En dag på stan 2011


Skvitt betraktar Reinfeldts Sverige.

Vi har alltid sett dem.

Vi har alla sett dem!

Sett dessa fattiga människor som tittar i papperskorgarna efter pantflaskor och pantburkar.

Det är ju inget nytt.

Vad var då nytt i dag?

Jo, kvinnan, hon var ny – ny i sin roll!

Hon såg sig omkring. Hon såg sig om – som för att se så att ingen iakttog henne. I handen hade hon en hopvirad plastkasse från livsmedelsaffären.

Med en skygg blick såg hon sig omkring – för hon skämdes för vad hon skulle göra. Hon tittade ned med forskande blick i papperskorgen utan att rota. Respektfullt tittade folk bort, som för att säga henne att de inte såg henne.

Ansiktsuttrycket talade om besvikelse och det gick som ett stygn rakt in i hjärtat på mig, medan kvinna gick till nästa papperskorg, lika tomhänt som innan. Och ingen såg henne.

Kvinnan gick vidare med tunga steg. Hon gick till nästa papperskorg. Hon upprepade samma ritual, såg sig omkring med samma flackande oroliga blick, kikade i papperskorgen med samma förväntan utan att rota och lyfte sitt huvud med samma besvikna blick. Och folk såg respektfullt bort från hennes grå gestalt på trötta ben. I handen hade hon en tom kasse från en livsmedelsaffär.

Hon gick till nästa papperskorg, samma ritual, samma besvikelse, större missmod och ännu tyngre steg, papperskorg efter papperskorg!

Vad var nytt?

Jo, kvinnan var ny. Hon var ny i sin roll som fattig och slängd ut i det utanförskap som Reinfeldt talar så mycket om att bekämpa.

Kvinnans slitna kappa talade sitt tydliga språk. Det var inte just i dag hon hade drabbats av fattigdom, men hennes skam att behöva söka sin utkomst på detta förnedrande sätt sa mig att fattigdomen hade drabbat henne efter att Alliansen hade börjat att regera.

Hon var ny i sin roll!

Hur många nya bröder och systrar har tillkommit efter Alliansens seger? Hur många nya bröder och systrar fick kvinnan i dag och hur många nya får hon i morgon och nästa dag?

Papperskorgarna var tomma.

Konkurrensen börjar synas. Fler av dem som ännu har råd med dryck på flaska och burk tar hand om panten själva och fler letar i papperskorgarna. Snart finns inte ens denna inkomstkälla. Kylan tränger sig på i Sverige.

Det är bistert. Det är bistert att leva under Reinfeldts Allians-regim och bistrare ska det bli.

Var ska hon få pengar till nästa mål mat? Var ska hon få pengar till nästa kappa när den hon nu har är alltför tunnsliten för att värma en mager kropp i ett iskallt samhälle?

Folk såg henne inte, folk ser henne inte och Reinfeldts Alliansen ser henne inte heller.

I handen höll hon krampaktigt en hopvirad kasse. Respektfullt tittade medmänniskorna åt annat håll.

26 Responses to “En dag på stan 2011”


 1. 1 Lena Larsson mars 30, 2011 kl. 3:53 f m

  Mycket bra skrivet om Allianssverige!

 2. 3 HEMIMAMMA mars 30, 2011 kl. 4:15 f m

  så grymt och så grymt bra skrivet…. =0(

 3. 5 Pekka Tuomi mars 30, 2011 kl. 7:42 f m

  Tamejfan det bästa jag läst på länge!

 4. 7 Nebbiolo mars 30, 2011 kl. 10:36 f m

  Vackert och målande beskrivet! Du sätter verkligen färg (om än dyster i just detta inlägg) på det vi alla ser hända med allas vårt gemensamma samhälle – denna typ av historier tåls att spridas!Sätta ord på en företelse kan många, måla upp tydliga bilder är färre förunnat – fortsätt så!

 5. 9 Reidun mars 30, 2011 kl. 6:36 e m

  Tjusigt skrivet!Dagsverkligheten i ett nötskal. Få förunnat att kunna beskriva det så medryckande!Reidun

 6. 11 superzeke mars 30, 2011 kl. 10:58 e m

  En sådan här text fastnar i ens medvetande.Tack för en god läsning.Janne

 7. 13 NoNeedForAName mars 30, 2011 kl. 11:17 e m

  Denna text skulle skickas till våra ”kära folkvalda???” politiker i tusentals ark. Det kan inte med ord betonas, hur viktigt det är att vi vanliga dödliga får berätta vår berättelse. Du skriver så himla bra skvitt!Ta hand om dig.

 8. 15 fiffy mars 31, 2011 kl. 3:56 f m

  TYVÄRR en MYCKET TRÄFFANDE betraktelse kring det ”Nya” Sverige!! =((Kramar från fiffy!

  • 16 skvitt mars 31, 2011 kl. 5:38 f m

   Och Skvitt bugar, bockar djupt och slår pannan i golvet av ren artighet. Mer beröm undanbedes då min läkare har avrått från fler hjärnskakningar!/Skvitt

 9. 17 Languster mars 31, 2011 kl. 8:58 e m

  Jäkligt bra skrivet!Beskriver perfekt det jag upplevde härhemma för ett par veckor sedan.En ung kvinna kom efter midnatt i skydd av mörket till vår återvinningsstation! (Jag ser den ifrån mitt köksfönster) Hon smög så att ingen skulle se henne. Hon hade en kasse i handen med burkar i. Hon hoppades kunna fylla på den litegrann i våran returstation. Om hon hittade några burkar vet jag inte! Jag mådde så illa att jag inte orkade stå kvar och titta. Efteråt fick jag ångest över att jag inte gick ut och frågade om jag kunnat hjälpa henne på något sätt.Jag har kollat ibland när jag varit vaken sent men har inte sett henne något mer. Arma människa.

 10. 19 HEMIMAMMA april 6, 2011 kl. 5:06 e m

  knuffar

 11. 20 Arrami april 29, 2011 kl. 2:40 e m

  …tummen upp för en text som berör!

 12. 21 kaoskatta april 29, 2011 kl. 3:51 e m

  Där har jag varit i många år ………………..i burksamlarlandet och (metallskrotslandet med). Från början var det väldigt skämmigt, men tack och och lov….med mer miljötänkande i samhället kan man hävda sitt engagemang för miljön och nu har det kommit unga friska medelklass som anser att vårt slöseri är rena vansinnet med tanke på miljön – vilket dom har helt rätt i. Snart är vi pantsamlare rumsrena, eller vad tror ni? Kommer det att vara de som inte behöver samla som är rumsrena och vi fattiga kommer vara lika illa sedda som nu?


 1. 1 Superzeke skriver « skvitts Trackback vid januari 29, 2012 kl. 7:11 f m
 2. 2 Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts Trackback vid februari 8, 2012 kl. 1:59 e m
 3. 3 Läser och kommenterar « skvitts Trackback vid maj 18, 2012 kl. 8:38 f m
 4. 4 seo services Trackback vid maj 18, 2013 kl. 12:21 e m
 5. 5 quality seo services Trackback vid maj 19, 2013 kl. 9:43 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 31 123 BESÖKARE

%d bloggare gillar detta: