Det finns ingen höger/vänster-politik bara finansparasitism


Idag så återger jag ett inlägg som bloggaren Lincoln har skrivet i veckan. Hans blogg finner ni här och den heter ”Ett nytt penningsystem”. Läs gärna runt lite på den.

Det finns ingen höger/vänster-politik bara finansparasitism

För att förstå min argumentering måste man ha klart för sig hur ett skuldbaserat penningsystem, s.k kreditsystem fungerar. Det rådande systemet är i huvudsak ett rent skuldbaserat penningsystem med en liten svans av knappt existerande skuldfria pengar (kontanter). Kanske är det lättast att snabbt kolla på den här korta filmen som förklara huvuddragen i ett skuld/kreditbaserat penningsystem och skillnaden till ett icke-skuldbaserat penningsystem.


Som framgår av filmen MÅSTE någon sitta i skuld för att någon annan ska kunna ha motsvarande tillgång. Allt snack om att alla måste spara i ett skuldbaserat penningsystem är således fullständigt skitsnack, för finns ingen skuld finns inga krediter som kan användas som pengar.

Låt oss nu studera ett djupt polariserat kredit/skuldsystem såsom det vi har. Jag kommer inte gå in på olika teorier, såsom Marx kapitalackumulation. Jag avstår från sådana analyser då det skapar en helt onödig klyfta mellan höger och vänster. Felaktigheten i detta parasitskuldsystem är något ALLA (utom då parasiterna) kan förenas om och skapa ett ärligare penningsystem.

Samhället består av en liten klick som sitter med enorma tillgångar i krediter och många som sitter med motsvarande skulder. Det är viktigt att veta att en kredit ALLTID existerar för att en motsvarande skuld existerar. Man måste också veta att när en skuld betalas dör krediten vilket gör att penningmängden minskar så blir det penningbrist och depression – det blir svårare att få tag i pengar att köpa något för. I USA:s depression på 30-talet minskade penningmängden med runt en 1/3 på detta sätt (brukar kallas deleverage på engelska)

Hur ska nu en omfördelning gå till i detta skuld/kredit samhälle utan att penningmängden förstörs? Vi struntar i om det sker med vänsterns skatta de rika eller högerns rinna ner från de rika till de fattiga – eller någonting mitt emellan. Poängen är att penningmängden förstörs oavsett vilken ideologi vi använder för att omfördela krediter.

Om krediter tas från de rika och ges till de i skuld kommer ju de skuldsatta fattiga kunna betala av sin skuld och penningmängden minska och därmed hela ekonomin hamna i depression. Så det funkar inte.

Så det enda sättet att öka penningmängden (och ”tillväxten” som numer är helt fiktiv spekulationstillväxt) på är genom att prångla på de redan skuldsatta än mer skuld och de redan rika kommer då få motsvarande kredit (för återigen: hamnar krediten hos de skuldsatta kommer de betala sina skulder och varför skulle den som redan är rik sätta sig i skuld genom att ta ”lån” från banker?). Så skuld/kreditsystemet i sig själv kan bara växa så länge de redan skuldsatta sätts i djupare skuld och de med tillgångar i krediter får ändå mer krediter.

Så det spelar ingen roll – nästan alla – oavsett om vi är höger eller vänster, jobbare, arbetslös eller egna företagare är dömda att gå djupare och djupare i skuldslaveri till ett litet gäng finansparasiter som gör allt för att vi ska slåss mot varandra istället för att se deras parasitism.

Låt oss, oavsett om vi är höger eller vänster, skapa ett ärligt penningsystem rensat på parasitism. Sedan kan vi börja käbbla om hur vi ska ha det. Först när vi gjort oss av med finansparasitismen finns en möjlighet att prata politik. Vi måste först få bort privata parasiters möjlighet att trolla fram krediter från intet som de kan skuldförslava hela samhället med och köpa upp värdet av andras arbetsinsatser. Vi måste se till att pengar skapas neutralt, utan att någon skuldsätts, och att de sätts i omlopp till produktiva ändamål. Det är helt sinnessjukt att vi såsom nu överlåter penningskapandet åt ett gäng parasiter som enbart är ute efter att skapa pyramidspel och en spekulationsekonomi. Och detta är ingen höger/vänster-fråga!

There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.

– Frederick Soddy, Nobelpristagare i kemi

Annonser

8 Responses to “Det finns ingen höger/vänster-politik bara finansparasitism”


 1. 1 Mavera april 18, 2011 kl. 11:00 f m

  Mycket intressant! Kom bara att tänka på att i Sovjetunionen man brukade nästan aldrig ta lån eller kredit. Visserligen man kunde t e x köpa en TV på avbetalning, men vad jag vet ett sådant sätt att handla var mycket ovanligt. Om man skulle köpa TV, eller kylskåp, eller möbler, ja, sådant, brukade man betala kontant. Ett begrepp som privatisering fanns inte, bostäder (som t ex lägenheter) var statsägda. Men man kunde bo där hela livet (alltså ingen risk att bli vräkt) och hyran var symbolisk. Alltså boende i en sådan lägenhet var nästan gratis. Alla hade den typ av bostad, hemlösa existerade inte. Den lön man hade räckte till att spara till hushållsmaskiner, möbler och även bil. Därför det fanns aldrig behov hos människor att ta krediter och lån.

  • 2 superzeke april 18, 2011 kl. 11:16 e m

   Aha, ja rysk ekonomi under Sovjet-tiden är en ”vit fläck” för mig. Har ingen aning om hr det fungerade. Men eftersom bankerna ju säkerligen var statliga så måste man ju haft ”bra koll”.Men att man har en statlig (eller hela bankväsendet statligt) betyder ju inte att man automatiskt har ett kommunistiskt eller ens socialistiskt styre. Man kan mycket väl ha ett ”sunt kapitalistiskt” system”. Men bankerna är ju inga vanliga företag, det är ju de som reglerar penning/kreditmängden i samhället.Att dessa är statliga tycker jag är lika självklart som att polis/militär och rättsväsende är det.Fast det absolut bästa vore ju att helt låta staten sköta penningskapandet och då ge ut pengarna som ”riktiga pengar” (inte påhittade krediter som nu alltså).Bankerna kunde fortsätta med utlåning men då låna ut riktiga pengar. Alltså så som folk tror att de gör idag.Janne

 2. 3 Lincoln april 18, 2011 kl. 2:13 e m

  @MaveraIntressant kommentar!Sant att bopriserna är upptrissade av att bankerna ”lånar” ut pengar de inte har.Visst ska man kunna låna pengar av polare och kanske även banken. Men då ska det vara på samma villkor som då du eller jag lånar ut pengar till någon. Om du lånar ut en 1000 kronor till någon måste du ha tusenlappen i din plånbok (eller på kontot) för att kunna låna ut den.Det bankerna gör är att de hittar på 1000 kronor från ingenting som de kluddar på ditt konto samtidigt som du får en skuld till banken på dessa 1000 kronor (skulderna och krediterna är alltid lika stora när de hittas på av banken). Banken hade aldrig dessa pengar. Man kan säga att banker är som pantbanker fast utan pengar. Om du pantar något på pantbanken så måste pantbanken ha pengarna som de lånar ut mot panten. Pantar du ditt hus på banken har inte banken pengarna som de ”lånar” ut till dig – de hittar på dem från tomma luften i form av krediter och sätter dig i skuld med.Så, visst, ska man kunna låna men bankerna ska då liksom alla andra ha pengarna som de lånar ut och inte sitta med guldbyxor på sig och hitta på krediter från intet som de skuldförslavar allt med. Jag lutar personligen mest åt att nationalisera bankerna så de inte kan missbruka sitt kredit/skuld-påhittande igen – för det här är något de missbrukat under många århundraden.

 3. 4 Har ny blogg. april 18, 2011 kl. 11:21 e m

  HEJ SENT I NATTEN SNYGGVE BLOGG.MAN SKA VA NOGA MED ALLA MONEYS HIT DIT VIKTIGT.JA EN BRA NATT SUSS GOTT Zoomo TUMME

  • 5 superzeke april 19, 2011 kl. 12:04 f m

   ha ha, tack för det Zoomo :-)Janne

 4. 6 HEMIMAMMA april 19, 2011 kl. 12:43 f m

  Ja, jag har sagt det förr och jag säger det igen… Du och Lincoln är ett strålande team! =0)Synd bara att ”Greenbacks” har lagt ner…Tumme förstås.

 5. 7 skvitt april 19, 2011 kl. 3:12 f m

  Jag ska kolla allt detta lite senare. Just nu är jag alltför nere i min sorg som ingen jag känner tycks förstå, men förvärras hela tiden. Fotfästet är tappat.Jo, jag kommer igen på onsdag! Kämpar med inlägget som inte är någon kamp i jämförelse med den kamp jag har för min egen motivation för fortsatt liv.Kram, alla!/Skvitt

  • 8 HEMIMAMMA april 19, 2011 kl. 4:25 f m

   Du har meddelande på snack


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: