Samhällsbetraktelse ur Moderaternas synvinkel, vill de betala skatt?


Ibland känns det så hopplöst, kommentarer som man inte borde bry sig om kan ändå få ett fäste om en ibland. Inlägg som mest säger hur ofantligt lättlurade dumma en del är som uttalar sig om sådant de inte ens läst, eller har en aning om. Det är det som smärtar, inte det som skrivs av dem utan det faktum att de är så insnöade att de inte fattar hur lurade de är… Så varför talar man för döva öron, varför anstränger man sig när folk väljer att vara så manipulerade?

En längre tid stod jag själv med huvudet i sanden, bankkriserna passerade, mitt liv som mamma med ett handikappat barn tog all tid i världen. När jag återvände var det ett helt annat politiskt landskap som omgav mig, och gång på gång frågar jag mig hur detta kunnat hända? Beklagansvärt inser jag att jag och mina syskon tillhörde den sista generationen som fick växa upp i folkhemmet. Vi omgärdades av ett framtidshopp, vilket delvis sattes stopp för, när ”satsa på dig själv” kampanjen kom. Det var ett lite steg bort från den humanistiska tryggheten vi omgavs av som barn, och som snart kom att följas av flera. Det handlade inte längre om ”alla tillsammans”, jämlikhet eller broderskap utan mer om envar sin egen lyckas smed.

Hade vi det inte bra? Nja samhället har ju aldrig kunna stoltsera med att vara fullt jämlikt men vi var ju en bra bit på den rätta vägen… Så vad var det som hände, ett stort misstag var EU, de politiska besluten fattas inte längre i vårt land. Hela tanken bakom kommun, landsting var ju att makten skulle komma närmare folket. Makten skulle utgå från folket, men maktens företrädare är inte längre idealister utan mera förvaltare med en välbetald lön. De förvaltar Sveriges ekonomi utifrån deras politiska mål, men ideologierna, drömmarna, eller deras utopier sådana politiska partier frodades av har nästan helt försvunnit. Skulle det göra någon större skillnad om de politiska partierna ersattes av rena tjänstemän? Skulle det göra någon skillnad om de politiska valdebatterna sändes i repris istället för att vi slösar resurser på att producera nytt, med samma innehåll?

Numera måste alla partier redan ha budget för sina förslag innan de ens får uttala dem, det var endast amatörerna SD som körde vilt, med räkenskaper som inte riktigt gick ihop, men det gav i alla fall deras väljare en förståelse åt vilket håll de vill driva skutan. Därmed inte sagt att det kan vara fritt fram att börja räkna på fingrarna som dem, men en större frihet i att få tala om vilket samhälle partierna vill skapa, borde vi väljare kräva av de som vill få våra röster. Problemet är att den som öppet vågar drömma om ett samhälle, av media och sina motståndare, genast blir betraktade som oansvariga med löften som inte är finansierade. Är det något parti som kan tänkas tjäna på att det inte längre finns plats för drömmar på den politiska agendan? De som medvetet väljer att lämna sina märkeskläder eller andra dyrare tillbehör som smycken och Rolex klockor hemma, för att inte avslöja sitt enorma överflöd av pengar, när de säger sig vilja hjälpa oss som har fullt upp med att få ihop till räkningarna eller till maten på bordet.

Moderaterna är ju ganska tydliga med att de som enfrågeparti alltid har som mål att sänka skatterna, det som gynnar de redan välnärda och drabbar den offentliga sektorn. De talar dock inte om vad för samhälle de ser på den andra sidan av slopande av Välfärden för alla medborgare i landet, inte heller tycks någon vara intresserad av att ställa dessa frågor till dem. Aldrig har jag hört en moderat förklara vad som är lagom skatt, när de kommer att bli nöjda, när de uppnått sina mål i samhället? Vill moderaterna behöva betala skatt överhuvudtaget? Handlar inte deras tro om att skatten skall bort och att den offentliga sektor vi kan tänkas behöva som polis och domstolar, sköts av privata intressen som tjänar sitt leverbröd på sponsorer eller via reklam? Vi som har läst historia vet ju att lagen aldrig har varit lika för alla, de kapitalstarka har alltid kunnat köpa sig fria från straff på något sätt, lagen är ju mest till för att skydda dem från oss.

Egentligen så vet jag inte riktigt själv vad för samhälle Moderaterna strävar efter, men får förmoda att de moderata väljarna i landet har full koll på vart partiet är på väg.

För tänk om jag har rätt, hur många i Sverige gagnas då av att Moderaterna styr i landet? Lönearbetare som har en ”normal” anställning har fått några kronor extra i plånboken, och livet kan ju te sig ganska ljust ut för tillfället i alla fall, men sedan då? Om barnens fotbollsplan växer igen för att kommunen inte har några pengar att sköta om den med, går du ut själv och iordningställer den? Köper du barnens skolböcker, eller skickar med skolmaten åt dem när sådant inte längre erbjuds av de privata skolorna? ( Moderaterna röstade emot fria skolmåltider)Tror du fortfarande att din plånbok kommer vara välfylld när elpriserna fortsätter att stiga, när medicinen blir allt dyrare, när läkarvården betalas genom privata försäkringar? Framförallt kommer du sluta att besöka din gamla mamma på hemmet när du gråter inombords av att se hur vanskött hon är, eller tror du att du har råd att flytta henne till ett dyrare hem? Vågar du släppa ut dina barn ensamma när kriminaliteten bara ökar, då det är ett av de få sätten för många att livnära sig på. Vad kommer du tänka när dina barn kommer hem utan kläder på kroppen, då även de dyra märkeskläderna de bar kan förvandlas till mat? Har du råd att köpa ett hus med höga murar och många larm som håller ”patrasket” utanför? Tror du att du vågar ta dig till ICA för att köpa din mjölk som omgärdas av mängder av trasiga själar som sitter på rad och tigger? Polisen jagar som pliktskyldigast bort dem ibland men vet att de återkommer så fort de försvinner om hörnet. Nyheterna som diskuterar vilka åtgärder som skall sättas in för att få bukt med tiggeriet som brer ut sig i samhället, och betraktas som värre ohyra än kackerlackorna. Kanske är det då du inser det geniala bakom skattefinansierade RUT som skulle kunnat handla hem din mat, men det är även då du inser att hon trots allt är för dyr för sådana som dig, för när ingen längre betalar skatt finns heller inga pengar att finansiera RUT…

Vad är det då för samhälle du drömmer om, och vilket samhälle är det du vill lämna över till dina barn? Vad var det för samhället arbetarna i Ådalen stred för, de som då blev beskjutna av militär varav 5 personer dog, för att de begick civil olydnad när de demonstrerade.

För den som behöver påminnas om Moderaternas historia ———-

Vill även passa på att hedra Olof Palme som mördades den 26 februari 1986, svårt att fatta att det gått så många år sedan den dagen,,,,,

Annonser

4 Responses to “Samhällsbetraktelse ur Moderaternas synvinkel, vill de betala skatt?”


 1. 1 HEMIMAMMA mars 1, 2011 kl. 5:17 e m

  Mycket bra analys och den beskriver mina egna tankar… tumme!

 2. 2 HEMIMAMMA mars 1, 2011 kl. 8:54 e m

  knuffar

 3. 3 Greenbacks mars 2, 2011 kl. 12:48 f m

  Bra skrivet! Tumme!

 4. 4 Arrami mars 2, 2011 kl. 12:50 f m

  …tumme så klart! 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: