Varifrån kommer våra multiresistenta bakterier?


Till detta utmärkta inlägg av Hemimamma, ”Tuberkulosens återtåg”, gjorde jag en kommentar, med ett lika skrämmande avslöjande.

Det kommer här:

”Mycket bra inlägg!

Det där med svininfluensavaccinet var en superkorrupt grej där vissa nyckelpersoner inom WHO mutades att driva upp en hets kring sjukdomen, med massvaccinationer över hela världen.

—-

Om vi får in många fall av TBC i landet så ökar självklart även andelen smittade svenskar, precis som du påpekar och då är det lite väl sent.

—-

Det värsta är att antibiotika spills ut i naturen från de största tillverkarna i det från tillsynsmyndigheter på området tämligen eftersatta Indien. Därtill kommer antibiotika i djurfoder, såväl till våra vanliga kreatur och grisar som odlad fisk. Det är där resistens i första hand skapas!

Det är en kommersiell hantering som genererar mångmiljardvinster världen över och därför kniper myndigheterna käft, men uppmanar läkarna att vara restriktiva med antibiotika.
Alltså, sila mygg och svälja elefanter!

—-

Nu till en sak som jag inte är så säker på att alla vet om:
bakterier av olika slag både är och inte är olika arter!

Hur menar jag nu?
Jo, vi brukar säga att olika arter är organismer som inte får avkomma med varandra. Alltså, hur olika två hundraser än ser ut så tillhör de samma art. Men hund ock katt är olika arter och kan inte få avkomma tillsammans.

Streptokocker och colibakterier är olika arter eftersom de är helt olika i sina egenskaper. Dessutom parar sig ju inte bakterier utan de delar sig. Men hur är det med parning egentligen. Vad går den ut på i grund och botten? Jo att utbyta gener, eller snarare att blanda dem i nya konstellationer.
Och just det gör bakterier!
Och de gör det utan hänsyn till vilka arter de själva tillhör.
Således byter nyss nämnda bakterier gladeligen sina gener med varandra och det är överlevarna som delar med sig av sina resistenta gener!

Bakteriers ”parning” går till så att de lägger sig intill varandra och en av dem skjuter ut ett utskott som tränger in i den andra och genom detta utskott överförs gener från den ena bakterien till den andra. Det är alltså precis som en helt vanlig sängkammarscen, fast med den skillnaden att utbytet kan gå åt båda håll samtidigt!

Med andra ord, på ett sätt är de olika arter och på ett annat sätt är de släkt med varandra!

För att bli än mer exakt måste virus och tas med i bilden. Dessa tar upp värdorganismers gener i viss mån och för över till nästa värdorganism, som inte alltid måste vara av samma art.

Kontentan av detta:
Ös på med antibiotika i fodret som tippas i laxodlingen och förr eller senare är den oskyldigaste bakterie multiresistent även om den aldrig någonsin ”satt sin fot” i sjön!

Och värst av allt kommer nu:
Resistensen utvecklas så snabbt bland bakterierna att läkemedelsföretagen inte hinner inhösta sina vinster innan läkemedlet de tagit fram efter år av forskning till en kostnad av en massa miljoner hunnit att bli verkningslöst!

Forskning och utveckling av nya antibiotika ligger i dag nästan helt nere för att det inte genererar tillräckligt med vinst!

/Skvitt

Det kan ju tilläggas, upplysningsvis för de som hävdar att ”kommunismen” har skördat så oräkneliga liv, att här ser vi ett av många exempel på kapitalismens världsomspännade dödsmaskin. Den maskinen reducerar ”kommunismens” offer till en droppe i havet!

(Samma inlägg finns hos Skvitt.)

Annonser

8 Responses to “Varifrån kommer våra multiresistenta bakterier?”


 1. 1 HEMIMAMMA juli 14, 2011 kl. 2:22 f m

  Det är delat på Twitter och Fejjan!

 2. 2 skvitt juli 14, 2011 kl. 2:40 f m

  Det tror jag, om jag inte missminner mig gjorde du så med mitt inlägg på min egen plats, men har du twittrat igen så gör det ju ingen skada.
  Det som retar mig är att jag inte fick ut det här på sidan före dygnsskiftet!
  /Skvitt

 3. 3 pluppa juli 14, 2011 kl. 11:57 f m

  Mycket bra!
  Hur många sjukdomar har inte startats i labb?!!
  Hiv,t.ex,hur uppkom det egentligen?
  Det har jag många gånger undrat.
  Resistenta bakterier är ett typexempel på människors dumhet
  eller brist på hjärna,om man så vill.

  Kram/Pluppis

 4. 4 skvitt juli 15, 2011 kl. 7:14 f m

  Det där med HIV skapat i ett lab av CIA är nog trots allt bara en skröna, men man kan aldrig veta. Är det sant så är det så djäkla hemlighållet och omgärdat med dimridåer.

  Men jag tror nog man kan lita på de vetenskapsmän som menar att ”moleylärbiologiska analyser visar att hiv verkligen uppstod i södra Kamerun i början av 1900-talet, när virus överfördes från schimpanser till människor.” Läs mer här:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hiv-epidemins-kalla-funnen

  Jag tror att det helt enkelt skulle vara svårt att hitta på den den förklaring man nu har kommit fram till utan att andra forskare skulle avslöja att det var falska vetenskapliga resultat, medan däremot ett hemlighållande om att det är skapat i lab vore enklare.

  Men vad jag tror väger förvisso inte särskilt tungt, tro är ju tro.
  Hoppas jag var tydlig nu.

  Vad gäller bakteriers resistens mot antibiotika är ju det något som oundvikligen utvecklas med tiden, men det är ju också självklart att det går fortare om bakterierna exponeras för antibiotika i stor skala. Och det är just det som sker när man rutinmässigt blandar antibiotika i foder till djuren och när det rinner ut i avlopp från fabriker i koncentrationer som vida överstiger nivåerna i blodet på en människa som behandlas med preparaten för att kureras från sjukdom.

  Tyvärr har jag inga siffror på hur mycket antibiotika som används, eller kommer ut i naturen jämfört med hur mycket som används specifikt för sjukdomsbekämpning hos människa och hennes husdjur. Min gissning är att förhållandet är minst 1000/1 om ser det globalt.

  ”Antibiotika används för behandling av infektioner hos människor och djur. Dessutom används de inom livsmedelsindustrin.
  Antibiotika används också hos djur för att förebygga … sjukdom. På andra håll i världen används också antibiotika som tillsats i djurfoder för att stimulera tillväxt hos djuren.
  I vissa andra länder använder man antibiotika i fruktodlingar för att skydda frukten mot bakterieangrepp.”

  Läs mer: http://www.forskning.se/temaninteraktivt/teman/resistentabakterier/tiofragorsvar/tiofragorochsvar/huranvandsantibiotika.5.58cbe8281209cccc8078000148.html

  ”Sedan 1986 är det i Sverige inte tillåtet att ge antibiotika till djur för att förebygga sjukdomar och för att de ska växa fortare.

  1997 antog Eurocoop en resolution som krävde stopp för användningen av antibiotika i tillväxtstimulerande syfte.

  1998 antog Beuc en resolution med samma krav.

  1999 framförde TACD (Transatlantic Consumer Dialog) samma krav till regeringarna i både EU och USA. I USA är användningen av tillväxtstimulerande medel i djurproduktionen ännu större än i Europa.

  1999 uttalade sig EU-kommissionens Scientific Steering Committé för omedelbara åtgärder för att få ner antibiotikaförbrukningen inom alla områden – human- och veterinärmedicinen samt växtskyddet (antibiotika har i vissa fall sprutats på frukt för att hindra angrepp). Åtgärder ska inriktas på förebyggande hälsovård, felaktig användning och att övervaka resistensutvecklingen.

  2000 förbjöd EU den rutinmässiga användningen av sex av tio foderantibiotika.

  2002 förbjöd EU resterande fyra preparat. De kommer att successivt fasas ut till år 2006.”

  Läs mer: http://www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/Page____1458.aspx

  Det här visar att man jobbar med problemet. Men vore det inte för kapitalisternas snöda vinnings skull fanns ju inte problemet med onödig användning av antibiotika, eftersom man då inte skulle använda antibiotika i ovan nämnda syfte.

  Om läkemedelsindustrins utsläpp:
  ”När Joakim Larsson vid Göteborgs universitet i somras publicerade sin artikel om de stora antibiotikautsläppen från läkemedelsindustrin i Indien gick startskottet för en ny problemställning inom läkemedelsindustrin (läs mer här). En gammal sanning, som sa att industrin aldrig släpper ut aktiva substanser i miljön eftersom de är för dyrbara, fick sig en rejäl törn. I vattnet utanför ett reningsverk i industriområdet Pantancheru, Hyderabad, mätte Joakim Larsson och hans kollegor upp mycket höga halter av bland annat antiobiotikumet ciprofloxacin.”

  Läs mer: http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=11122

  ”Remissinstanserna som tillfrågats säger att kunskapen om effekterna av antibiotikautsläpp i dag är närmast obefintlig.”

  Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=752278

  ”Läkemedelsindustrin har varit mer intresserad av att utveckla läkemedel mot andra sjukdomar eftersom det saknas finansiella incitament för att ta fram ny antibiotika.
  … forskningsresultat som visar att indiska fabriker som tillverkar läkemedel för den svenska marknaden släpper ut stora mängder antibiotika. Det leder till att bakterier i vattendragen blir resistenta mot flera typer av antibiotika. I vatten från ett reningsverk utanför Hyderabad hittades upp till 1 miljon gånger högre halter antibiotika än vad man hittar i svenska reningsverk.”

  Läs mer:http://www.transportnet.se/iuware.aspx?pageid=792&ssoid=136759

  /Skvitt

  • 5 pluppa juli 15, 2011 kl. 11:31 f m

   Verkligen alarmerande tycker jag och hur kommer man på att man blandar vatten från två tankar där den ena innehåller bakterier som blandas med antibiotika???
   Nu var ju det här bara en studie på två dagar,men hur mycket har
   inte släppts ut innan dess.

   En annan sak jag inte förstår i sammanhanget kött,är hur människor exempelvis kan köpa kött från Danmark som ju (väl) förtfarande
   blir isprutade med antibiotika.
   Nu äter ju inte jag kött längre,men när jag gjorde det så var det Svenskt.

   Tack för ditt uttömmande svar 🙂

   Kram/Pluppis


 1. 1 Antibiotika, resistens och kapitalism « skvitts Trackback vid juli 15, 2011 kl. 7:56 f m
 2. 2 Läkemedelsbranschen « WTF? « skvitts Trackback vid augusti 2, 2011 kl. 5:26 f m
 3. 3 Antibiotika och resistens « Vetenskapsbloggen Trackback vid augusti 29, 2011 kl. 7:15 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: