Förmiddagsfunderingar en 1 maj


På Hemimammas uppmaning rebloggar jag dessa förmiddagsfunderingar jag nedtecknade 1 maj 2009. Jag tvekade först men föll sedan till föga. Om man undantar politikernamnen är ju det politiska innehållet fortfarande giltigt. Jag har dock gjort ett avslutande tillägg.

Vi har genomlevt ett par decennier då girighet, egoism, omoral, hänsynslöshet och tänk-på-dig-själv-och-skit-i-andra-inställning inte bara förekommit. Det har dessa företeelser alltid gjort.

Det nya har varit att under nyliberalismens epok har de upphöjts till politisk och ekonomisk norm, för att inte säga vetenskap. Världsberömda ekonomiprofessorer som Milton Friedman har predikat att om bara marknaden får sköta sig själv utan politisk inblandning så blir vi invånare i den bästa av världar.

Politiker av alla färger, från mörkblå till lätt rosa, har anammat tesen, låtit banker och finansinstitut härja fritt, tillåtit de bolag som förvaltar våra pensionspengar att uppträda som spelare på Solvalla, privatiserat statliga bolag och tillgångar, underlättat omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter som väldigt många människor inte har råd att köpa, allmännyttiga bostadsföretag har sålts ut, kommunala skolor har blivit friskolor där skattemedel blir till vinster för ägarna, likadant med delar av sjukvården.

Det har varit ett härjningståg utan like mot välfärdssamhället.

Samtidigt har klyftan mellan de fattigaste och de rikaste oavbrutet ökat. Direktörer och aktieägare har samlat på sig allt större förmögenheter, politiker och fackföreningsledare har beviljat sig själva allt större löner och bättre förmåner.  Medan gamla, sjuka, funktionshindrade och arbetslösa fått det allt sämre. I skolor undervisas barn av allt färre lärare, på daghem och i förskolor ser allt färre vuxna till allt större barngrupper.

I Sverige har hanteringen pågått under till större delen av tiden socialdemokratisk politisk ledning.

Det ledargarnityr inom arbetarrörelsen som om inte direkt stått i spetsen för nyliberalismens marsch mot kris och elände i alla fall medverkat i den kliver i dag, 1 maj, upp i talarstolar runt om i landet.

Det känns lite besynnerligt och märkligt.

Om Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, Thomas Östros med flera börjar tala om rättvisa och solidaritet kommer i varje fall jag bara att se den jättelika klyftan mellan ord och handling, Och den växande klyftan mellan de som har mycket och de som har lite.

Och om Thomas Bodström börjar tala om integritet blir bilden jag ser mikrofoner och annan avlyssningsapparatur. Kanske en och annan batong.

Tror inte jag är ensam.

Så vad ska de tala om? För att framstå som trovärdiga och bli tagna på allvar?

Ska de säga: Vi hade fel och har lärt oss av läxan.

Eller: Vi har inget ansvar. Vi är offer för krafter utanför vår kontroll.

Om några timmar får vi veta. Spännande och intressant ska det bli.

Och avgörande, tror jag. Om  Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin visar samma avsaknad av självkritik. som hittills kommer kräftgången för arbetarrörelsen att fortsätta.

Men självkritik kommer inte att räcka. Det krävs en sammanhängande politik också. Jag väntar. Och många med mig.

5 Responses to “Förmiddagsfunderingar en 1 maj”


 1. 1 skvitt juli 8, 2011 kl. 10:21 f m

  Min kommentar till detta blir för enkelhetens skull (tidsbrist) ett lätt redigerat mailsvar jag gav privat.

  Jag fick ett mail med följande fråga:
  ”Tror du att vi i framtiden kommer att ha politiska partier att väja på som idag?”
  Det fanns lite egna funderingar från avsändarens sida, men dem lämnar jag därhän.

  Mitt svar:
  ”Det beror på vad du menar med framtiden.

  Alla samhällssystem beror på produktivkrafternas utvecklingsnivå och det är en utveckling som ingen kan stoppa. När ett samhällssystem står i vägen för fortsatt utveckling av produktivkrafterna kommer det att inledas en fruktlös kamp för härskarklssens överlevnad och den kampen förloras alltid. Det är då en ny klass stiger in på arenan som den härskande klassen.

  Den klass som tar över är självklart en klass som har funnits på arenan under lång historisk tid.

  I vårt nuvarande samhälle finns bara två klasser av betydelse. Det är borgarklssen som äger produktionsmedlen och det är arbetsklassen som säljer sin arbetskraft till de förstnämnda.

  När således produktivkrafterna hindras att utvecklas ytterligare kommer borgarklassen att lida nederlag och arbetarklassen tar över. Det är vad som kallas en revolution och ur den uppstår socialism.

  Under denna socialism kommer borgarklassen att finnas kvar, men maktlös. Den kommer att finnas under en övergångstid som en byråkrati, som tjänstemän och inom olika nivåer i samhället. Från dessa positioner kommer den att motarbeta den nya ordningen och därför successivt bytas ut. Med andra ord: under socialismen pågår det forfarande en klasskamp.

  Borgarklssen kommer att förlora sina sista utposter, men människorna finns kvar och de sprider sina idéer så gott de kan. Men en dag är dessa individer borta.
  Deras idéer kan leva kvar ännu en tid, men en dag är även de borta och den dagen upphör klasskmpen och den enda kvarvarande klassen är arbetarklassen, som måste föra en medveten kamp för att inte vissa personer i beslutsfattande positioner ska kunna korrumpera systemet.

  Det gäller att finna former för att undvika korruption. Det är omöjligt att säga på förhand hur det ska gå till. Det finns ingen handbok för det. Det är inte ens säkert att det lyckas.

  När samhället nått den nivå att borgarklassen har störtats behövs inga partier, på samma sätt som det inom en bostadrättsförening inte finns partier och inom fackföreningrörelsen inte heller finns några sådan. Inga kollektiv har partier. Det finns ju andra sätt att utöva demokratin på. Och i det samhälle som avlöser kapitalismen har partierna spelat ut sin roll. Du som följer mig vet ju att jag säger att parlamentarismen är ett sätt att hållla tillbaka arbetarklassen. Efter revolutionen finns inget intresse eller utrymme för en sådan struktur.

  Jag skulle kunna skissa ett system för vilka former demokratin ska ha för att fungera i ett socialistiskt och senare kommunistiskt samhälle, men det är meningslöst eftersom det blir vad människorna själva skapar.”

  /Skvitt

 2. 2 ghostopinion juli 8, 2011 kl. 11:37 f m

  Du har läst din Marx, märker jag.

 3. 3 skvitt juli 8, 2011 kl. 12:54 e m

  Japp!
  Mer än honom.
  /Skvitt

 4. 4 HEMIMAMMA juli 8, 2011 kl. 10:10 e m

  jag har också läst delar av min Marx… Min pappa syndikalisten tvingade mig att läsa väl vald litteratur…

  fast det inbeskaffade även Bibeln och Koranen förutom p0olitiska texter

  ”Känn din fiende” sa han…


 1. 1 Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts Trackback vid februari 8, 2012 kl. 4:03 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 30 910 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: