USA, oljan, dollarn och makten


På grund av oroligheterna i mellanöstern så tänkte jag skriva ett inlägg om själva grundorsaken till varför USA ”blandar sig i leken” med sådan envishet. Jag har sett flera debattprogram och massor av nyhetssändningar men ”konstigt nog” så tas aldrig själva kärnan i det hela upp. Det som tas upp är en massa sidoinformation som i.o.f.s kan vara intressant men varför inte förklara själva grundorsaken.

Grundorsaken är det som kallas ”Petrodollarn” och som handlar om den överenskommelse som USA i början av 70-talet gjorde med Saud-arabien och OPEC att all olja som såldes skulle säljas i dollar. Denna överenskommelse gjordes med hela USA-s krigsmaskin som effektivt ”påtryckningsmedel” och gick ut på att USA lovade att beskydda Saud-arabiens härskare och se till att de behöll makten förutsatt att de såg till att all olja såldes i dollar-valutan.

Då kanske ni undrar varför det är så avgörande att oljan säljs i dollar. Jag tänker här försöka skriva en ytterst förenklad förklaringsmodell. Utifrån den så kan ni sedan själv vidareutveckla det hela.
Så här följer försöket till förklaring…..

Tänk er att det bara finns 4 länder i världen.
USA, Saudiarabien, Grekland och Sverige.
Av dessa länder så är det bara USA som har vapen (skjutvapen, flygplan, bomber och så vidare).
Sverige och Grekland har naturtillgångar i alla former.
Saud-arabien har den livsviktiga oljan som alla länder är beroende av.

Eftersom USA har alla vapen så kan de säga till Saud-arabien att de är tvungna att sälja all olja i USA valuta (dollar) annars så kommer USA att helt enkelt invadera hela Saud-arabien med vapenmakt och döda de som inte vill sälja oljan i dollar.
Eftersom Saud- arabien vet det (och inte har vapen att försvara sig med) så kommer de att sälja all olja i USA-dollar.
Detta betyder i sin tur att det enda USA behöver göra för att få olja till sig själv är att starta en sedelpress som trycker dessa dollar i princip helt gratis för dem själva. De behöver inte producera något annat än dessa papperslappar.

Sedan så måste Sverige och Grekland också ha dollar för att köpa denna olja. Därför så måste de producera en massa råvaror som järn, skog och alla möjliga matvaror och förnödenheter som de sedan säljer till USA för att få tag i dessa dollar. Först då kan de köpa olja.
Så det enda USA behöver göra är egentligen att trycka sedlar. På detta sätt så får de allt de behöver utan att göra eller producera något själv. Det enda ytterliggare de måste se till är att de har nog med vapenmakt så att de kan förinta alla som bryter mot att oljan säljs i dollar. Makten är alltså i grunden byggd på ett våldsmonopol och inget annat.

Så nu kan ni säkert själva lista ut varför USA är så otroligt intresserade att lägga sig i alla konflikter, oftast i namnet som fredsanhängare och världsförbättrare.
Som exempel så kan man ju nämna att Saddam Hussein började med att sälja oljan i annan valuta än dollar och det gick inte att övertala honom till att återgå till dollarn. Men nu säljer Irak oljan i dollar igen. En invasion och ett krig krävdes för att ”återställa ordningen”.

Här följer en video där John Perkins berättar denna historia. Han var själv en av de ”ekonomiska torpeder” (hitman) som ”förhandlade” fram uppgörelsen med Saudarabien och OPEC. Själva historien om det börjar c:a 8 minuter in i videon men jag rekommenderar er att lyssna på hela videon. Den förklarar på ett bra sätt alla de militära operationer som USA varit inblandade i de senaste 40 åren.

Annonser

21 Responses to “USA, oljan, dollarn och makten”


 1. 1 Megapax mars 7, 2011 kl. 1:39 f m

  Och detta fortgår..och t o m i biblen står det…den största ulven går i fåfårakläder och predikar i mitt namn och låtsas gå i fredens tecken…Vita HUSETdet görs INGET gått i detta hus..korrupta hela högen.Det borde döpas till Svarta Huset ist.Så vedermödorna har redan börjat..

  • 2 superzeke mars 7, 2011 kl. 3:45 f m

   Och skulle det komma in någon ”god man/kvinna” i vita huset så blev denne nog inte så långlivad

 2. 3 HEMIMAMMA mars 7, 2011 kl. 3:03 f m

  Jag kan bara tacka och hoppas att fler ska förstå detta…Hemikram och tumme!

  • 4 superzeke mars 7, 2011 kl. 3:48 f m

   Ja det är lätt att ”inte förstå”, själv har jag inte förstått det här med ”valutans makt” förrän på allra senaste tiden.Janne

 3. 5 Arrami mars 7, 2011 kl. 3:54 f m

  …jo, man förstår varför USA överlever ekonomiskt trots sitt gigantiska underskott i finanserna…sedelpressen jobbar för högtryck! 😉

 4. 6 Deepwater Horizon mars 7, 2011 kl. 5:35 f m

  Arrami, nu är ju inte oljan en dollarpress för USA, de måste ju köpa oljan av andra länder i dollar. Med andra ord försvinner dollar från USA när oljan kommer in i landet. Den lilla olja USA producerar förbrukas effektivt innanför landets gränser.Men det är inte bara nackdelar med USA`s politik. Irakierna har det inte direkt sämre idag än med Saddam vid rodret och USA`s inflytande över oljeproduktionen har ökat kompetensen och kvalit\en på industrin mångfaldt.

  • 7 superzeke mars 7, 2011 kl. 4:49 e m

   @Deepwater HorizonVet inte hur du menar men USA kan ju trycka upp hur mycket dollar som de vill, visst försvinner dollarna när de köper oljan men det är ju bara att trycka nya dollar för att kompensera det i så fall. Men det här fungerar ju bara så länge all olja måste handlas i dollar. När oljeproducenter börjar sälja olja i t.ex Euro så blir ju dollarn plötsligt en valuta som måste konkurrera med alla andra valutor på lika villkor. Och det är ju det som håller på att hända nu (Venezuela och Iran t.ex som säljer i euro). Även Ryssland tror jag säljer i euro nu och där har ju USA en motståndare med en stor militär styrka. Så det börjar bli svårt för USA att hålla kvar greppet om detta. Det kommer att bli en kraftmätning med hot och mothot som vi inte vet hur det slutar ännu.IRAKFör USA så hade det ju varit enklare om Saddam hade låtit sig mutas och styrt sitt land med järnhand och sålt oljan i dollar. Det fanns ju inget intresse för USA att invadera Irak men de ”blev ju tvungna till det” eftersom Saddam som de själv hade utbildat och tillsatt som Iraks ledare plötsligt blev ”olydig” och ville gå sina egna vägar.

 5. 8 tant helene mars 7, 2011 kl. 8:33 f m

  Halloj Janne!tummen upp för din artikel! delar och rebloggar den!Kramelikram ”Tant Helene”

 6. 9 Vajra mars 7, 2011 kl. 8:52 f m

  Varför många av oss inte förstått på senare tid är den mörkläggning som massmedia bidrar med.Något som jag velat se är ett rikitg fredligt angrepp mot media som är lika sammansvuret som gärningsmännens gärningar. Svensk media känns ibland som en tecknadfilm som saknar helt den känslan som folk bär inom sig eller det folk pratar om på bloggar/arbetsplatsen.Är inte detta märkligt?Hade det inte varit guld att se ett program om petrodollarna som du beskriver Janne och koppla det till ett fysiskt folkligt möte där vi möts och ställer våra riksdagsledarmöter mot väggen och tala om för dem hur vi vill dem skall agera mot omvärlden?Idag i Helsingborg är det El-uppror kl 18.30 Campus universitet, där det finns politiker med, skall bli intressant å se vad det barkar hän.El-uppror tillkommer för att Maud olofsson med dito politiker inte har sunt förnuft, och engagerar sig inte folk så blir det så här sjukt….kontentan är att man inte kan överlåta någon makt till ett elitstyre.Vad dessa sjuklingar inte förstår är den intelligens som folk besitter och den måsta aktiveras…av folket självtInternet är guld värt för alla som känner att deja vu upplevelserna är alldeles för ofta återkommande.Ha det gott jag återkommer med info efter Elupproret i Hbg

  • 10 superzeke mars 7, 2011 kl. 4:59 e m

   Hej VajraJovisst så hade det varit bra om ”mainstream-media” tog upp saker som petrodollar, det monetära systemet och andra saker i klartext. Sakerna är ju egentligen väldigt enkla.Det tar inte lång tid att förstå kärnpunkterna om man bara skippar allt skitsnack runt omkring.Här är det tur att Internet finns i varje fall.Intressant att få höra vidare om Elupproret.

 7. 11 Arrami mars 7, 2011 kl. 5:10 e m

  ”Deepwater Horizon” …du fick ett bra svar av ”superzeke”, jo dollarn lever på att ”guldfot” blev ”oljefot”…därför går sedelpressarna hejdlöst och konstant i USA!

 8. 12 skvitt mars 8, 2011 kl. 5:36 e m

  Tumme!Mycket bra skrivet och för Skvitt ett känt faktum.Tack, superzeke!Detta rebloggas./Skvitt

 9. 13 Mavera mars 8, 2011 kl. 9:52 e m

  Medier antingen förvränger eller mörklägger en del av informationen. T ex när det gäller så kallade revolutioner i Nordafrika så har USA känt till om förberedelser till dessa sedan ett bra tag. I Egypten har de själva varit delaktiga i processen, i Libyen är det annorlunda men USA visste om det sedan februari 2008. Allt finns hos Wikileaks. Här är länkarna:http://wikileaks.ch/cable/2010/02/10CAIRO237.html http://wikileaks.ch/cable/2010/02/10CAIRO215.html http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8289698/Egypt-protests-secret-US-document-discloses-support-for-protesters.htmlhttp://wikileaks.ch/cable/2008/02/08TRIPOLI120.htmlhttp://wikileaks.ch/cable/2008/06/08TRIPOLI430.html

  • 14 skvitt mars 8, 2011 kl. 11:14 e m

   Bra!/Skvitt

  • 15 superzeke mars 9, 2011 kl. 2:03 f m

   Tack Mavera

 10. 16 Deepwater Horizon mars 9, 2011 kl. 3:24 f m

  ”Vet inte hur du menar men USA kan ju trycka upp hur mycket dollar som de vill, visst försvinner dollarna när de köper oljan men det är ju bara att trycka nya dollar för att kompensera det i så fall.”Om du tror att det funkar på det viset så är du dummare än rälsen som tåget går på. Pengamarknaden är global och att trycka nya sedlar som kommer i omlopp, det skulle innebära en underbar inflation. Dollarn skulle bli värdelös. Ganska enkel logik.Det finns ingen uppgörelse att oljan endast ska handlas i dollar, däremot har oljehandeln knutits till dollarn för att den är så internationellt gångbar. Varför handla olja i svenska kronor när det inte finns olja i Sverige? Att det nu förekommer fler valutor på oljemarknaden är inget som är överraskande. Vad tror du engelsmännen har räknat sin olja i sedan BP började suga upp olja ur den engelska kontinentalsockeln?Nej, du läser för mycket vänsterorienterad dynga som vill indoktrinera dig. Läs energiekonomi i stället och försök förstå i stället.Att USA skulle ha en oljefot för sin valuta är lika mycket dyngsnack. Man kan inte ha en myntfot som inte finns, man kan inte köpa en råvara för att bygga sin valuta på. USA har väldigt lite olja nationellt. Att de amerikanska oljebolagen finns över hela jorden hjälper inte, de ger inte bort oljan till staten. Vänsterflum är vad det är.

  • 17 superzeke mars 9, 2011 kl. 12:58 e m

   @Deepwater HorizonTitta igenom videon med John Perkins så kommer du att förstå.Om inte han som var med och tvingade fram avtalet om att OPECvar tvungen att sälja oljan i dollar kan övertyga dig såkan nog knappast jag heller göra det.Janne

 11. 18 Mavera mars 10, 2011 kl. 6:00 e m

  Olja är absolut en grundorsak, dessutom USA inte bara lägger sig i konflikter utan SKAPAR de. Titta gärna på min blogg där jag översatt och lagt upp ett dokument (hämtat hos Wikileaks) där det framgår mycket tydligt vad USA anser om Libysk olja och gas samt Libyens politik i det hela. Det ger svar på en del frågor.

 12. 19 Carl Norberg mars 23, 2011 kl. 5:57 f m

  Om Deep Water, vilket passande namn, önksar diskutera detta med med någon som är helt dum i huvudet och som dessutom är en av de som gapar och skriker mest om detta så är denne hjärtligt välkommen.Vem i detta som är oförstående och beter sig dumt kommer då genast att framgå.I övrigt en mycket bra och trevlig text som får mig att tänka på att jag nog inte är så lämpad att uttrycka mig så.

  • 20 superzeke mars 23, 2011 kl. 4:30 e m

   Tack CarlBrukar följa din ”dagliga kamp” emot centralbankssystemet med stor spänning.HörsJanne


 1. 1 glacière électrique Trackback vid maj 23, 2013 kl. 1:03 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: