har de rätt till enligt lag. Om de då trycker upp hela skulden på 14 biljoner dollar och betalar av den och sedan river obligationerna så skulle USA bli skuldfritt. Ingen inflation borde heller uppstå i detta fall eftersom de nytrycka pengarna endast ersätter den penningmängd som skulden utgör.

  Elegant men vissa banker skulle nog ha ”ett och annat” att säga om det hela. Och deras ord väger nog ungefär lika tungt som den samlade vapenmakten inom militär och polis i USA.
  Men rent politiskt och lagligt skulle det vara möjligt.

  Michael Hudson talar lite om statsskulden här

  Så en statsskuld är inte alls vad de flesta tror, något som behöver betalas tillbaka. Det är inget lån utan mer en ökning av penningmängden i ett land.
  Hade Gouverment från början tryckt sina egna pengar (istället för som nu Federal reserve) så hade det inte ens bokföringsmässigt varit en skuld.
  Och helt räntefritt förstås (nu måste man ju betala ränta).

  Ett land behöver aldrig oroa sig för att trycka pengar bara de inte trycker upp för mycket, då blir det inflation. Eller för lite, då blir det deflation.

  Det ett land behöver oroa sig för är om de lånar ifrån privata banker och främst utländska banker.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: