Tio år sedan!


För tio år sedan bröt göteborgskravallerna ut.

Jag var själv nere under kravalldagarna i Göteborg för 10 år sedan och såg dessa poliser kasta gatsten mot ungdomarna. Själv deltog jag inte, kände mig mer som en observatör.

Här får du inte gå sa en polis och drog batongen i magen på mig. Trodde han jag inte skulle fatta annars?

Komiskt var de två herrarna som kom ut från ett fashionablare hus klädda i kostym och slips och med dokumentportföljer under armarna. De såg lite chockade ut när de såg vad som stod på. ”Vad gör vi nu”, sa den ene och hejdade sig. ”Vi får försöka smälta in”, sa den andre. Ingen ofredade dem.

Demonstranterna utmålades på värsta sätt i pressen. Men hur var det egentligen? ”Nej, nej, inte den rutan, bara en vanlig affär!” En tillrättavisning att inte ge sig på något icke-multinationellt företag!

Eller den flång nya BMWn som stannade upp och inte vågade korsa Avenyn där man hade tänt eld. En demonstrant med en bajamaja som han skulle släpa ut i gatan vinkade fram bilen och när han därefter fått bajamajan på plats mitt på Avenyn satte han eld på den. BMWn skonades, till förarens stora förvåning.

Urskillningslöst våld förekom inte, om ni trodde det! Sen må man tycka vad man vill om kravallerna, men jag kan intyga att de provocerades fram av polisen.

Jag kände ingen rädsla för ungdomarna, men väl för polisen!

Här kommer Hannes Westberg till tals.

Komiskt var Handelsbanken, vars rutor krossades. I taket hängde en skylt och dinglade. Den ena upphängningen hade gått av och vinden fick den att svänga runt. På skylten stod det: ”Tag kölapp!”

Ganska intressant är det här med bruttonationalprodukten, hur den räknas. Här blev det skador för miljonbelopp, men det ökar ju bara BNP när allt ska fixas igen. Och så sattes ju Göteborg på kartan, så förlorade vi något på det?

Den bild media gav var till stora delar falsk, den var rent igenom partisk till men för demonstranterna. Få av svenska folket såg vad som verkligen hände och förmedlades alltså en vrångbild av våra journalister. Men så är det ju allt för ofta.


Bearbetad bild efter ett original från GP. Se den och mera här!

Googles bildsök.

Boken av Erik Wijk, Götegorgskravallerna och processerna.

I efterhand startade processer mot demonstranter, där både falska bevis och rena lögner presenterades i rättsalen i Göteborg och domar långt utöver vad rättspraxis tillät dömdes ut.

Det är en av de absolut största rättsskandaler som någonsin drabbat vårt land!

Stig Centerwall, advokat i Göteborg: ”Jag har väl gått som alla andra sovande advokater fram till 2001, säger Stig Centerwall. Då upptäckte jag att någon måste granska makten. Det som förekom i förundersökningar och i våra domstolar visade att det var ett lågvattenmärke utav guds nåde. Sedan dess har jag tänkt att jag måste visa det här så att vi får en diskussion i vårt land om hur det ser ut i maktens korridorer och om rättssamhället som sådant. Det är det här jag vill berätta om, så att inte makthavarna kan skylla ifrån sig.”


Läs resten i FRIA, som skriver så här om Stig Centerwall: ”För hans egen del tog engagemanget en vändning, som också kom att lägga grunden för Försvararen, i samband med rättsprocesserna efter EU-toppmötet i Göteborg 2001. Stig Centerwall försvarade flera av de åtalade aktivisterna. Bland annat holländaren Maarten Blok, som frikändes från ett åtal som beskrivits som produkten av en poliskonspiration.”

Artikeln tillkom i anledning av att advokat Stig Centervall startade tidningen Försvararen. FRIA skriver: ”Att bläddra igenom premiärnumret av Försvararen känns som att bevittna en uppgörelse. En bild målas upp av hur polis, åklagare och domstolar som håller varandra om ryggen och agerar i samförstånd. Mot detta står försvarsadvokater som upplever att deras roll i rättsprocessen reducerats till en form av dekorativ rekvisita.

Tidningen Försvararen är ny uppenbarligen nedlagd, enligt obekräftade uppgifter på grund av ett massivt motarbetande från presoner in om Göteborgs rättsväsende, vilket klart stryker under just de rader ni läste ovan, markerade med rött.

Rekommenderad läsning med många länkar, klicka här!

ARBETAREN

Ordfront, Erik Wijk: Fyra SMS trettio år i fängelse

”Fyra år har gått sedan Göteborgskravallerna och nyss kom den sista svenska domen mot en demonstrant. Det var en peruanskfödd norrman som under polisens räd mot Schillerska gymnasiet sorterades undan som utlänning, blev kallad apa, misshandlad, märkt med ett kryss i nacken, hotad med kpist, bortsläpad och använd som dörröppnare till vad han trodde var en summarisk avrättning. Hansanmälan mot poliserna föranledde ingen åtgärd. I stället blev han senare själv åtalad för våldsamt upplopp.” Läs hela! Och DN.se.

Sambandscentarlen PDF

KK-FORUM: Politisk process

Rättsrötan efter Göteborg 2001

Kravalldömd hungerstrejkar på anstalt

2001 kan vara 1984

Den offentliga lögnen om …

Rättsstaten bekänner färg

Att det inte fanns något belägg för detta

Vem vågar sticka upp nästa gång?

Det var väl det som var meningen med domarna, inte utkräva rättvisa, utan att skrämma till evig tystnad!

Kravalldomarna är en rättsskandal GP

Toppmötesprotester 1968 – 2002

– – –

Bonuslänk


16 Responses to “Tio år sedan!”


 1. 1 Hemimamma juni 16, 2011 kl. 9:55 e m

  Tack Mäster Skvitt!

  Hemikram

 2. 2 skvitt juni 16, 2011 kl. 10:33 e m

  Den har uppdaterats. Jag hade lite brådis att få in den på rätt datum, så jag fick sedan uppdatera. Kanske det blir ytterligare uppdateringar senare.
  /Skvitt

 3. 3 Hemimamma juni 17, 2011 kl. 12:57 f m

  Bra jobbat min gode Skvitt!! Tänk om jag kunde få samma flyt med mitt?

 4. 5 skvitt juni 17, 2011 kl. 1:51 f m

  Hemi, kan du inte lägga in i marginalen så man ser kommentarerna? Nu, innan jag skrev kär så stod det att det fanns fem kommentarer, men jag ser bara 4 och nu kommer jag att se fem när jag postar och det kommer att stå 6. Var är den felande kommentaren någonstans?
  /Skvitt

 5. 6 skvitt juni 17, 2011 kl. 1:54 f m

  Aha!
  Det var så små ikoner så jag såg det inte. Kan du inte göra dem större?
  /Skvitt

 6. 7 christian louboutin uk juni 17, 2011 kl. 9:06 f m

  I like your website, your article written so well, you are welcome to my christian louboutin london, hope that you also can like.

 7. 8 Pluppa juni 17, 2011 kl. 3:37 e m

  Jättebra!!!!!

  Kram/Pluppis

 8. 10 superzeke juni 17, 2011 kl. 10:55 e m

  Hej

  Här får jag direkt otäcka vibbar, den stora razzian på Essingeleden
  http://www.dn.se/sthlm/indrivning-pa-essingeleden
  Är det kanske någon metodisk ”tillvänjning” till ett utökat kontrollsamhälle.

  Janne

  • 11 skvitt juni 20, 2011 kl. 1:15 f m

   Jo, vanligt folk och småtjuvar, det spiller de all energi på. Inte för att jag tycker att småtjuvar ska gå lösa, men först ska väl de stora tas. Det skulle lätt finansera hela repressionsapparaten. Men nu är det ju illa ställt med de största gangsterna att rättsväsendet står och kliar sig i huvudet och undrar, ”kan det vara olagligt, tro” och så kliar de vidare och tänker ”har vi resurser att reda ut detta”.

   Och om de ändå försöker så kommer de stora med sina advokater. Stjärnadvokater, som kan sakerna bättre än statsanställda jurister. Varje bokstav kommer att ifrågasättas och de blir aldrig klara med någon förhandling.

   Ja, så kan det gå till. Här är min inspiration till mina påståenden:
   http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3101211.ece

   Det är märkligt att han dömdes, men bankerna går fria.
   /Skvitt


 1. 1 På SOLIDARITETSTANKEN om göteborgskravallerna 2001 « skvitts Trackback vid juni 17, 2011 kl. 1:09 f m
 2. 2 Några länkar! « skvitts Trackback vid juni 17, 2011 kl. 9:07 f m
 3. 3 Göteborgskravallerna i bilder « skvitts Trackback vid juni 19, 2011 kl. 11:47 f m
 4. 4 Göteborgs kravaller 2001 i bild « SOLIDARITETSTANKEN Trackback vid juni 19, 2011 kl. 10:00 e m
 5. 5 Videos och kommentarer – 2001 Göteborg « skvitts Trackback vid juni 20, 2011 kl. 3:18 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 32 475 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: