Solidaritetstanke – Leva på krita före sammanbrottet


Jag är urdålig på nationalekonomi. Antagligen lika dålig som de professionella nationalekonomerna. Ni vet, alla de där som är verksamma på universitet och i tankesmedjor, skriver i tidningarna och uttalar sig i radio och TV. De som gör prognoser på decimalen om hur bruttonationalprodukten kommer att utveckla sig fem år framåt.

Och som sätter upp en otroligt förvånad min när finanssystemet brakar ihop.  Det hade de minsann inte haft en susning om. Det är ju en sak att förutse att BNP ska öka med 2,3 procent nästa år och 1,8 procent nästnästa  år. En helt annan att förutse stora skakningar och skälvningar i hela systemet.

Nä, jag ska sluta vara ironisk. I sjäva verket betraktar jag nationalekonomerna som stora skämt, ett slags akademiskt och samhälleligt sanktionerade  charlataner som gissar ungefär lika bra som alla vi andra. De kan inte förutse ett jävla dugg om den samhällsekonomiska utvecklingen annat än när allt går som på räls. Men varje stort skov och varje kris missar de med skrämmande regelbundenhet. Då står de där med fånig och chockad uppsyn och ojar sig och kommer med alla möjliga bortförklaringar till hur de kunde missa kraschen.
Vi kan lika gärna gå till en Sibylla på ett kringresande tivoli och be henne titta i kristallkulan eller kaffesumpen. Hon är ungefär lika tillförlitlig.

Nu ska jag äntligen komma till saken. Först var det alltså Lehman Brothers i USA och en hel rad andra finansinstitut som kollapsade och orsakade en global finanskris. Utan att mer än i princip en enda nationalekonom – Krugman hette han – hade förutsett kollapsen och han hade i åratal blivit utskrattad och hänsynslöst hånad av sina expertkolleger.

Nu är det Grekland som med rådgivning av världens förmodligen mest berömda finansinstitut Goldman Sachs står på ruinens brant.  (Och nu deltar för övrigt samma finansinstitut med liv och lust i spekulationerna mot Grekland och eurovalutan).
EU-staterna har samlat sig till ett räddningspaket för Grekland och andra länder som kan hamna i en liknande ekonomisk krissituation, ett räddningspaket på ett gigantiskt antal miljarder euro.  Det är där min fråga uppstår, frågan som varken nationalekonomer eller politiker tycks kunna eller vilja besvara:

Hur fan kan 27 EU-stater och/eller något dussintal eurostater, varav samtliga har större eller mindre budgetunderskott – de flesta större – skrapa ihop en oherrans massa miljarder euro?
Varifrån kommer pengarna? Finns de överhuvudtaget?

Skulle inte tro det. Vi lever allihop i en jättelik kreditbubbla, vare sig vi vill eller inte. Och en vacker dag kommer den bubblan att spricka av det inre trycket. Att leva på krita går bara till en viss gräns.

Då blir det inte roligt. Då blir det ett riktigt sammanbrott. Den senaste finanskrisen kommer vid en jämförelse att ha visat sig vara en mild västanfläkt.

PS. Någon känd nationalekonom – vem som helst – är givetvis välkommen att visa hur fel jag har. Med begripliga ord, helst.

PS. Rebloggat inlägg från maj 2010.

Annonser

5 Responses to “Solidaritetstanke – Leva på krita före sammanbrottet”


 1. 1 HEMIMAMMA juli 22, 2011 kl. 10:39 f m

  Ju fortare ju fler förstår dessa händelser, desto snabbare kan man börja motverka det. Men en sak är säker

  Jag tänker INTE sälja mitt guld. Det är den ENDA beständiga valutan

  (ps det är JAG som redigerar dina inlägg ds)

  • 2 ghostopinion juli 22, 2011 kl. 11:02 f m

   Vad är redigerat? Är lite stressad just nu så jag hinner inte läsa med lupp. Men om du gör förändringar i mina texter vill jag gärna tillfrågas först.

   Och det är klart att du ska behålla guldet…

 2. 3 HEMIMAMMA juli 22, 2011 kl. 8:09 e m

  Du hade kopierat texten från HTML koden och därmed fanns HTML-koden med i texten, så det är ingen redigering av ”texten”

  bara alla symboler som ser ut så här:

  tex och som talar om för datorn att det ska vara ett radbyte…

  Jag gjorde det av vänlighet och ”perfektionism” men jag låter självfallet bli i fortsättningen om du misstycker.

  Hemikramar ♥

 3. 4 ghostopinion juli 23, 2011 kl. 2:26 f m

  Nej, såna redigeringar har jag inga invändningar emot. Det är om du skulle förändra någonting i själva texten jag vill bli tillfrågad. Naturligtvis.

  • 5 HEMIMAMMA juli 23, 2011 kl. 3:15 e m

   Det skulle jag aldrig göra utan att vara ombedd. =0)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: