Fas 3 systemet är verkligen, ett riktigt slavkontrakt…


Först måste jag erkänna att trots att jag skrivit en hel del om FAS 3 systemet, så har jag inte fattat hur illa det faktiskt är. De personer som fått den lägsta ersättningen alltså 223:- i FAS1 och FAS2 (ca 4000:- i månaden ) de får 0 kronor när de hamnar i FAS 3. De får inte en brödsmula, ingenting.. inte en korvöre, vilket däremot den som utnyttjar arbetskraften får (5000:- i månaden)

Hallå, fattar ni… 8 timmar om dagen förväntas arbetslösa bli mjölkade av andra, men inte ett öre som tack, får de tillbaka. Vem klarar det utan att bli knäckt? Risken för att producera självmordskandidater är väl uppenbar?

Allvarligt jag är chockad fattar inte alls hur detta förslag kunnat gå igenom i riksdagen. Även KD, Centern, FP har ställt sig bakom det faktum att det skall finnas personer som får betala för att sysselsättas. Det är väl ingen som ifrågasätter att fattigdom är en heltidssyssla, att leta extrapriser, att springa till socialen, att baka sitt bröd, att laga långkok, laga kläder. o.s.v. Att sedan ta sig från en plats till en annan kostar resor, kläder, extra mat med mera. Nu får våra allra fattigaste inte ens tid till att vara fattiga, eller förväntas de behöva dubbelarbeta?

Hur värdelös kan man få anse, att en människas arbetsinsats kan vara?

Det får mig osökt att tänka på det faktum att många av de personer som utförsäkrats/utförsäkras snart kommer hamna där. En stor grupp är tillbaka i sjukförsäkringen, ett misslyckande bara det trots att det i princip krävs att du skall vara döende för att få komma tillbaka, efter karantän hos arbetsförmedlingen. Tänk att de var så sjuka att de klarade återinträdet, trots allt tal om fusk och överutnyttjande

Så kvar är alla de som är sjuka men ändå inte sjuka nog för att få vara sjuka, vad händer då med dem? De sjuka som eventuellt skulle kunna tänkas kunna arbeta någon gång in i framtiden, för kanhända finns de möjligen ett arbete åt dem, om man bara använder fantasin.

Många sjuka tvingades lämna A-kassan när regeringen höjde avgifterna och tog bort avdragsrätten. (Arbetsgivarna har däremot sin rätt att få dra av sina avgifter i klubben Svensk Näringsliv) Så de sjuka som hamnar i FAS 1 från dag 1 lever väldigt nära hotet om att sluta sina dagar med att endera bli socialbidragstagare, eller försörjda av sina familjer. En större produktion av utanförskap får man väl leta efter? Vilka chanser har dessa att komma tillbaka, när de inte ens får vara en siffra i statistiken, när de inte ens får ingå i ohälsan?

Egentligen hade jag tänkt analysera Hillevi Engström M artikel, den som kom i press, samma dag som hon skulle intervjuas av Josefsson. Betvivlar inte ett ögonblick på att den är till för att tysta kritikerna, precis som de tandlösa ”förbättringarna” av sjukförsäkringen.

Sju av tio deltagare lämnar insatsen innan de kommer in i fas 3. Åtta av tio i fas 3 är nöjda med arbetsförmedlingens service. Enligt arbetsförmedlingen lämnar en av fem fas 3 sett över tid. Det är positivt för de som lämnar även om utflödet måste bli ännu bättre.

Detta sagt av Engström men hur kan vi kontrollera detta, när hon inte hänvisar till hur man kom fram till detta? Frågor kan alltid formuleras så att man får de svar som eftertraktas. Det är få med hälsan som trivs med att sitta hemma i isolering och uppskattar nog att få komma ut, men det har ingen ifrågasatt. 

Vilka är de 70 % av deltagarna som lämnar systemet innan de hamnar i FAS 3? Fick de ”riktiga” avlönande arbeten? Eller är de flesta f.d. sjuka som inte får en krona i ersättning, efter en ersättning på 223: – i fas 1 och fas 2, och istället väljer att låta sig försörjas av sina familjer? Hur kan vi veta att det är positivt att de lämnar FAS 3, och för vem är det positivt när fler tvingas hamna i utanförskap?

Hela 60 % av alla de som är inskrivna på arbetsförmedlingen har ingen A-kassa, alltså de som slutligen kommer att hamna på 0:- i FAS 3. Lönsammare är väl då att välja den kriminella banan, leta i sopor efter pantflaskor, eller att tigga fast det kommer troligen snart vara förbjudet.

I morgon sänder Uppdrag granskning ett efterlängtat program om FAS 3, och nu kan Hillevi skydda sig mot Josefsson med sin artikel. Vilka makabra resultat som än kommer visa sig, kan hon käckt hänvisa till sin kommande utredning. Vilka personliga tragedier som programmet än visar upp, kommer hon bara säga likt en äkta moderat att hon förstår, och ser allvarligt på detta. Alla frågor Josefsson kan tänkas ställa, manövrerar hon lätt med att säga, att detta skall arbetsförmedlingen få titta närmare på o.s.v. Väldrillad som hon är av Moderaternas propagandaminister, alias Schlingman.

Dessutom har det varit första maj och Lars Ohly har lovat fria glasögon till alla barn, slopande av FAS 3 och istället skall sysselsatta arbetslösa värderas efter ersättning enligt kollektivavtalet. Dessutom skall dessa platser endast få finnas i samhällets tjänst såsom stat, landsting, kommun. OJ OJ vad många företag som försörjer sig på arbetslösa som kommer att tvingas gå i konkurs om de röda vinner nästa val. För att inte tala om alla som hamnat i utanförskap efter 8 år av borgerligt styre, och åter kan komma tillbaka, vilket riskerar att höja arbetslöshetssiffrorna…

K_G Bergström Inga tydliga besked till de viktigaste väljarna, lyder rubriken i Expressen efter Juholts första maj tal. Finns det oviktiga väljare, måste jag genast fråga? Att Bergström är en gammal moderat är väl ingen hemlighet, men moderater kan väl inte anses vara Sossarnas viktigaste väljare?

Hur som helst handlar det rakt igenom om skatterna, om hur Juholt skall finansiera alla sina löften, fast å andra sidan säger andra att han inga löften gav. Eftersom han inte pratade om skatter enligt Bergström, så kanske han borde sagt vad han pratade om?

Det finns personer i detta rika land Sverige, som inget hellre skulle vilja än att få betala skatt efter en dags arbete (fas 3) men de är knappast de viktiga väljare Bergström talar om. De som däremot får betala skatt i FAS 3, de skulle vilja skattas likvärdigt med alla andra arbetare, och inte som idag betala en högre skatt på sin redan låga ersättning.

Göran Greider däremot som är raka motsatsen till Bergström politiskt, menade att Juholt är ett lyft för Svensk politik. Greider skriver att Juholt är en retorisk mästare som talade om visioner med politiken, vilket vi alla borde efterfråga. Vad vill vi med politiken, vilket samhälle vill vi leva i o.s.v. Trots medias tjat om dessa skatter, så vill jag tro att Juholt kommer att visa den vägen, att åter tala politik, och vad den kan göra för oss människor.

Hur skall vi alla kunna leva ett så bra och värdigt liv tillsammans?

Juholt har en grundidé: Att sociala satsningar inte är en barmhärtighetsakt, utan investeringar i framtiden. Att politiken inte är ett nollsummespel: Den högutbildade mår inte sämre av att den lågutbildade får nya chanser till utbildning. Ja, politiken måste vara större än det fotavtryck vi var och en lämnar efter oss och den politiska debatten måste vara större än bara frågan om skatter.

Greider inlämnar också en brasklapp, för trots Juholts starka tal måste det även visa sig vara allvarligt menat.

Samtidigt återstår praktiskt taget alla konkretioner, och inte bara  det: Juholt har utnämnt en ekonomisk talesman som i långa stycken ger intryck av att snarare stå för just det traditionella marknadstänkande som Juholt vill bryta upp från.

– Alliansregeringen vill inte bygga något samhälle. De vill bygga ett särhälle, avslutar Göran Greider. 


I väntan på morgondagens Uppdrag granskning kan ni få

ta del av en berättelse från en kvinna över 50 år med akademisk utbildning som nu finns i FAS 3.

Hon bekräftar sannerligen bilden av arbetslösa som lata, som får skylla sig själva, och den akademiska utbildningen har hon väl köpt på nätet som vissa andra?

12 Responses to “Fas 3 systemet är verkligen, ett riktigt slavkontrakt…”


 1. 1 skvitt maj 3, 2011 kl. 10:32 f m

  Det är kanonbra skrivet! Tumme!skatt har under lång tid på 1900-talet varit en metod att jämna ut sociala skillnader. Att moderazisterna är mot skatter är därför inget märkligt. De visar nu med all önskvärd tydlighet att de inte bryr som annat än sina egna privatekonomiers bästa, inte vill dela med sig och inte ens bryr sig om ifall människor svälter och dör!Moderazister och hela Alliansen har visat oss deras sanna ansikte!Jag måste reblogga detta!/Skvitt

 2. 2 HEMIMAMMA maj 3, 2011 kl. 2:01 e m

  Jättebra jobbat PELLE!!! Tumme!

  • 3 HEMIMAMMA maj 3, 2011 kl. 4:47 e m

   knuffar

 3. 4 skvitt maj 3, 2011 kl. 5:41 e m

  Jag har rebloggat./Skvitt

  • 5 HEMIMAMMA maj 3, 2011 kl. 9:37 e m

   Bra gjort av dig!

 4. 6 Pellefantia maj 3, 2011 kl. 8:35 e m

  tackar,,, jobbade med inlägget för en gång skull :))

  • 7 HEMIMAMMA maj 3, 2011 kl. 8:44 e m

   Ja, jag har sagt det förr… Du är så begåvad så du behöver inte ”jobba” du. =0)

 5. 8 FGGGMF maj 3, 2011 kl. 10:03 e m

  Bra inlägg, tråkigt påhopp av skvatt …..

 6. 9 Pluppa maj 3, 2011 kl. 11:29 e m

  Mycket bra skrivet!Ifrågasätter dock Juholt och speciellt hans ekonomiska talesperson som ju tycker mer som Borjarna,faktiskt.Han har satt ihop ett minst sagt spretande gäng.Neej,fler borde titta djupare in i Vänsterpartiets politik.Kanske skulle många vänstermänniskor äntligen hitta ”hem” då igen!Nästan allt utav Juholts retorik,är taget från Vänsterpartiet och jag är så ”petig”så jag vill verkligen att människor ska se och VETA det!Det är DÄR våra röster bör ligga,hos Vänsterpartiet.Bra skrivet,som sagt!!!Kram/Pluppa

  • 10 HEMIMAMMA maj 3, 2011 kl. 11:32 e m

   Jag håller med PLUPPA

 7. 11 Arrami maj 3, 2011 kl. 11:37 e m

  …bra skrivet, nyanserat och korrekt, Pellefantia! ;-)Tumme!

 8. 12 Pluppa maj 4, 2011 kl. 12:18 f m

  Tack för det du Hemi =))


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: