Bra böcker om penningsystemet


Idag så tänkte jag ta upp två böcker som jag anser ”vara ett måste” när man skall förstå hur pengar fungerar i vårt samhälle. Båda böckerna är översatta till svenska och väldigt lättlästa. Den första boken heter ”Bankerna och skuldnätet” skriven av Ellen Hodgson Brown och den andra boken heter ”Mammons furstar” och är skriven av Richard Werner. Jag rekommenderar personligen att man först läser Ellen Browns bok, speciellt om man inte är insatt i detta med pengar och penningreformer.

Bankerna och skuldnätet

Boken presenteras väldigt bra i detta forum. Ellen Brown tar upp nästan alla viktiga saker och gör en noggrann genomgång av dem. I slutet på boken presenteras också en rad förslag på penningreformer som alternativ till vårt nuvarande helt vansinniga penningsystem. En sådan här bok är ett måste i bokhyllan. Jag vet inte hur många gånger jag har plockat fram den och specialstuderat en viss fråga när ens egna tankar ”gått i stå”. Här infogar jag en intervju med Ellen Brown.

Mammons furstar

Boken är skriven av Richard Werner och har först en kort genomgång av penningsystemet för att sedan behandla japanska centralbanken och dess ”fönsterstyrning” (riktad styrning) av penningmängden som gav upphov till japans fantastiska ekonomiska framsteg. Sedan tar den upp orsakerna till japans nedgång och fall orsakade av samma centralbank.
Boken beskriver alltså varför styrningen av penningmängden är det viktigaste för hur ett lands ekonomi och politiska inriktning blir och att detta styrs av de som bestämmer utgivningen av nya pengar. Politiker kan inte göra så mycket åt detta utan det är de som har hand om skapandet av penningmängden som är de verkliga härskarna, d.v.s ”Mammons furstar”. Här är en kort intervju med Richard Werner.

Annonser

9 Responses to “Bra böcker om penningsystemet”


 1. 1 HEMIMAMMA april 4, 2011 kl. 11:30 f m

  Mer information åt folket!!

  • 2 superzeke april 4, 2011 kl. 11:44 f m

   Japp, och väldigt viktig sådan också eftersom det inte går att förändra något politiskt, mer än ytterst marginellt, om vi inte ändrar vårt penningsystem.Om vänsterkrafter skulle få makten så blir bankerna oroliga och slutar att låna ut pengar vilket innebär depression, arbetslöshet och ännu mer utbredd fattigdom.Det finns då ej heller pengar till välfärd även om den politiska viljan vore god.Så det är en riktig rävsax.

 2. 3 skvitt april 4, 2011 kl. 11:59 f m

  Jag har inte läst någon av dem, men hoppas det blir gjort. Jag ska i vart fall till att börja med (= direkt) lägga dem i högermarginal som länk till recensionerna. Då glömmer jag ju inte bort dem så lätt.Jag rekommenderar en annan bok: Människans rikedomar, Leo Huberman. Den har jag redan liggande där. Tack för info!/Skvitt

  • 4 superzeke april 4, 2011 kl. 10:00 e m

   Har läst ”Människans rikedomar” av Leo Huberman men det var länge sedan, snart 40 år sedan. Hittade den nu läsbar på nätet, får kolla in den igen.De böckerna jag rekommenderade tar ingen politisk ställning utan behandlar skapandet av pengarna (själva bytesmedlet alltså). Den som har hand om detta är den som regerar.Eller som Mayer Amschel Rothschild sa:”Give me control of a nation’s money supply, and I care not who makes its laws”.Janne

 3. 5 Megapax april 4, 2011 kl. 12:20 e m

  Tack för bra tips..ska genast läsa dessa böcker!Det behövs i dessa tider!! Verkligen!MegaKramar!

  • 6 skvitt april 4, 2011 kl. 7:43 e m

   Pushar!/Skvitt

  • 7 superzeke april 4, 2011 kl. 10:04 e m

   @MegapaxJa gör det…..flera ”aha-upplevelser” får du säkert.Janne

 4. 8 Pellefantia april 5, 2011 kl. 12:14 e m

  vi kanske borde ha en lisa med förslag på bra böcker på sidan…

 5. 9 Megapax april 5, 2011 kl. 12:25 e m

  En mycket bra idé…Pellefantia! Det är ju här man får information om verkligheten…Media verkar ha tagit in på reklambranschens overklighet istället…mer böcker och info..till folket!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: