Varför det inte kan bli brist på pengar i ett samhälle


Vi hör ofta att det inte finns tillräckligt med pengar i ett samhälle. T.ex så ”fanns det inte” tillräckligt med pengar i USA efter börskrachen 1929. Detta trots att USA då var rikt på råvaror, hade bra klimat för odling, hade en fungerande infrastruktur, bra tekniska förutsättningar och fullt med människor som var villiga att arbeta. Hur kunde det då fattas pengar?????

Jag tror att man måste ner till en mer ”grundläggande” förståelse om vad pengar är eller rättare sagt vad det egentligen borde vara.
Man kan väl säga att pengar endast är ett medel för att kunna byta varor och tjänster mellan varandra. En värdemätare och inget annat
Det är viktigt att komma ihåg detta, och om detta bytesmedel som pengar är inte finns så skulle samhället helt stanna av. Pengar är alltså inget som ”har ett värde i sig självt” utan är endast ett praktiskt sätt att hålla reda på värdet av de varor och tjänster som byts. Ett clearingsystem helt enkelt

Vi kan göra en lite stapplande jämförelse mellan pengar och flygplansbiljetter.

Exempel 1
Tänk dig att ett flygplan skall flyga mellan två orter. Planet finns på plats, passagerarna finns där, flygpersonalen har anlänt, planet är tankat och det är bara att ge sig iväg.
Om det inte hade varit för en sak…..
Tryckeriet som trycker upp flygbiljetterna har inte levererat flygbiljetterna.
Och utan biljetter så vägrar flygbolaget att flyga så hela flygturen ställs in.

Ganska absurt exempel eller…..men det är faktiskt just detta som brukar hända när ett land får dålig ekonomi, arbetslöshet utbreder sig, välfärd läggs ner och misär börjar råda.

Exempel 2
Ett land kan vara rikt på råvaror, ha bra klimat för odling, ha en fungerande infrastruktur, bra tekniska förutsättningar och fullt med människor som är villiga att arbeta. Så det är egentligen bara att sätta igång.
Om det inte hade varit för en sak…..
”Tryckeriet” (bankerna) som trycker upp bytesmedlet/biljetterna (pengarna) vill inte leverera dessa.
Och då kan inte detta land heller starta upp sin produktion eftersom det är pengarna som gör att man kan hålla reda på all denna byteshandel av varor och tjänster som behöver göras.

Detta var två enkla liknelser för att visa det fullkomligt absurda i att ett samhälle fallerar på grund av en sådan sak som pengar (kontanter eller digitala) fattas.
När man ”smular ner” pengar till denna grundnivå så förstår man ju att det finns en enkel lösning.
Denna lösning är naturligtvis att ”de som leder landet” helt enkelt trycker upp det som vi kallar för pengar (sedlar, mynt eller digitala pengar) och delar ut dessa på ett vettigt sätt till folket. Och naturligtvis bestämmer att detta är ett lagligt bytes/betalningsmedel som alla enligt lag måste godta.
Då kan hjulen börja rulla igen.

Just nu fungerar inte ovanstående lösning p.g.a att det är bankerna som sitter på ensamrätten att skapa nya pengar. Och att dessa skapar pengarna genom att låna ut dem mot ränta.
EN FULLKOMLIGT ABSURD situation förstår man när man tänker efter

Annonser

9 Responses to “Varför det inte kan bli brist på pengar i ett samhälle”


 1. 1 honest mars 21, 2011 kl. 1:36 f m

  Fast om man trycker upp pengar hur som helst så förlorar ju pengarna sitt värde, även sånt kan leda till ekonomiska kriser

  • 2 superzeke mars 21, 2011 kl. 2:50 f m

   Ja det har du alldeles rätt i. Man bara om man trycker upp mer pengar (eller minde pengar) än värdet av de varor och tjänster som pengarna skall vara värdemätare för.Exemplet ovan är en förenkling för att beskriva vad pengar egentligen är för något (eller vad det borde vara). Alltså en uppfinning för kunna hålla ordning på byten av varor och tjänster.Janne

 2. 3 HEMIMAMMA mars 21, 2011 kl. 1:48 f m

  Hoppas att många förstår nu…Hemikram

 3. 4 Megapax mars 21, 2011 kl. 2:34 f m

  Tumme !! Därför stiftas lagar för att öppna affärsmöjligheter…och pengar rullar in med ränta på ränta…

 4. 5 Brain Seltzer mars 21, 2011 kl. 3:35 f m

  Men som systemet är uppbyggt nu så fungerar inte ditt tankesätt. Det skulle innebäre en enorm inflation. Även om du trycker pengar för att ersätta tjänster till exempel. Vad du då får är en egen valuta, en egen marknad för varje tjänst. Ungefär som Sverige var uppbyggt under tidig medeltid.Men detta är kommunisternas resonemang och det fungerar inte. Då får vi avbryta och ta bort hela den ekonomiska marknaden som den är nu. Detta är ett resonemang som du blivit iblåst av kommunismens värsta förespråkare. Finns inga pengar, tryck nya! Jämförelserna haltar inte bara lite, de är fantasifoster.”Denna lösning är naturligtvis att ”de som leder landet” helt enkelt trycker upp det som vi kallar för pengar (sedlar, mynt eller digitala pengar) och delar ut dessa på ett vettigt sätt till folket. Och naturligtvis bestämmer att detta är ett lagligt bytes/betalningsmedel som alla enligt lag måste godta.”Och hur menar du att det fungerar nu? Att bankerna trycker pengar hej vilt och ger dom till direktörerna? Hur ska man dela ut pengar till folket?Vi lever i en värld som är ganska långt ifrån det monopol-spelsliknande samhället du beskriver. Vill du ha pengar? Skaffa ett jobb! Jag skulle vilja se en ekonoms reaktion på detta, men en sådan kommentar hade du säkert avfärdat med att ekonomen är lurad, en del av maktens spel och inte kan se ”verkligheten”.Detta liknar religiöst dravvel. Ungefär som Jehovas missionerande, som Hare Krishnas förmananden. Det är snudd på sekt-varning på detta inlägget.

  • 6 superzeke mars 21, 2011 kl. 2:52 e m

   Vad menar du skulle vara fel i att staten har ensamrätt på att reglera penningmängden. Och att bankerna ägnar sig åt det som de flesta tror att de gör…..lånar ut pengar som de har innestående. Alltså ”full reserve banking” istället för ”fractional reserve banking.Varför skulle det bli inflation i ett samhälle som har balans mellan cirkulerande pengar och utbudet av varor och tjänster.Och hur kan du få det till att det har något med kommunism att göra??Janne

  • 7 Greenbacks mars 23, 2011 kl. 4:49 e m

   @Brain SeltzerDet var mycket svammel med lite innehåll i din kommentar. Riktiga företag konkurrerar om pengar och kan inte hitta på egna i form av krediter som de skuldförslavar allt med. banker är inga företag – de är rena parasiter på andras arbeten och inget annat.Bankerna är det absolut mest centralstyrda verksamheten som finns och har funnits. Bankerna sitter ihop med staten som ytterst garanterar deras påhittning (senast genom att höja insättningsgarantin – dvs garantin att staten går in och betalar bankkunder för de pengar som bankerna inte har men låtsas ha på sina kunders konton). Riksbanken sköter clearingen åt denna bankkartell-parasit genom RIX. Riksbanken är bunden till centralbankernas centralbank BIS. Så det är ett centralstyre som kommunismen ALDRIG var i närheten av. Marx hyste otroligt förakt för denna centralstyrning och parasitering:“Talk about centralisation! The credit system, which has its focus in the so-called national banks and the big money-lenders and usurers surrounding them, constitutes enormous centralisation, and gives this class of parasites the fabulous power, not only to periodically despoil industrial capitalists, but also to interfere in actual production in a most dangerous manner— and this gang knows nothing about production and has nothing to do with it.”@JanneLedsen att jag inte hinner med, mer Janne! Har mycket att stå i just nu.

 5. 8 skvitt mars 21, 2011 kl. 5:29 f m

  Tumme!/Skvitt

 6. 9 Pellefantia mars 21, 2011 kl. 9:18 f m

  alltid bra med tydliga exempel


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: