Om bankers ansvarstagande och hur detta borde vara konstruerat


En bank är ju en institution som lånar ut/skapar något som kan användas som pengar. För att göra detta så behöver de ett tillstånd (oktroj). Denna oktroj är ju ett tillstånd att skapa något av det mest viktiga i detta samhället, pengar. Denna oktroj skulle naturligtvis vara omgärdad med samma slags etik-regler som t.ex ett läkartillstånd. En läkare kan bli åtalad om han behandlar patienter fel eller ”hittar på sjukdomar” så att patienten skall genomgå dyra behandlingar som det inte finns orsak till.

Om du går till en bank för lösa ett ekonomiskt problem så skall samma regler gälla för banken som för läkaren. Om en patient går till en läkare så är det läkarens ansvar att finna adekvat behandling för patientens tillstånd. Det är ju detta som läkaren har utbildning till, patienten har inte ansvaret för att ställa rätt diagnos och föreslå rätt behandling.

Samma sak med banken, det är bankiren som har utbildning och kunnande och som är ansvarig för att ställa rätt diagnos och en rimlig behandling för att ”patienten skall bli frisk”. Hur de ”skall bli friska” vet ju de flesta människor inte alls och vänder sig därför till en bank. Och om banken ställer fel diagnos eller på annat sätt utnyttjar sina kunder så skulle detta naturligtvis vara åtalbart på samma sätt som för en läkare.

Att ha ett banktillstånd skall betraktas som ett stort privilegium som innebär ett stort ansvarstagande. Och banken skall precis som läkaren alltid ha huvuduppgiften att arbeta för mänsklighetens bästa.

Annonser

4 Responses to “Om bankers ansvarstagande och hur detta borde vara konstruerat”


 1. 1 HEMIMAMMA juni 7, 2011 kl. 10:47 e m

  Bra jobbat som vanligt Janne!!

 2. 2 HEMIMAMMA juni 10, 2011 kl. 11:52 f m

  http://www.facebook.com/pages/SOLIDARITETSTANKEN/159520677448261

 3. 3 Mavera juni 10, 2011 kl. 8:56 e m

  Jag håller med, Janne, att banker borde agera hederligt och inte lura sina kunder. Men, bankerna har aldrig, aldrig någonsin stod på proletärernas sida. Bankiren är kapitalisternas bästa vän.

  • 4 superzeke juni 12, 2011 kl. 12:56 e m

   Ja det stämmer Mavera, bankverksamhet verkar locka till sig avskummet.

   Resultatet på macroplanet att försöka göra något bra av bankverksamheten ser vi nu i Libyen. Den som försöker blir sönderbombad.

   Janne


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: