Den vite mannens börda


Under den öppna kolonialismens era hette det att de europeiska imperialiststaterna skulle civilisera barbarerna i Afrika, Asien och Amerika. På så vis maskerades roffarkrigen och rövarockupationerna som ett humanistiskt projekt genomfört av idel godhet. Plundringstågen försågs med ett ädelt syfte. Det såg bättre ut.
Det kallades av en engelske författaren Rudyard Kipling (han med Djungelboken) för ”den vite mannens börda”.
Problemet – för de utsatta länderna – vara bara att de koloniala staterna sannerligen inte införde mer humanism, tvärtom mer förtryck och större fattigdom.

I dag består den vite mannens börda av att med hjälp av bomber, raketer och kulor införa frihet och demokrati samt att befria  barbarernas kvinnor. Det är nu liksom då en ideologisk ordkuliss för att dölja de verkliga maktpolitiska och ekonomiska målen. Demagogin är i stort sett densamma men lika falsk. Vad det handlar om är politisk och ekonomisk makt, nödtorftigt skyld bakom vackra fraser. Och nu liksom på den tiden Kipling ställer sig författare, journalister och andra intellektuella bakom härjningstågen. Det är för eländigt.

Historiens dom över de koloniala krigsherrarna och deras ideologer har blivit hård. Numera finns det knappast någon som ställer sig upp och försvarar dem. På samma sätt kommer historien att döma de nuvarande västerländska ”befrielsekrigen” om 50 till 100 år. Var så säkra.
PS. Ovanstående är ett rebloggat inägg från min gamla AB-blogg. Här följer Kiplings dikt i svensk översättning som tillägg:

Tag upp den vite mannens börda,
sänd män med mod och spänst
i landsflykt, sänd er bästa flock
till era fångars tjänst
att träla i tungt harnesk,
att ge en vettlös hord,
ett vilt, nyss fångat folk – halvt barn,
halvt djävlar – värn och vård.

Lägg märke till Kiplings koloniala och grundfalska retorik. De koloniserade folken både demoniseras som vettlösa och halvt djävlar och beskrivs som okunniga barn som ska värnas och vårdas av kolonialmakten. Den ska sända sina bästa män – soldater och administratörer – för att ”träla” med att ge sina bästa omsorger åt sina fångar. Vältaligt men – som sagt – grundfalskt. I själva verket handlade det om plundring.

Påminner det inte om hur väst i dag demoniserar afghanerna som ett folk av vettlösa terrorister och hur de afghanska kvinnorna ska befrias och de afghanska flickorna få gå i skolan tack vare soldaterna från Nato och Sverige?

Annonser

3 Responses to “Den vite mannens börda”


 1. 1 skvitt juli 26, 2011 kl. 1:28 e m

  Jodå, det är samma retorik i dag som då och samma motiv nu som då. Och tyvärr låter sig flertalet luras i dag liksom i går.
  Ingenting har förändrats därför att det fortfarande är samma krafter som styr, minoriteten med profitintressena som enda rättesnöre!

  Bra inlägg!

  Detta ska jag reblogga!

  • 2 ghostopinion juli 26, 2011 kl. 2:23 e m

   Tack, och reblogga får du mer än gärna göra.


 1. 1 Den vite mannens börda « SOLIDARITETSTANKEN « skvitts Trackback vid juli 26, 2011 kl. 1:51 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: