Sverige – en demokrati?


Det talas vitt och brett om hur oerhört rätt och enastående den västerländska demokratin är. Är vår demokrati verkligen demokratisk? I strikt formell mening kanske den är det. Visst finns lagar och regler som garanterar att valen går ”rätt” till. Visst finns grundläggande fri och rättigheter inskrivna  i grundlagen, men människorna blir mer och  mer tystade. Är det här samhället verkligen vad majoriteten av befolkningen vill ha? Jag kan inte tro det.

Jättelika byråkratiska organisationer (ex.  försäkringskassan och socialtjänsten), skapade för att upprätthålla en välfärd för folket, har förvandlats till repressionsapparater. Byråkratierna kräver lojalitet av de anställda. Det viktiga är nu att lyda order, kontrollera och besluta över människors liv, helt utan hänsyn till moral, medmänsklighet och människovärde. Klienten är en siffra i statistiken eller en person i en akt. Tjänstemannen skriver sitt namn på ett papper, skickar papperet till klienten och därmed är den människan uträknad.

Med sina beslut om indragen sjukpension, socialbidrag, a-kassa krossar de människor varje dag. En flyktingfamilj skickas tillbaka till förföljelse och krig. Ett ensamt barn till barnhem. En sjuk människa tvingas till arbete tom döende ska ut i jobb. Finns det någon som kan tycka det är rätt och att det hör till en demokrati? En fattig som ligger efter med hyran vräks i stället för att få hjälp – ytterligare en hemlös på gatan. Människor dör av besluten. Några tar livet av sig, några fryser ihjäl, några blir dödade i kriget dom skickats tillbaka till och andra får inte vård.

Vore inte det, av byråkratin skapade, sociala avståndet så stort skulle kanske byråkraten se sina kllienter som människor och då vore den utstuderade grymheten inte möjlig. Så länge som individen ska bedömas och dömas av byråkratin, statens förlängda arm, så länge har den universellt gällande regelkn att skydda livet satts på undantag. Så länge är det individens betydelse som fungerande kugge i samhällsmaskineriet som mäts. Det vill sägas att en moraliskt frisk människa som inte vill dagtinga med sitt samvete kan stötas ut , för att hon vägrar låta sig passiviseras och vägrar godkänna maktövergrepp.

Politikerna som beslutar om indragningar inom välfärden  och ger order att ”effektivisera”  verksamheten, är de som röstats fram i demokratiska val. Var det ett sånt här samhälle vi ville ha? Nej, inte  jag i alla  fall. Hur kan alla dessa makthavare på olika nivåer själva leva flott med gott samvete? Jo, för de har inget samvete. De struntar fullständigt i att offren för deras beslut får lida svårt.

Försöker man få kontakt med beslutande är så lång och kantad med hinder att de flesta ger upp redan på vägen. Gör man inte det  upptäcker  man att maktens representant för länge sedan slutat se oss som människor. I hans/hennes ögon är vi helt utan betydelse i den demokratiska processen. Vi är förvandlade till objekt att besluta över, men inte människor att samtala med. Är det så en demokrati ska fungera?

Jag får obehagliga krypningar i kroppen. Var det inte så här det gick till när det skapades ett ”övermänniskoideal”? Var det inte genom att enbart bedöma hur effektiva individerna var för samhället som Nazi-Tyskland lyckades skapa utrotningsläger för de som (enligt dem) inte ”tillförde” något av värde.

En demokrati måste väl ändå innefatta en strävan att uppnå målen som FNs Deklaration om Mänskliga Rättigheter? För mig kan det inte kallas demokrati om det skapar större och större klyftor mellan rika och fattiga, friska och sjuka osv. Demokrati betyder för mig att samhället ska vara till för att alla ska kunna leva ett gott liv. Att vi ska bidra med det vi kan och få det vi behöver av samhället. Det är själva vitsen med ett samhälle att vi ska hjälpas åt. Vi människor behöver varandra. Att makthavarna missbrukar förtroendet och makten är djupt otillständigt..

Annonser

5 Responses to “Sverige – en demokrati?”


 1. 1 superzeke mars 25, 2011 kl. 4:49 f m

  Något av det bästa jag läst på länge.Exakt som jag själv tänker (och lite till).Det är sådant här som borde stå i t.ex Aftonbladets ledarsida.Janne

 2. 2 HEMIMAMMA mars 25, 2011 kl. 5:27 f m

  Mycket bra inlägg! Tumme!

 3. 3 skvitt mars 25, 2011 kl. 5:51 f m

  Tumme!Men kort och gott: ett klassamhälle kan aldrig vara demokratiskt!/Skvitt

 4. 4 trerk mars 26, 2011 kl. 6:35 f m

  Tack för ett inlägg som belyser ett samhälle som mer och mer liknar ett Sverige på -30-talet.

 5. 5 Arrami mars 26, 2011 kl. 7:05 f m

  …mycket bra skrivet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: