Pengars urspårade funktion


Släpper ett extrainlägg idag, det är ju liksom min dag i dag  🙂

Pengar skall bara vara ett hjälmedel för oss människor och inget annat. Ett hjälpmedel för att få vår värld att fungera, inget annat. Därför skall pengarna inte kunna betraktas som en vara. Det skall alltså inte kunna gå att ”tjäna pengar på pengar” för då kommer allt att spåra. Vilket är just vad det har gjort.

De ”riktiga värdena” består av det vi  människor producerar och de tjänster och gentjänster som vi gör varandra. Det är dessa saker som är de verkliga värdena i samhället. Men i en stor grupp med människor så behövs det någon slags måttstock eller bokföring över detta annars så skulle vi inte kunna hålla reda på detta sinsemellan oss. Det är detta som pengar har till uppgift att göra. Pengar är alltså i grund och botten ett bokföringssystem.

Det betyder att de som enligt lag har hand om bokföringsystemet (pengarna) och ensamrätt på det (bankerna) helt enkelt kan styra hela samhället genom att välja ”vem som skall ha tillgång” till bokföringssystemet (pengarna). Så själva hjälpmedlet (pengarna) styr hur de reella värdena som varor och tjänster kan förverkligas istället för som det borde vara, precis tvärtom. Det har alltså blivit helt ”upp-och-nervända-världen”

Citerar här min insiktsfulla bloggarkollega Lincoln:

”Ingen skulle väl få för sig att ta betalt för själva måttstocken gällande kilo, liter, meter eller annan måttstock. Det är en liter av VARAN som kostar – man ska inte ta betalt för användandet av litermåttet. Likadant med pengar – användandet av måttstocken kr ska ingen kunna ta betalt för. När pengar ges egenskapen att besitta värden utöver att vara måttstock uppstår problem – precis som det uppstår problem om någon tog patent på måttstocken meter och krävde att alla måste betala en avgift för att använda den”

Annonser

10 Responses to “Pengars urspårade funktion”


 1. 1 HEMIMAMMA maj 2, 2011 kl. 11:29 e m

  Klart att du ska göra så många inlägg du vill på din dag!!För övrigt ett tankeväckande sådant…

 2. 2 Brain Seltzer maj 3, 2011 kl. 12:03 f m

  En gång i tiden förbjöds judarna att äga mark. Det var då de kom på att man faktiskt kunne tjäna pengar på….just det; pengar. Det är därifrån alla uttryck om judar och deras ekonomiska sinnelag kommer.Men sedan anser jag att de flesta som ser pengar som ett problem är de som inga pengar har eller som mot sin vilja måste arbeta eller se sig mindre bemedlade mot de som skaffat sig utbildning och bra lön.Tycker det blir lite högtravande och väldigt långsökt när man jämför kilo och kronor. Det som är lite synd är att väldigt få med insikt, kunskap och förståelse för den moderna ekonomin och det monetära systemet är här på aftonbladet. Skulle vara intressant att läsa mothugg från andra än några få som saknar den fundamentala kunskapen om detta. Som det är nu så är det mest interna ryggdunkningar och applåder med tummar. Forumet är lite fel för detta, fel läsare, din målgrupp borde vara finansvärlden.

  • 3 superzeke maj 3, 2011 kl. 1:12 f m

   Jag skulle helst se att de politiska partierna började diskutera det här med hur pengar fungerar. Men ingen från vänster till höger verkar förstå detta. När det gäller vänstern så är jag mest förvånad, men högerväljarna tycks också missa det trots att majoriteten av dem skulle tjäna på någon slags penningreform.Finansvärlden är det lönlöst att skriva för, de skulle ju förlora på en penningreform.Vad menar du med att det blir högtravande med liknelsen om pengar och kilo, själv tycker jag att liknelsen är oerhört bra för att beskriva skillnaden mellan det ”äkta värdet” och ”måttstocken” att mäta värdet.Hur skulle du själv vilja beskriva det på ett bättre sätt?Janne

 3. 4 skvitt maj 3, 2011 kl. 8:47 f m

  Jag tror att man tycker att ämnet är svårt. Då är det inte heller lätt att kommentera. Men visst är det mycket angeläget det du skriver om och du gör det på, vad jag skulle tro, det mest lättfattliga sätt som det går att göra på.Jag tycker jag har lärt mig en hel del av detta tack vare dig. Men vad gör man. Att ge sig på ett så starkt system som detta känns överväldigande svårt och omöjligt. Det känns helt hopplöst. Där har du kanske svaret.Det är starka krafter som tjänar på systemet, hela den finansiella strukturens maktmänniskor som kan sätta länder i konkurs. Där tror jag att till och med högerväljarna känner maktlöshet. Det är helt enkelt lättare att reagera på vanliga orättvisor!Detta betyder inte att du ska sluta att skriva om saken. Och när du känner att ämnet är uttömt kanske någon gör en sammanfattning på alltsammans med länkar hit. Själv överväger jag något sådant, men det kommer ju att ta tid innan jag är där. Om någon hinner före så stör det mig inte!Tumme!/Skvitt

  • 5 superzeke maj 3, 2011 kl. 2:33 e m

   Hej skvittJa systemet kan synas alltför stark för att ändra i grunden just ni. Det vi kan göra nu är att använda vår statliga bank SBAB. Detta är det absolut VIKTIGASTE som vi kan göra inom politiken just nu. Sammanfattar här varför.1. Banksystemet har den absoluta makten i samhället. Om vi får en vänsterregering och bankerna skulle vilja ”sänka den” så är det enda de behöver göra att sluta låna ut pengar. Det blir snabbt depression då och vänsterregeringen lastas för detta.MEN…..2. Om det finns en statlig bank så kan den fortsätta att låna ut. Och det blir ingen depression. Allt fortsätter som vanligt med den skillnaden att vänsterregeringen kan fördela resurserna i samhället på ett rättvisare sätt bland medborgarna.Så det här med en statlig bank (som används på ett ansvarsfullt sätt) är det absolut VIKTIGASTE politiska maktmedel som en regering kan ha. Så det är av absolut yttersta vikt att vänsterrörelsen verkligen förstår vilken enorm makt det ligger i att ha en statlig bank.Skall skriva lite utförligare om det här men du kan se på denna videohttp://youtu.be/cqKsBiRl_hoOch sedan denna där Ellen Brown talar om North Dakota där den enda statliga banken i USA finns. Och det är den enda delstaten med full sysselsättning lägsta fattigdom. Efter 4 minuter kommer hon på statlig bank men missa inte inledningen…..http://youtu.be/2qxa8RnTuegDetta är oerhört viktigt för vänsterrörelsen att förstå (även för borgerliga väljare förstås)Janne

  • 6 skvitt maj 3, 2011 kl. 4:51 e m

   Tack Zeke!Det är ju genoförbart att använda SBAB. Det låter bra!/Skvitt

  • 7 superzeke maj 3, 2011 kl. 5:06 e m

   Exakt

 4. 8 Pellefantia maj 3, 2011 kl. 9:20 f m

  gillar detta enkla bildliga sätt att förklara ett system, som man nog medvetet gör mer svårbegripligt än vad det är…lram

  • 9 superzeke maj 3, 2011 kl. 12:53 e m

   Tack, ja det är svårt men egentligen lätt. Det är det enkla som är svårt att förstå ibland.Det här ämnet löjligt tillkrånglat,om du läser en vanlig ekonomibok så står det inte någotom pengars funktion utan bara om dess ”symtom” och hur man skall ”behandla” dem.Janne

 5. 10 kaoskatta maj 6, 2011 kl. 3:00 e m

  Mycket bra! Tumme från mig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: