Vi lever på 2000-talet, ändå ökar fattigdomen, och klyftorna


Tisdag den 12 april 2011, och jag funderar på det faktum att vi just nu lever på 2000-talet.

Som barn hade man sina drömmar om hur världen skulle vara förskaffad denna tid, men inte mycket av det har infriats snarare tvärtom. Märkligt nog handlade mina tankar om fred på jorden, att alla människor i världen skulle ha rent vatten och mat på bordet o.s.v. Som den sista generationen från folkhemmet så utgick jag ifrån en trygg plattform, då Sverige var ett föredöme för resterande delen av världen.

Aldrig att jag tänkte tankar som att Sverige inte skulle ha råd med sin egen befolkning. Aldrig att jag tänkte att ännu fler svenska medborgare skulle tvingas leva i större fatigdom på 2000- talet än då på 70-talet. Aldrig att jag fattade att människan innerst inne var egoister och hellre stängde dörren, för att slippa se de offer som drabbas av deras skriande behov av mer pengar i plånboken. Fast i ärlighetens namn vet vi att många av oss gärna betalar skatt, som tidigare i alla fall tryggade vår ålderdom, lät oss vara sjuka vid behov med mera.

När man studerar djurens värld så visar många så stor rörande omsorg för alla sina medlemmar, även över de defekta och sjuka. Medan vi människor tvärtemot förkastar de sjuka, och anser de arbetslösa vara lata, eller t.o.m kallar dem en synvilla.

Besvikelsen var stor när det nya radarparet inom socialdemokraterna börjar tala om Välfärdsjobb istället för FAS 3. Var är utvärderingen från det redan existerande systemet som borgarna infört? Vad ansåg man om socialdemokraternas tidigare system med plus- jobb? Hur kan man bygga något nytt om man inte vet sin historia? Det känns inte trovärdigt, inte pålitligt om man inte visar sig göra avstamp i kunskap över vad som historiskt inte fungerar/fungerat. Hur länge skall arbetslösa tillåtas vara ett experimenterande, som tvingas genomlida nya system allteftersom Sverige byter regering?

Tillika är jag oerhört besviken på dessa män, endast män, var är alla kompetenta kvinnor som Lena Sommestad?

Jag är egentligen besviken på er alla som tillåter att fattigdomen bland människor så ohämmad får breda ut sig, i ett så rikt land som Sverige. På vilket sätt blir ni lyckligare av att få några extra hundralappar idag, som i morgon betyder lägre pensioner, sämre trygghet o.s.v.?

Nu kommer regeringen med ytterligare besked i sjukförsäkringsfrågan, den som var så bra, den som alla ledamöter applåderade för när den genomfördes, erkänns vara illa genomförd. ….Regeringen har redan som bekant tagit tillbaka reformen, då bl.a. cancersjuka drabbades så hårt. Fast det var ett ganska hårt stolpskott, så vad får regeringen att tro att detta förslag skulle vara mer trovärdigt?

Tror ärligt talat det mer handlar om att ingjuta det ”sovande folket” i falska förespeglingar om att denna regering är bra för landet, samt att tysta den högljudda opionen.

Skrattretande att tro att kapitalisternas, arbetsgivarnas företrädare skulle kunna vara bra för befolkningen i sin helhet. Det största problemet är troligen att folk i allmänhet tappat sina rötter, sin historia, då de har glömt att det bara är 90 år sedan kvinnor för första gången fick rösta. Det finns idag levande kvinnor i landet Sverige, som vid deras födsel inte ansågs vara fullvärdiga medborgare.

För 80 år sedan ganska precis skötts människor till döds vid en fredlig demonstration, vid Ådalen.Den mördade 20 åriga kvinnan Eira söderberg som inte ens deltog, hade kunnat fått fira sin 100års dag i år, om hon haft hälsan.

För 50 år sedan genomfördes ett system som kallades ATP, drygt 30 år senare försämrade man det systemet som kunde ge de tidigare arbetande pensionärerna, en tryggad ålderdom.

Vi har även LAS och MBL som gav oss arbetare en trygghet trodde vi i alla fall, tills den borgerliga regeringen insåg hur man lätt kringgår alla dessa regler.

FAS 3 är ett sådant system, sjukförsäkringen likaså, den som är sjuk kan arbetsgivaren idag göra sig av med, efter 6 månader då den sjuka skall söka annat arbete.

Fas 3 som idag bevisligen tar ”riktiga” arbeten och på sikt riskerar att lönedumpa alla arbetares löner, kallas arbetslinjen. Arbetslinjen som döljer den gigantiska arbetslösheten som breder ut sig för varje dag som går. Arbetslinjen som ger arbetsgivarna allt billigare arbetskraft då lönerna inte längre höjs, men som lurar arbetaren, då skatterna betalar vår välfärd.

Så därför blir besvikelsen så stor när socialdemokraterna äntligen kan börja tala om deras vilja att satsa på riktiga anställningar, som att tillföra arbetskraft till den hårt drabbade offentliga sektorn, med trygga anställningsvillkor och avtalsenliga löner. Eller varför talar de inte om att stoppa den privatisering som sker inom skola och omsorg? Eller, eller…..

Frågan som kvarstår för mig att besvara, är om det är det socialdemokratiska partiet som sviker sina rötter, eller om det är jag som inte förstått att tolka deras partiprogram rätt?

Ber om ursäkt för uteblivna länkar men vårt internet fungerar bara ibland, så jag är glad att ha fått ut ett inlägg….

14 Responses to “Vi lever på 2000-talet, ändå ökar fattigdomen, och klyftorna”


 1. 1 Stefan Sandström april 12, 2011 kl. 11:33 f m

  2000-talet är vargarnas tid.

  • 2 skvitt april 12, 2011 kl. 11:45 f m

   Sa då Stefan, kort och koncist!Sant!/Skvitt

 2. 3 HEMIMAMMA april 12, 2011 kl. 3:58 e m

  Nej det är inte vargarnas tid. Vargar äter inte upp varandra och de håller ihop mot yttre tryck.Är det något så är det asgamens eller Hyenans tidsålder.Läskigt bra inlägg Pelle… Jag får svårt att andas för att jag känner ända in i ryggmärgen hur farliga tider vi går till mötes… som jag är nog historiekunnig för att se och känna igen signalerna”När de kom för att hämta mig så fanns det ingen kvar att protestera”Hemikram

  • 4 skvitt april 12, 2011 kl. 5:32 e m

   ”När de kom för att hämta mig så fanns det ingen kvar att protestera”Bra sagt, men alla kanske inte vet att det handlar om nazitysklands judeutrotning./Skvitt

 3. 5 Kao april 12, 2011 kl. 4:26 e m

  (Jag är bara inne på bloggen tillfälligt och läser endast detta inlägg)————-Är minst lika besviken som du, hur det kunde gå så här.Men som jag skrivit tidigare i mnina bloggar : Man har sakta men säkert matat befolkningen med titatatements(skådebröd för folket) och gjort oss alla (nästan) till små egoister.Skiljelinjen mellan solidaritet och den gryende egooismen som vi ser nu, skedde vid samma tid som Palme dog. Om det har ett samband ska jag låta vara osagt.Hur kan någon ens inbilla sej att en person vill slippa jobba för att i stället leva på existensminimum, kan man ju fråga sej. Hur kan man inbilla sej att folk vill vara socialt isolerade, utan arbetskamrater och det lyft det ger att ha ett arbete och vara självförsörjande? Att göra nytta för sej själv, sin familj och samhället?Jag vet vad det vill säga att ofrivilligt tvingas vara hemma pga sjukdom som omöjliggör arbete. Men å andra sidan har jag arbetat 33 år av mitt liv och dragit in skatt till samhället. För det får jag en super-usel pension – bara för att jag var så ”dum” att jag arbetade 75% när mitt barn var litet. Att jag skulle skadas i en olycka på arbetet innan jag hann gå upp i full tid – hur skulle jag kunnat räkna ut det?Det var en chock att Alliansen vann igen i senaste valet. Fattar inte folk att de själva kan råka ut för olyckor, sjukdom och arbetslöshet? Ta krögaren Erik Widegård som ett av alla exempel. Han har återigen fått avslag på sjukpenning. Trots att han lider av svår cancer. (Undrar hur han röstade innan han blev sjuk….)—————-Du och jag har diskuterat det här förr och jag säger återigen: Den oönskade tredjedelen av befolkningen, som möjligen duger till att serva de rika kommer få det ännu värre. Vi kommer slå i botten med dunder och brak. Allt enligt M.Radetzkis psykopatiska ‘filosofi’: Det av många års slits uppbyggande av vårt världsberömda svenska skyddsnät är numera bara slamsor kvar, där sjuka och arbetslösa (icke önskvärda personer i Alliansens Sverige) desperat klänger sej fast i resterna för att överleva.Såna som Alliansen och deras polare, som har månadslöner som motsvarar 1 – ½ års lön för vanliga knegare: De varken kan eller vill sätta sej in i hur det är att leva ‘från hand till mun’ varenda månad. Även om man har jobb och inte köper en enda sak och bara ger ungarna begagnade kläder. Dessa (vi) har inga sparkapital vi kan ta till om vi plötsligt inte har pengar till hyra och mat.Alliansen vill inte se sånt. De vill inte förstå. Och nu föreslår Anders Borg att lägstalönerna ska bli ännu lägre. Hur vore det om i stället högstalönerna blev lägre? Det vore i.a.f någon form av rättvisa. Men det kan vi glömma så länge Alliansen har makten.Jag överlever alltid. Men hur ska det gå för alla andra? Man kan bara gråta åt eländet.YoursKao

 4. 6 skvitt april 12, 2011 kl. 6:11 e m

  ”Skrattretande att tro att kapitalisternas … skulle kunna vara bra för befolkningen i sin helhet.”Ja, det är är skrattretande, eller kanske snarare att det är sorgligt sant att folk tycks gå på det!”För 80 år sedan ganska precis sköts människor till döds vid en fredlig demonstration, vid Ådalen. Den mördade 20 åriga kvinnan Eira Söderberg som inte ens deltog, hade kunnat fått fira sin 100-års dag i år, om hon haft hälsan.”I dag hade hon antagligen tänkt som så: ”Hur meningslös var trots allt inte den demonstrationen. Idéerna som folk då hade är det ingen i dag som förvaltar och allt är redan glömt”.Hon hade nog också tänkt på socialdemokratins förfall i dag, jämfört med då och ställt dem mot väggen med just Pellefantias fråga: ”Hur kan man bygga något nytt om man inte vet sin historia?”Det Pellefantia skriver om är klasskamp!Hon skriver om borgarklassens lyckade klasskamp och frammarsch på arbetarklassens bekostnad. Det är det hon skriver om. Det är också just vad det handlar om!I dag har det gått så illa med arbetarklassens ideologiska arv att folk skyggar och skriker ”kommunistjävel!” bara ordet klasskamp nämns. Vems fel är det att arbetarklassens ideologi inte har hållits levande? Kan arbetarklassen kanske lasta borgarklassen för att den inte har hållit liv i våra egna politiska idéer, tankar och mål? Kan arbetarklassen klandra borgerskapet för att det inte har varit arbetarna osolidariska nog. Kan arbetarklassen klandra borgarklassen för att den idogt hållit liv i sina egna klassidéer, sin egen ideologi, sina egna mål och odlat sin egen strategi?Kanske måst vi börja med att återupprätta ordet ”klasskamp” och återerövra dess betydelse och innebörd. Därefter måste vi antagligen erinra oss metoderna, omorganisera oss och ena oss bakom våra rättmätiga mål, som finns utstakade i vår ideologi.Många måste börja än mer elementärt: nämligen att börja med att inse att borgerskapets ideologi INTE är arbetarnas!Arbetarklassens ideologiska glömska är något att verkligen skämmas för! Det är djupt osolidariskt mot våra föräldrar som faktiskt försökte förbättra samhället för oss, deras barn. Vi har tackat genom att vända dem ryggen och glömma vad de har gjort för oss. Nu betalar vi priset för vår egen lättja och skänker ett kallt samhällsklimat till våra barn. Mer osolidariskt har vi inte kunna handla!/Skvitt

 5. 7 HEMIMAMMA april 12, 2011 kl. 7:19 e m

  Rebloggat

 6. 8 superzeke april 13, 2011 kl. 2:18 f m

  Tumme…..!

 7. 9 helene ekman april 13, 2011 kl. 9:01 f m

  tummar, knuffar ,puffar och delar..detta är viktigt.. Bra skrivet!kram Helene.. ps hade rebloggat , om jag hadekunnat komma in på min blogg.. men det kanske fixar sig med det senare..

  • 10 HEMIMAMMA april 13, 2011 kl. 9:23 e m

   Vad?? Kommer du inte in på din blogg??

 8. 11 Mavera april 13, 2011 kl. 12:39 e m

  Mycket bra skrivet!Håller med varenda ord!

 9. 12 Kristina april 13, 2011 kl. 3:44 e m

  Tumme för bra inlägg. Det är åt helsike att dem som har mer o mest nu ska få ännu mer, så säger den nya Vårbudgeten. När det gäller den lågavlönade arb handlar det om någon eller ett par sketna hundralappar mer i mån. Sänkt skatt för pensionärer äts upp av att den ska bli sämre för dem sämre ställda kan ja tro. En miljard till att förbättra sjukförs, skrattretande! Som om det ska räcka till alla nödvändigheter. Om dem är så måna om att få ut så många som möjligt i arbete förstår jag inte varför det inte satsas betydligt mer på att försöka hjälpa sjuka, arbetslösa o andra i utanförskap. Ja menar, va hjälper det dessa människor att redan rika får mkt mer?Många goa varma kramizar!

 10. 13 Brain Seltzer april 13, 2011 kl. 9:44 e m

  Men hur kommer det sig att det dräller av jobb därute? Arbetslösheten är lägre än på länge (Jämfört med 2005, se ekonomifakta) och folk har det bättre ställt. En stor del av befolkningen har det bättre, bra mycket bättre än på 70-talet. Se på Sverige under 70-talet. Husstandarden var i höjd med de baltiska staterna och utbildningsnivån var som medelnivån i ett afrikanskt land. De flesta ungdomar satsar på högskola, arbetsmiljön har blivit bättre (Jo, den har blivit bättre, kvalitetssystem och certifieringar av typen ISO har höjt nivån, sänkt antalet olyckor och skador) och lönerna speglar mer vad du utför för arbete. Utbildning och kompetens lönar sig, allt annat är degenererande och motarbetar utveckling.Att påstå att vi fått det sämre, att hela jävla befolkningen fått det sämre för att en grupp av sjukskrivna, arbets-slöa och arbetslösa drabbats är långt ifrån sanningen. Större delen av befolkningen har fått det bättre. Jag är imponerad av mina föräldrar som slet under 60-70-talet på arbeten som var lika trygga som nattvandringar i gångtunnlarna ute i Tensta, som slet i arbetsmiljöer som får grenrörsläckage på bilen att vara rena fjälluften.Men det är vänsterns signum, sprid en massa negativt. Se aldrig på något som är bra eller har blivit ännu bättre. I mitt perspektiv avgör inte en liten grupp i samhället hur det är ställt med landet.

  • 14 superzeke april 14, 2011 kl. 12:33 f m

   Om vi nu säger att det är som du skriver, alla har fått det bra mycket bättre utom en liten grupp arbetslösa och sjuka. Varför skulle då inte alla dessa som fått det bättre kunna visa sina mindre lyckligt lottade medmänniskor lite empati och avstå lite av sitt välstånd så att även de som inte har det så bra kan få det bättre.Tänk om du själv imorgon dag råkar ut för en stroke. Du kommer kanske aldrig mer kommer att kunna prata, skriva, läsa eller meddela dig med omgivningen. Skulle du då inte bli väldigt glad om någon hjälpte dig i en sådan situation.Det är just sådana enkla saker som vårt liv handlar om tycker jag.Janne


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 28,826 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: