Döden går på djupet!


Efter önskemål publicerar jag mitt inlägg på Skvitts även här.

Det har ju sagts att vi inte ska oroa oss så mycket för koldioxidutsläppen eftersom gasen tas upp av haven.

Demagogi!

27 kilometer väster om Neapel ligger ön Castello Aragonese. Intill den finns på havets botten ”skorstenar” som spyr ut vulkaniska gaser bestående av koldioxid. Detta försurar havet runt ikring så att det där råder en surhetsgrad som vi förväntar oss att havet i sin helhet kommer att ha om ca 40 år.

Organismerna här har haft årtusenden på sig att anpassa sig till dessa förhållanden, men så har inte skett. Kalkbyggande djur, som till exempel snäckor och musslor saknas helt eftersom de inte kan bygga upp sina skal.

Atmosfären har i dag en högre koncentration av koldioxid än vad som är känt så långt tillbaka vi kan kontrollera, 800.000 år. 500 miljarder ton av gasen har vi släppt ut sedan industrialiseringen började.

Och utsläppstakten ökar.

30 % av detta har haven tagit upp.Om trenden håller i sig kommer haven att vara 150 gånger surare 2100 än vad de var år 1800.Om vi helt slutade släppa ut koldioxid skulle det ta tusentals år för haven att återfå den naturliga nivån.

Havens minsta organismer har oftast någon form av kalkskelett.Det gäller inte minst coccolitoforiderna, encelliga växter i haven, även kallade kalkflagellater. De och planktoniska foraminiferer har en gång i tiden bland annat bildat Dovers vita klippor.

Dessa organismer riskerar att dö och det är de som utgör basen i näringskedjan. Det blir som att släppa korna på bete i Sahara.

Redan nu håller matfisken på att försvinna, vilket anses bero på utfiskning. Om dessa fiskars mat dessutom försvinner, då är det adjöss med detta livsmedel i en värld vars befolkning beräknas nå ett maximum år 2050 med nio miljarder människor.

Vad ska vi äta?

Koldioxidutsläppen är alltså inte bara en fråga om global uppvärmning! Den sidan av myntet är troligen den minst alarmerande.

Vad beror denna utveckling på? Jo till stora delar på den framväxande kapitalistiska ekonomin under de sista 200 åren. I en sådan ekonomi räknas kostnader enbart som utgifter och okontrollerade utsläpp ger de minsta utgifterna. I sanningens namn visste man inte från början vilka konsekvenser dessa utsläpp hade, men nu när man vet det motarbetar dessa kapitalistiska krafter varje form av reglering av dessa utsläpp.

För vår överlevnads skull måste kapitalismen förpassas till historiens kabinett!

2 Responses to “Döden går på djupet!”


 1. 1 HEMIMAMMA juni 25, 2011 kl. 12:58 e m

  Tack Skvitt =0)

  Hemikram

 2. 2 skvitt juni 25, 2011 kl. 4:22 e m

  Tack för det.
  Det blev en bild till, som du såg. Jag tycker den blev riktigt bra, sammansatt av två havsbilder och texten från Skvitts.

  Ha en bra fortsättning på midsommaren.
  /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: