QE, fiat och mångas förvirring


Jag har fått tillstånd av bloggaren Lincoln att använda mig av hela eller delar av hans blogginlägg, hans egen blogg kan ni hitta här. Så  jag utnyttjar detta för att försöka reda ut begreppsförvirringen mellan olika slags pengar  som kan vara väldigt svårt att se. Men som är helt avgörande för hur det finansiella systemet fungerar. Här skriver lincoln om sambandet mellan QE, Fiat-pengar och kredit/kredit-pengar.

Här först en liten förklaring av de begrepp som används i Lincolns blogginlägg.

QE = kvantitativa lättnader = När centralbanker trycker nya pengar och spenderar ut (som t.ex amerikanska centralbanken FED håller på med just). Är FIAT-pengar
FIAT-pengar = Äkta pengar, sådana som centralbanker (t.ex Svenska Riksbanken) skapar, t.ex kontanter.
Skuld/kredit-pengar = Är pengar som våra banker skapar ”ur tomma intet” när någon ”lånar pengar” av en bank. Dessa utgör 97 % av Sveriges hela penningmängd.

FIAT-pengar är det som nästan alla tror att vi använder men det som vi använder är istället skuld/kredit-pengar. Dessa olika penning-sorter uppför sig på helt olika sätt i praktiken och det är det som Lincoln försöker reda ut på ett väldigt bra sätt. Det som troligen är det mest förvirrande med skuld/kredit-pengar är att de bara existerar så länge skulden finns. När en skuld har blivit betald så försvinner alltså pengarna också. Om t.ex alla skulle betala sina skulder plus statsskulden så skulle det alltså inte finnas några som helst pengar kvar i Sverige. Alla skulle vara luspanka alltså. Det enda som skulle finnas kvar är de 3 procent (bara ynka tre procent alltså) som är kontanter.

Här följer Lincolns inlägg…..

I min förra blogg skrev jag om att ”lånen” som bankerna hittar på är fullständigt påhittade och ingen behöver betala dem egentligen. Det finns faktiskt t.om ett domslut på att man inte behöver betala bankernas påhittade skulder och att deras krediter är ett bedrägeri.


Då det råder förvirring om skillnad mellan fiat-pengar och bankparasiternas krediter/skulder och sambandet med QE (kvantitativa lättnader) tänkte jag försöka förklara det nedan.

När bankparasiterna bundit fast ekonomin i extremt mycket skuld når de skuldmax till slut (ekonomiprofessor Steve Keen brukar kalla att systemet nått ”peak debt”). Alla; husägare, företag etc etc är fjättrade av bankparasiternas påhittade skulder och försöker betala av dessa påhitt som kallas krediter. När krediter ”betalas” eller ”dödas” (amortera kommer från ordet döda på latin) minskar penningmängden med samma belopp och deflation inträffar (t.ex Japan som sysslat med stora QE, d.v.s tryckt sedlar, i 20 år för att kompensera penningmängdsminskningen som följer av att krediter dödas – men har ändå deflation). Samma sak kommer säkert hända här. När parasitbankernas skuldgrepp lättas måste staten skjuta in fiatvaluta (observera att krediter INTE är fiat) för att kompensera att krediter dödas. Bernankes helikopter kommer sig av att han sa att om penningmängden minskas pga att krediterna dödas skulle han flyga med en helikopter över USA och slänga ut pengar för att undvika det som hände under 30-tals depressionen då penningmängden minskade med 1/3 (bl.a Friedman). Helikoptern lär nog användas här med så småningom.

Ofta brukar Zimbabwe ges som ett avskräckande exempel på hyperinflation i ett fiat-system men det är riktigt missvisande. Zimbabwe hade, i och för sig, nästan bara ett rent fiatsystem med en mycket liten bankverksamhet skapandes krediter/skulder. I väst är det tvärtom,  här finns knappt några fiat-system kvar utan nästan bara rena kredit/skuld system. Det är stor skillnad. En QE i ett nästan helt rent kredit/skuld-system bromsar bara upp deflationen när krediter förstörs (t.ex Japan eller USA där massiva QE bara dämpar penningmängdsminskningen). En QE i ett rent fiatsystem, såsom i Zimbabwe, ökar penningmängden och därmed inflationen direkt.

Så för att visa på skillnaden mellan fiat och krediter/skulder som valuta:

1) Krediter existerar enbart som påhittade bokföringsposter på bankens konton

2) Fiatpengar, som staten trycker som sedlar o mynt eller skapar digitalt, kan skapas utan att någon sätts i skuld (precis som Lincoln gjorde när han tryckte Greenbacks för att finansiera inbördeskriget).

3) Kontanter ”dör” inte efter användning (om inte de dras ur cirkulation genom allehanda försök). En 1000-lapp kan. i teorin, åka in och ut genom banksystemet obegränsat många gånger och för varje gång betala av de låtsasskulder bankerna hittat på då de skapade sina påhittade krediter. Kallas deleverage. Krediter dör ju när skulder betalas av och därmed utgör kontanter ett hot mot parasitverksamheten.

4) När krediter används i handel måste de gå genom banksystemet och bankparasiterna kan, såsom parasitisk mellanhand, roffa åt sig en vinst. Kontanter kan användas direkt mellan köpare och säljare utan den parasitiska mellanhanden

5) Kontanter ger därmed oxå ett integritetsskydd då det inte lämnar några spår hos parasitmellanhanden. dvs banken.

Allt ovan gör att bankparasiterna hatar kontanter (fiat)

Det är således viktigt att veta skillnaden mellan ett fiat system och ett kredit/skuldsystem och de som påstår att vi har ett fiatsystem är antingen okunniga eller ute efter att förvirra. Så, återigen, för att tjata in det centrala i kraftig motvind: Vi lever i ett kreditsystem med en ytterst liten fiatsvans. Som Steve Keen skriver i en artikeln som kan läsas för att få djupare förståelse:

”Calling our current financial system a “fiat money” or “fractional reserve banking system” is akin to the blind man who classified an elephant as a snake, because he felt its trunk. We live in a credit money system with a fiat money subsystem that has some independence, but certainly doesn’t rule the monetary roost—far from it.”

Att USA trots detta kan få hyperinflation beror på att dollarn håller på att förlora sin status såsom världsvaluta. USA har genom Kissingers petrodollar fått en ”free ride” och inte behövt producera något själv – mer än dollar som andra länder behövt för att köpa olja. När USA inte längre kan livnära sig på att bara tillverka dollar rasar deras ekonomi där över 70% består av konsumtion – t.ex av Kina-prylar. Kina och Ryssland har t.ex beslutat att sluta använda dollar när de handlar med varandra – finns många fler länder på samma spår.

Att tvinga andra länder att använda sin valuta är ett gammalt imperie-trick som går tillbaks minst till Romarna och har alltid varit det centrala i modern kolonialism. Kolonierna har varit tvungna att jobba gratis för att få tillgång till imperiets valuta som imperiet skapar från ingenting (och givetvis har haft ensamrätt att skapa).

USA:s inbördeskrig handlade t.ex om koloniernas rätt att skapa sin egen valuta. Kolonierna var helt enkelt trötta på att bli utsugna av det Brittiska imperiet som kunde köpa upp allt med sin valuta tillverkad i England. Skatten som lades på kolonierna var ett sätt att återforsla valuta tillbaka till Storbritannien så att det alltid rådde valutabrist i kolonierna. I dollarsystemet kallas denna återforsling  ”Petrodollar recycling” och fungerar lite mer diskret men i princip på samma sätt.

Det mesta får man inte lära sig i skolan eller av media.

Annonser

7 Responses to “QE, fiat och mångas förvirring”


 1. 1 HEMIMAMMA maj 2, 2011 kl. 3:19 e m

  Om fler kände till hur detta fungerade så skulle de kanske inte vara så angelägna att kriga i Libyen tex…

  • 2 superzeke maj 2, 2011 kl. 4:10 e m

   Ja absolut.

 2. 3 Mavera maj 2, 2011 kl. 10:22 e m

  En tumme!Mycket bra och upplysande inlägg.

  • 4 superzeke maj 2, 2011 kl. 10:28 e m

   Tack MaveraDet är bra när folk börja förstå detta.Men det finns nästan ingen litteratur om, speciellt inte på svenska.Så vi får försöka upplysa om det så här.Janne

 3. 5 superzeke maj 3, 2011 kl. 12:04 f m

  Hej allaSkulle vara bra med lite respons på det här inlägget eftersom jag inte vet hur begripligt det är.Det är rätt så kryptiskt att förklara skillnaden mellan FIAT-pengar och ”skuld/kredit-pengar” och sedan på toppen av det blanda in QE=kvantativa lättnader=FIAT-pengar.Hade jag själv läst det här för några år sedan så hade jag säkerligen inte förstått det.Så det hade varit bra att veta om det är begripligt.Janne

 4. 6 HEMIMAMMA maj 3, 2011 kl. 4:21 f m

  Det är ganska begripligt för min del, men du har ju ägnat månader åt att utbilda mig =0)…

  • 7 superzeke maj 3, 2011 kl. 2:53 e m

   ha ha…..okej vad bra 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: