I går: internationella kvinnodagen


Varför ska det behövas en internationell kvinnodag?

Jo, så självklart: det finns kvinnoförtryck. Men varför?

Skvitt skrev om det i går, klicka här på ”Hyllning till kvinnan! Internationella kvinnodagen!” Många skrev om dagen, till exempel bloggaren ”Calleism”. Och så klart Hemimamma!

Sofi Tagesson tog upp att kommunerna måte ta sitt ansvar och agera mot kvinnovåld. AFTONBALDET lyfte också upp att 181 kvinnor har mördadats sedan år tjugohundra.

Men vid en genomgång av de bloggar jag kikar in på då och då visar det sig att häpnadsväckande få trots allt uppmärksammade dagen, fast att  jag hade förväntat mig det. Det gäller alltså även kvinnnliga skribenter. Det är märkligt. Och det kräver en förklaring och den är nog så simpel som att kvinnor i Sverige trots allt känner sig ganska så jämlika. Och visst är det så, sett ur ett globalt perspektiv.

I går hälsade Skvitt på för honom okända kvinnor och han sa: ”Grattis! Grattis på kvinnodagen!” ”Eh? Ja, jasså, ja tack!”  Säger det något?

Det här hindrar dock inte att kvinnokampen absolut måste föras vidare. Den är viktig, men den måste föras som en del i den socialististiska och internationella frigörelse-kampen.

Kvinnokamp, om den ska vara fruktsam, måste vara en kamp mot klassamhället världen över, vilket förhoppningsvis framgår av mitt inlägg i går.

För, handen på hjärtat; ser vi på frågan globalt finns det mycket att göra – närmast oändligt mycket! Skvitt har skrivit om könsstympning, halsuttänjning i sydaostasien, hedersmord, burka-bärandet och andra socialt isolerande ingrepp. Vad Skvitt tyvärr ännu inte har lyft fram är våldtäkt som krigiskt vapen.

Våldtäkter i vanlig mening, en galen man som på eget initiativ våldför sig (Hagamannen till exempel), det får vi nog leva med i alla tider. Det finns så lite att göra i bekämpandet av sådana företeelser. Upplysning är väl vad som kan göras. Upplysning kring vad en kvinna kan göra för att undvika riskerna, hur hon kan försvara sig och liknande, men galningen är inte så lätt att stoppa.

Men!: I krig, där det så fruktansvärt tragiskt att det är en del i en strategi och där finns mycket att åstadkomma. Att straffa de krigsmän, som använder denna taktik för att destabilisera ett samhälle, där är det ett måste att agera och det skulle kunna leda till framgång och skydda kvinnor framgent.

Margot Wallström är den enda Socialdemokrat som Skvitt verkligen gillar och hyllar (faktiskt näst intill på ett religiöst sätt! Sic!).

Hon har alltid visat styrka och aldrig varit inblandad i skandaler. Hon är hederlig in i själen, har ryggrad som få och har ett hjärta rött. Hon kämpar frenetiskt för kvinnors rätt, inte minst i nyss nämnda fråga, våldtäkt som vapen.

Dagens kvinnokamp måste rikta blicken ut och bort från vår horisont. Därute finns de skriande behoven på jämställdhet. Här hemma är det mesta redan gjort. Kvinnokampen är och måste vara global, men extremfeministerna ser bara till sina egna personliga intressen med välbetalda poster i olika organisationer och som inbjudna välbetalda konsulter i olika sammanhang. När hör vi dem uttala sig så som Margot Wallström gör?

Kvinnokampen måste vara global och revolutionär!

Den får aldrig vara ett jippo eller användas som språngbräda för egna personliga framgångar!

Det är kontraproduktivt och det skapar bara en grogrund för ett meningslöst könskrig!

Annonser

8 Responses to “I går: internationella kvinnodagen”


 1. 1 Kikki mars 9, 2011 kl. 11:01 f m

  Underbart bra skrivet. Håller helt med dig! Ska kolla igenom den blogg du länkade till först! Hyllningen.Superbt skrivet, säger jag!

  • 2 skvitt mars 9, 2011 kl. 11:11 f m

   Och så böjer sig Skvitt i förlägen rodnad och tackar för detta smickrande genmäle!Kram på dig!/Skvitt

 2. 3 Kikki mars 9, 2011 kl. 12:22 e m

  Bra sagt!

  • 4 skvitt mars 9, 2011 kl. 12:47 e m

   Samma Kikki?Tack i alla fall, i så fall!Och kram!/Skvitt

 3. 5 HEMIMAMMA mars 10, 2011 kl. 2:53 f m

  Jag dyrkar också Margot =0)Hemikram

  • 6 skvitt mars 10, 2011 kl. 7:40 f m

   Hon är värld det.Kram!/Skvitt

 4. 7 HEMIMAMMA mars 10, 2011 kl. 9:36 e m

  KAN NÅGON ANNAN MEDLEM I TANKEN GÖRA DAGENS INLÄGG? Den som känner sig manad eller orkar får ta min plats idag och jag orkar inte förklara… läs i min blogg.

  • 8 superzeke mars 11, 2011 kl. 1:47 f m

   Hej HemiOk, skriver ett inlägg som jag tycker är viktigt.Janne


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: