Skall jag taga vara på min broder?


Vi som är äldre och gått i svensk skola känner igen citatet utan att tveka. För er som inte gör det kan jag berätta att det kommer ur Bibeln.

Kain och Abel var bröder, Kain var avundsjuk på sin bror och (för att göra en lång historia kort) så dödade Kain brodern. När han kom till Herren (Gud) sade Herren till Kain: Var är din broder Abel? Han svarade: Ska jag taga vara på min broder?

Det är huvudfrågan när vi diskuterar moral, etik eller politik. Ska vi ta vara på varandra eller ska vi bara tänka på oss själva och våra närmaste? I alla stora religioner finns budet ”Allt vad ni vill att människorna ska göra mot er, det skall ni också göra mot dem”  till människorna. Ska de orden vara vägledande eller ska nyliberalismens kalla individualistiska/ekonomiska människosyn vara vårt ledljus?

Hur vi än slingrar oss kommer vi förr eller senare få svara på den frågan genom handlingar i vårt liv. I vardagen har vi en moral som vi inte behöver reflektera över, den bara finns där, men ibland ställs vi inför svåra beslut. Det är då vi tvingas reflektera över vad vi tycker är rätt eller fel….gott eller ont (mindre bra). Om vi då inte har våra grundvärderingar fast förankrade i vår identitet är det lätt att bli förvirrad av alla s.k. experter på etik och moral.

Det är enkelt att fria sig själv från ansvar för medmänniskorna….det är bara att lyssna på dem som säger ”Var och en sin egen lyckas smed” och ”De fattiga och utslagna får skylla sig själva, som valt sådana liv”. Anammar man deras ”moral” har man friat sig själv från det moraliska ansvaret för mindre lyckligt lottade medmänniskor. Det är en etik för de som vill slippa ”sin broder”. Kain dödade sin bror med en aktiv handling. I vårt soch samhälle dödar vi ofta genom passivitet när vi låter utslagna bo på gatan och nekar dem m.fl.  mat, bostad och sjukvård. Alla vet vi vad en människa behöver för att leva och i ett rikt land som Sverige finns inga hållbara ursäkter för att inte ge behövande det.

Vilken moral vi har beror på vår grundsyn på människan och livet. Våra värderingar om vad som är rätt, viktigt och nödvändigt speglar var grundsyn. Den kan vara grundad på religion, politiska ideologier eller vara omedvetna föreställningar som vi internaliserat under vårt liv.

När man frågade lägervakterna som utförde morden på judar m.fl. under andra världskriget svarade vakterna oftast ”Jag följde bara order”. När man frågade de som gömde flyktingar under samma period svarade de ”Jag vet inte”. För mig är det en klar bild som visar hur viktigt det är att skärskåda sina värderingar och fästa dom ordentligt i sitt inre. Vakterna var inte klara över sin grundsyn, de var osäkra och lydde därför ”bara order”. De som gömde flyktingar hade  djupt i sitt hjärta förankrat sina värderingar, så fast förankrat att de inte hade något annat val än att hjälpa ”sin nästa”.

Ofta gömmer sig onda handlingar bakom goda etiska uttalanden. Politiker är experter på att tala om allas lika värde och lika rättigheter. De är starkt medvetna om den moraliska skyldigheten ett samhälle har att ge alla sina medborgare bra liv, därav de fina orden. Samtidigt har de en ekonomisk/individualistisk etik i praktiken när de beslutar om lagar och regler – det är dubbelmoral eller snarast total brist på moral.

Det fria valet används som argument för att framställa det som att alla människor har lika möjligheter, men att många väljer ett liv i fattigdom och kriminalitet i stället för att förverkliga sig själva och leva goda liv håller inte. Onda eller destrkutiva och självdestruktiva handlingar har aldrig sina rötter i ett fritt val, som nymoralisterna hävdar. De individuella valen är starkt begränsade. Det inte troligt att människor väljer fattigdom, missbruk, och misär om de har fullständiga möjligheter.

Empati och förståelse är hårt sammanknutna med etik och moral. Förståelse för andras lycka och lidande, överseende med varandras fel, en generositet i mötet med varandra och en visshet om att människan är väldigt sårbar. För mig är svaret på frågan ”Skall jag taga vara på min broder” självklart. Det ska vi! Vi måste värna om varandra så att vi tillsammans kan skapa en värld där människor lever bra liv i fred och kärlek.

Harald Ofstad skriver ”Vad är då moral? Moral är att ta det allvarliga på allvar. Det allvarliga är att människor och djur lider, förtrycks och har ont. Att ta det allvarligt betyder att att man engagerar sig, skaffar sig så bra kunskaper att som tid och råd tillåter och försöker handla så världen blir mindre ond”.

7 Responses to “Skall jag taga vara på min broder?”


 1. 1 skvitt april 15, 2011 kl. 7:02 f m

  Mycket bra skrivet!/Skvitt

  • 2 kaoskatta april 16, 2011 kl. 2:42 e m

   Tack! Ha det så bra i helgen!

 2. 3 HEMIMAMMA april 15, 2011 kl. 2:58 e m

  Twittrad och delad på FACEBOOKHimla bra skrivet =0)Hemikram

  • 4 kaoskatta april 16, 2011 kl. 2:41 e m

   Tack och kram. Ha det bra!

 3. 5 trerk april 16, 2011 kl. 3:55 e m

  En mycket bra beskrivning av vad moral och solidaritet står för. Vi måste vara rädda om varandra.

 4. 6 kyrksyster april 16, 2011 kl. 5:33 e m

  Bra! Tumme!

 5. 7 skvitt april 25, 2011 kl. 7:01 e m

  Konstaterar bara att påskuppropet bevakades illa av pressen. AFTONBLADET, GP,SvD, och DN (bland andra) bevakade, men inte GT och EXPRESSEN. På KVÄLLSPOSTEN måste man scrolla hela sidan ned, men de skrev i alla fall NÅGOT!Det är skamligt!http://blogg.aftonbladet.se/ahh-sikt/2011/04/handelser-och-icke-handelserSka jag ta vara på min broder? Tydligen inte enligt GT/EXPRESSEN!/Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,830 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: