Solidaritet vs egoism


Låt mig inleda med Vattenfalls stora bonusutbetalningar.

”Elräkningar på 7 000 kronor i månaden – för kunden. En fallskärm på 92 miljoner – för cheferna. Sedan elmarknaden avreglerades för 15 år sedan har det svenska elpriset ökat med 81 procent, det är näst mest i Europa. När elbolagen skrattar hela vägen till bolagsstämman får kunderna låna pengar till räkningarna.”

”Lars-Olof Andersson, 43, och Linda Andersson, 35, driver hästuppfödning på sin gård utanför Katrineholm och blev så upprörda över de enorma chefsfallskärmarna att de i går valde att polisanmäla Vattenfall.”

Citat: AFTONBLADET.


När det gäller att svara för sin politik stoppar Maud Olofsson huvudet i sanden. Hon hänvisar till Peter Norman som inte har tid!

Glöm aldrig dessa politiker när det är val nästa gång. Välj bort dem för antingen vägrar de att svara på våra frågor eller så ”känner de inte till” och ”har inte tid”! Hellre låter de tyska cheferna på Vattenfall att kritiklöst få gigantiska fallskärmar.

Dessa fallskärmar ska betalas och det är elkunderna som betalar, alltså du, jag och alla andra mer eller mindre bemedlade, vissa näst intill utblottade, en del utförsäkrade och benägna till vad som numera kallas försäkringskassesjälvmord.

Det är ett djupt osolidariskt agerande.

 Det är genuint egocentrerat att roffa åt sig miljonbelpp på detta hutlösa sätt. Det är så genuint egoististisk att det är väsensskilt från sådan solidaritet andra visar i vårt samhälle, som att till exempel skänka pengar till olika välgörenhetsprojekt.

Det är en borgerskapets ideologi som styr detta roffarsystem. Och därifrån till att stjäla och förförskingra finns inget moraliskt steg, endast ett juridiskt.

När således Johan af Donner tjänade hejdlöst på att vara informations- och insamlingschef vid Cancerfonden och senare kommunikationsdirektör för svenska Röda Korset, var det inget han ansåg vara omoraliskt. Kanske för att hans ersättning låg i nivå med vad sådana uppdrag brukar ligga på.

Vanligt folk tar av sina surt förvärvade och skattade pengar för att i en solidarisk handling skänka pengar till nödlidande världen runt och till den så angelägna cancerforskningen. Utan eftertanke tog således adelsmannen emot 60.000 kronor i månaden för den tid vissa andra avsätter rent ideellt utan ersättning.

Moraliska skrupler har inte denne adelsman. Han tog inte bara emot denna relativt frikostiga månatliga ersättning för sitt uppdrag. Han plockade därutöver åt sig medelst förskingring av de insamlade pengarna ett antal miljoner, som åkte rakt ned i fickan på honom själv.

Det var pengar som kom från hederligt folk! Det var pengar som människor i solidaritet med nödlidande och cancersjuka tog av sina små medel, surt förvärvade och skattade, allt för att solidariskt hjälpa andra.

Adelsmannen från Östermalm stack ut med sitt fina manér och dyrbara vanor. Han körde runt i en Jaguar, hade dessutom en stadsjeep och 17-årige sonen placerades på dyr internatskola.

Privat gjorde Johan af Donner gynnsamma affärer. 2006 kunde han köpa loss sin exklusiva hyreslägenhet om 261 kvadratmeter när den obskyra stiftelsen Allmänna barnhuset sålde till bostadsrättsföreningen. Pris, drygt 25 000 kronor per kvadratmeter. Kostnad för Johan af Donner, cirka 6,7 miljoner. I mäklarens prospekt, då Donner ville sälja lägenheten för 15 miljoner, beskrevs ingående de många renoveringarna, bänkskivorna av portugisisk kalksten och utsikten över Humlegården. Bilderna visade ett exklusivt hem smyckat med konst och antikviteter.

På Röda korset, som faktiskt varnades för honom redan på 90-talet av dess ordförande, upplevde man att Johan af Donners fakturor inte stämde överens med verkligheten. Man gick till administrationen som satte igång en utredning. Ju mer dessa granskades desto konstigare blev de många utbetalningarna. Till slut underättades generalsekreterare Christer Zettergren. Han gav i uppdrag åt föreningens revisorer att granska fakturorna. Så uppdagades bedrägeriet.

Vanligt folk avstod från den lilla skärv de hade till livets nödtorft. Det är det som är skillnaden mellan de besuttnas egoism och ha-beteende och folkets solidariska dela-med-sig-vilja. Det är skillnaden mellan en jag-centrerad världsuppfattning och en solidarisk sådan.

Johan af Donner är ingen ärlig personEnligt domen ska Röda Korset ha tillbaka 5,7 miljoner kronor och Cancerfonden 2,4 miljoner kronor. De pengarna hade de skänkande tänkt sig göra nytta för nödlidande och cancersjuka, men af Donner föredrog att leva loppan för pengarna. Det är det som är skillnaden mellan solidaritet och egoism. Det är sådant som sitter i personligheten, men även utvecklas och mognar i de sociala kretsar man hör till. Det gäller både altruism och egoismen. Solidaritet frodas i förorterna och egoismen i de välbärgade villaförorterna. Som uppväxt i adlig och privilegierad miljö känner således Johan af Donner ingen skuld, ingen skam och tycker att han fått en alltför hård dom. Solidaritet, uppoffring och medkänsla med utsatta är inget han kan förnimma.

Är Johan af Donner så unik?

Är det inte samma inställning våra fallskärmsgubbar har, men med den lilla pytteskillnaden att de kanske inte förskingrar i strid med lagen?

Är det inte samma ha-mentalitet? Är det inte samma egoism? Är det inte samma brist på samvete? Är det inte samma brist på förmåga att tänka solidariskt? Är det inte samma personlighet, snubblande nära en störning?

Johan af Donner är dock, tyvärr – det måste påpekas, bara en småhandlare bland de stora fula fisklarna.

När det gäller att svara för sin politik är det bara att stoppa huvudet i sanden, tycker Maud Olofsson. Peter Norman har inte tid! Omoral är ett känsligt ämne. Speciellt när man sanktionerar det.  Då är det bäst att smyga sig in i de skummaste vrår där enbart dunkla krafter trivs, egennyttan rår, egentillfredsställesen florerar så som den tarvliga självbefläckelsen. Det är i den garderoben man hamnar när allt går ut på att satsa på sig själv!

Kinky moderat.jpg

Solidaritet är en tanke som endast florerar i huvudet på folk till vänster i politiken!


Bonuslänk: Ska man skämmas för att man är fattig?

Annonser

5 Responses to “Solidaritet vs egoism”


 1. 1 Leo Beata april 6, 2011 kl. 1:00 e m

  Nejdå, men ”solidaritet” är också ett relativt begrepp… när vi ska rädda banker och stötta höga chefers bonusar är det också ”solidaritet”, den ”rätta och viktiga solidariteten”… ”solidaritet” är också fint inom den egan gruppen…Solidaritet där den som har mycket – mer än nog – delar med sig till den som inget har, anses vara ”fel”, ett tecken på avundsjuka och ”ger fel signaler” som uppmuntrar till lättja…Det har rikingarna och politrasket lyckats lura i oss… Hur kan vi gå på det???

  • 2 skvitt april 6, 2011 kl. 1:16 e m

   Det är inte fel om du utvecklar dina tankegångar ytterligare!/Skvitt

 2. 3 HEMIMAMMA april 6, 2011 kl. 5:07 e m

  Solidaritet med Nato är ett annat exempel =0)Hemikram och självklar tumme!

  • 4 HEMIMAMMA april 6, 2011 kl. 10:48 e m

   knuffar

  • 5 skvitt april 7, 2011 kl. 5:07 f m

   OK, men vad är det för solidaritet egentligen. Är inte det en läppars bekännelse, som egentligen betyder att man ställer upp för NATO om de ställer upp för mig. Jag vet inte om jag har fel där, men för mig är det inte solidaritet. Är det solidaritet när man kliar varandra på ryggen? Är inte den sanna solidariteten till exempel en alruism? Den kan också vara den sammansvetsning i en grupp med samma intressen och med motto som ”en för alla och alla för en” och att det gäller så starkt att man är beredd att gå i döden för varandra. Altruism igen.Kanske värt en diskussion kring till detta. Finns till exempel falsk solidaritet, där man tror att man ställer sig solidarisk? Till exempel när folk av respekt tittar bort när kvinnan tittar i papperskorgen. Är det solidaritet? Eller är det tvärt om? Hade det varit mera solidariskt om var och en gav henne en 100-lapp? Eller hade det varit kränkande mot hennes stolthet?Svåra frågor som verkligen tål att fundera på, tycker jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: