Låt bankerna tjäna medborgarna istället för tvärtom


Idag så tänkte jag inte skriva om penningreform utan istället ta upp de förbättringar som kunde göras inom det penningsystem som vi redan har. Dessa saker kan göras direkt bara den politiska viljan finns.

Vi får ju hela tiden höra om vår statsskuld och att vi måste betala tillbaka på den. Varje svensk lär ju vara skyldig 117 000 kronor ungefär. Alliansen sa ju t.ex vid utförsäljningen av Nordea att de var tvungna att sälja så att de kunde göra en avbetalning på statsskulden. Detta påstående är ju så huvudstupa dumt så man vet inte om man skall skratta eller gråta. Jag skall försöka förklara varför.

Om vi säger att staten inte har någon statskuld ifrån början men behöver 1.000 miljarder kronor så kan den låna dessa pengar av en privat bank. Vi antar alltså att varken staten eller banken har några pengar i detta exempel. Då kan ”staten ringa” till banken och be om ett lån på 1.000 miljarder. Banken som inte heller har några pengar blir jätteglada och knappar in siffrorna på sin dator (här ska det tjänas pengar). Nu har plötsligt staten 1.000 miljarder som den kan använda som den vill. Dessa miljarder blir nu plötsligt en statsskuld i samma storlek som den statsskuld vi har nu. Snabbt och lätt och utan någon som helst uppoffring ifrån bankens sida. En bank kan alltså ”låna ut” precis hur mycket som helst till stater och kommuner utan att ha några som helst egna pengar att satsa (0 % kapitaltäckning alltså).

Så vad händer nu med statsskulden, hur skall den betalas tillbaka?? Jo den skall betalas tillbaka med hela summan plus ränta och det är den arbetande befolkningen som skall betala tillbaka detta.
OBS att det viktiga här är att räntan också skall betalas, det är den som banken tjänar pengar på. Banken är inte det minsta intresserad av att det ursprungliga ”lånet” skall betalas tillbaka utan är endast intresserad av räntan (ungefär 43 miljarder per år). Dessa 43 miljarder/år går åt till bankens omkostnader plus bonusar och utdelning till aktieägare. Banken vill inte att de ursprungliga 1.000 miljarderna ”påhittade krediter” betalas tillbaka för då tjänar den inga pengar mer. Denna räntebetalning till banken fortsätter sedan generation efter generation efter generation.

Finns det då inget bättre sätt för staten att låna pengar. Jovisst finns det det, det är bara det att det inte utnyttjas alls. Nämligen att staten lånar dessa 1.000 miljarder av en statligt bank istället för en privat bank.
Då kommer exakt samma sak som vid lånet av den privata banken att inträffa med det stora undantaget att själva räntan på 43 miljarder  går tillbaka till staten istället för den privata bankens aktieägare o.s.v.
Så då kan staten spendera dessa 43 miljarder på ”det allmänna” såsom skola, sjukvård, omsorg, infrastruktur och så vidare. Så enkelt är det.

Så sammanfattningsvis så är inte statsskulden vad vi vanligen menar med skuld. I vårt kreditbaserade samhälle så är statskulden lånade krediter som staten satt i omlopp i samhället. Dessa 1.000 miljarder är alltså ”pengar/krediter” som cirkulerar i vårt samhälle som betalningsmedel. Om vi av någon outgrundlig anledning skulle betala tillbaka dessa 1.000 miljarder till banken så skulle dessa ”pengar/krediter” också tas ur cirkulation (upphöra att existera). M.a.o så skulle Sverige bli 1.000 miljarder fattigare. Det är så det fungerar i detta totalt upp och nervända penningsystem.
Så att betala av på statsskulden är inget som behöver prioriteras. Däremot så är det mycket viktigt att ränteinkomsterna kommer staten och medborgarna tillgodo istället för bonus-direktörer och aktieägare.

Dessa saker behövs det inga lagändringar för att göra utan kan börja praktiseras direkt om den politiska viljan bara finns. Sedan november 2010 så finns det dessutom en 100% statlig bank, nämligen bolåneinstitutet SBAB som då även fick banktillstånd (bankoktroj). Det var detta SBAB som vår regering försökte sälja ut för någon månad sedan men blev nedröstade i riksdagen. Och det var mycket viktigare än de flesta förstår att just den utförsäljningen inte blev av.

Så redan inom vårt befintliga penningsystem så kan det göras stora förbättringar. Förutom en stor statlig bank så skulle vi kunna återgå till kommunalt ägda sparbanker där all räntevinst gick tillbaka till kommunen för att användas till medborgarnas bästa. Dessa mindre banker skulle finnas överallt eftersom det är lättare för en lokalbank att se vad som skall satsas på. Det viktiga är bara att det inte skall finnas vinstintressen i banken såsom det alltid kommer att göra i de privata bankerna.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att bankerna skall vara till för folkets bästa. Och inte som nu när folket är till för bankernas bästa.

Annonser

11 Responses to “Låt bankerna tjäna medborgarna istället för tvärtom”


 1. 1 HEMIMAMMA april 10, 2011 kl. 10:58 e m

  MYCKET VIKTIGT INLÄGG OCH MYCKET VIKTIGT ATT FOLK FATTAR!!!

 2. 2 Lincoln april 11, 2011 kl. 9:06 f m

  Du skriver bättre än jag gör! Enklare och mer rakt på sak.Helt rätt allt du skriver. Japan har världens största statsskuld (246% av BNP) men de är ingen fara alls. Varför? Kanske man kan fråga sig. Jo, för staten äger Postbanken som de har lånat alltihop av. Så Japanska staten står i skuld till sig själv – vilket ju givetvis inte är en skuld. Kravet att ska göra en Japan och att statliga SBAB används på det sätt Japanerna använder sin postbank borde stå överst på alla partiprogram.Ellen Brown skriver om det här:http://www.huffingtonpost.com/ellen-brown/why-the-japanese-governme_b_842868.html(Ellen Brown använder olyckligtvis multiplikatormodellen men i sak har hon rätt)

 3. 3 skvitt april 11, 2011 kl. 1:57 e m

  Tumme, så klart!/Skvitt

  • 4 superzeke april 11, 2011 kl. 6:58 e m

   Tackar…..Det viktiga med det jag beskriver är att det redan går att utnyttja detta system.Det kräver bara att våra politiker beslutar om det och kunde genomföras imorgon om så vore. Och detta utan att ändra på några lagar eller regler alls.Det är bara den politiska viljan som behövs.Janne

  • 5 superzeke april 11, 2011 kl. 7:03 e m

   TILLÄGGLäs gärna Ellen Browns artikel som Lincoln länkade till. Hon är inne på exakt samma linje.http://www.huffingtonpost.com/ellen-brown/why-the-japanese-governme_b_842868.htmlJanne

 4. 6 Kerstin april 12, 2011 kl. 1:24 e m

  Jag gissar att den enda risken vi löper med att förstatliga banker, eller genom att svenska staten bara lånar av statlig bank är att vi blir nästa mål för en befriande bombinsats från USA:s sida, så att vi blir befriade, från vår egen överhöghet till förmån för Goldman & Sachs och övriga Wall Street-utsugare. Det finns säkert grupper av ”oppositionella” i Sverige som gärna ber USA om sådan hjälp.

  • 7 superzeke april 13, 2011 kl. 2:07 f m

   Ja många skulle ogilla det, men faktiskt så fungerar ju delstaten North Dakota på detta sätt. Se detta av Ellen Brown…..http://youtu.be/v6Q0YWQdnfUJanne

 5. 8 Brain Seltzer april 13, 2011 kl. 9:51 e m

  ”Då kommer exakt samma sak som vid lånet av den privata banken att inträffa med det stora undantaget att själva räntan på 43 miljarder går tillbaka till staten istället för den privata bankens aktieägare o.s.v.Så då kan staten spendera dessa 43 miljarder på ”det allmänna” såsom skola, sjukvård, omsorg, infrastruktur och så vidare. Så enkelt är det.”Så att om banken, den statliga banken du fantiserar om, drar in 43 miljarder så tror du att detta kommer socialbidragstagare, sjukskrivna och arbetslösa till gagn? Vilken värld lever du i? Ett enkelt exempel är oljeinkomster. Storbrittanien har tagit sina oljeinkomster rakt in i skattesystemet. Tycker du att Storbrittanien är ett välfärdsland? Det är ett land där gator och torg dekoreras med uteliggare, knarkare och horor. Anställningstryggheten är obefintlig och arbetslösheten hög som temperaturen en varm sommardag. Så gick det när man trodde att inkomsterna skulle ge landet en spark uppåt.Norge däremot har lagt all inkomst från oljan i en fond, skiljd från statskassan. Den rör man inte. Vi fyller på den konstant. Men hur ser det ut i Norge? Är de sociala problemen lika eller värre än Storbrittaniens?Med andra ord, inkomster som går till staten, låt säga dina 43 miljarder, skulle inte ge landet något. Men när de kommer bankerna till gagn så skapar de jobb och de rullar runt i ett fungerande system. Dock ett system som din ideologi inte klarar av!

  • 9 superzeke april 14, 2011 kl. 12:07 f m

   Tja, kan du ge mig ett enda skäl till varför det skulle vara bättre för staten att låna pengar ifrån privata banker och sedan betala ränta på detta istället för att låna av sin egen bank och slippa betala någon ränta.Och varför skulle dessa 43 miljarder inte kunna användas till välfärden istället för till privatbankens aktieägare m.mJanne

 6. 10 Brain Seltzer april 14, 2011 kl. 12:19 f m

  Även om det vore statliga banker så skulle staten tvingas betala ränta, en ränta som skulle stanna kvar i banken eftersom de flesta statliga företagen drivs av vinstintresse. Kan du ge ett exempel på ett statligt företag som går med vinst och som lägger vinsten i den statliga skattekistan? Om det skulle finnas statliga banker som lånade ut pengar räntefritt till den egna staten så skulle inflationen rusa i taketNej, jag tror inte på detta. Man kommer inte åt problem med arbetslöshet och välfärd genom att förstatliga banker.

  • 11 superzeke april 14, 2011 kl. 12:49 f m

   De statliga företagen skulle naturligtvis inte drivas med vinstintresse och alla pengar skulle in i den statliga kassakistan, kanske bäst att tillägga det.Varför tror du att inflationen skulle rusa i taket om en statlig bank lånade ut räntefritt till staten. Vad skulle det vara för skillnad på att låna 1.000 miljarder räntepliktiga krediter ifrån en privatbank eller 1.000 miljarder räntefria krediter ifrån en statlig bank.I båda fallen så ökas ju kreditcirkulationen med 1.000 miljarder så varför skulle det bli inflation i ena fallet men inte i det andra.Janne


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: