I Tripoli anser man att Haag inte har rätt att döma Gaddafi


Efter beskedet i måndags om ICC:s beslut angående arresteringsorder för Muammar Gaddafi kom de första reaktionerna från Tripoli. Libyens justitieminister Mohammed al Qamodi sa att den internationella brottmålsdomstolen i Haag är inget annat än ett redskap åt västmakterna.

Chefen för det libyska justitiedepartementet sa att domstolens beslut att utfärda en order om att gripa Gaddafi är arrangerat och att Gaddafi vill hitta rättvisa i sitt hemland. Han påpekade också att ICC är västens redskap för att straffa ledare i Tredje världen.

Natos grymhet i Libyen har pågått i över 100 dagar. Offer för Natos bombningar blev mängder av civila människor, inklusive Gaddafis egen son och tre barnbarn. Flera gånger har Nato försökt att fysiskt eliminera översten Gaddafi, vilket Libyen anser är brottsligt. Libysk regering har påpekat också at de har alla grunder för att anmäla Nato till den internationella domstolen.

Problemet är dock att Tripoli inte litar på opartiskhet i den internationell rättvisa. Den internationella rättvisa är underordnad västmakterna samtidigt som huvudspelaren i spelet, USA, omfattas inte av organisationens grundläggande Romstadgan. Romstadgan är ett grunddokument, som är påskrivet av 139 länder, men ratificerat av bara 114. Den före amerikanske presidenten Bill Clinton ratificerade stadgan under sin sista månad som president. Men George W Bush har återkallat ratificeringen. Israel har gjort likadant.

Libyen är ett av få länder som har varken skrivit på eller ratificerat Romstadgan.

Det är just denna omständighet som kan vara ett trumfkort i Gaddafis juridiska retorik. Den libyske biträdande utrikesminister har sagt att hans land aldrig har undertecknat ett dokument, som kan ge det internationella organet befogenhet att bestämma över den politiska situationen i Libyen. Därför kan ICC inte ingripa i Libyen och deras beslut kommer inte att verkställas och allt detta är dessutom baserat på rättsliga grunder.

Källa

Källa

2 Responses to “I Tripoli anser man att Haag inte har rätt att döma Gaddafi”


 1. 1 superzeke juli 1, 2011 kl. 1:03 f m

  Jadu, det här är helt bedrövligt. Jag skulle önska att det uppstod samma rörelse i Sverige som vietnam-rörelsen på 70-talet. Men jag har ingen koll på hur mycket allmänheten vet om Libyen.

  Det är hemskt det här.
  Janne

  • 2 Mavera juli 1, 2011 kl. 9:54 f m

   Jag håller med dig att det är hemskt. Världen är annorlunda nu än den var på 70-talet (själv var jag bara ett litet barn då). Jag tror folk var mer medvetna på den tiden. När det gäller Libyen, jag tror majoriteten känner inte till sanningen. Massmedia har verkligen lyckats bra med deras jobb. Därför försöker man göra sitt bästa för att informera allmänheten via bloggen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: