SOLIDARITETSTANKEN – Livets mening är lönsamhet


Frågan om livets mening har alltid upptagit och fascinerat människan, åtminstone så länge som arten haft förmågan till abstrakt och symboliskt tänkande.

Förslagen har varit många och skiftande. Allt ifrån det primitiva att livets mening helt enkelt är att leva och fortplanta sig till det översinnligt andliga att människans uppgift är att tjäna Gud. Däremellan finns åtskilliga schatteringar som att sträva efter lycka (och helst också uppnå den) eller att tjäna kunskapen och framåtskridandet. Eller gemenskap och solidaritet.

Vår moderna kapitalistiska tid har dock infört ett helt nytt mått för meningen med livet, nämligen lönsamhet. Det som inte är lönsamt är inte värt ett vitten.

Utan lönsamhet blir livet meningslöst. Alla värden är underordnade ekonomismen. Det handlar dock inte om vår personliga lönsamhet utan om huruvida vi är lönsamma för finansprofitörerna, bolagen, kapitalisterna och staten.

Med anledning av att den filosofiska frågan om meningen med livet numera tycks ha fått sitt slutgiltiga svar – lönsamhet – har jag formulerat en slogan som det står vilket parti som helst fritt att använda, både i valrörelser och i andra sammanhang:
Det måste vara lönsamt att leva.

Annonser

0 Responses to “SOLIDARITETSTANKEN – Livets mening är lönsamhet”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: