Därför blir vi urförbannade…


Varför är frustrationen bland vänsterfolk ibland större över arbetarrörelsen än över den borgerliga alliansen?

Svaret är nog ganska enkelt: Vi har inga förväntningar på de borgerliga, medan vi hoppas på och räknar med att arbetarrörelsens ledning ska stå för våra värderingar.

När den inte gör det blir vi urförbannade.

Mona Sahlin och hela den förra socialdemokratiska partiledningen gjorde sin politiska karriär under en period när partiet vikt ner sig för stora delar av nyliberalismens credo att marknaden fixar allt, bara den får verka i fred från regleringar, allt som går att tjäna pengar på ska privatiseras och politiken ska inte lägga sig i.

Vi blev urförbannade.

Wanja Lundby-Wedin beviljade redan välmående direktörer fantasipensioner och fantasibonusar medan sjuksystrar gick ut i strejk och fick praktiskt taget ingenting. Inte ens uppbackning av sitt eget LO.

Vi blev urförbannade.

Däremot fick höga LO-funktionärer tidig pension med drömvillkor som vanliga LO-medlemmar inte ens vågar fantisera om. Specialavtal beviljade av Lundby-Wedin.

Vi blev urförbannade.

Hon insåg inte ens att hon handlat i strid med arbetarrörelsens värderingar.

Vi blev urförbannade.

Nyliberalismens aktörer åstadkom den största ekonomiska krisen på 80 år världen över.

Vi blev urförbannade.

Mer på våra egna representanter för att de inte satt klackarna i backen och för att vi haft större förväntningar på dem än på aktieägare och direktörer. Med all rätt. Det skulle vi ha.

Men vad hjälper det att vara urförbannad om ilskan inte leder till att hela det nyliberala ledarskiktet i rörelsen byts ut.

Och att värderingar som rättvisa, jämlikhet och solidaritet kommer in.

Sedan ovanstående skrevs för två år sedan har S-ledningen bytts ut. Den nye ordföranden Håkan Juholt har i ord markerat en ny färdriktning. Men jag tror att han internt utkämpar en hård strid mot partiets marknadsliberala falang. När det börjar komma konkreta politiska förslag från S får vi en aning om varåt vindarna blåser.

Juholts ställningstagande i Almedalen i går mot alliansregeringens planer på ännu ett jobbskatteavdrag är ett steg i rätt riktning. Men vi bör inte göra oss några illusioner. Socialdemokraterna är och förblir ett parti som i bästa fall kan lindra kapitalismens symptom, det kommer aldrig att bota själva sjukdomen.

Det får vi nöja oss med tills vidare.

Annonser

1 Response to “Därför blir vi urförbannade…”


  1. 1 HEMIMAMMA juli 8, 2011 kl. 10:03 e m

    Jättebra att du lade in detta inlägg men synd att det hamnade i bakvattnet på en gång =0)

    Fler skulle fått chansen att se det. Jag delar på fejjan så ökar chansen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: