Vikten av ett nytt penningsystem


Jag gör mitt första inlägg i Solidaritetstanken här idag. Mina inlägg kommer främst att handla om vårt penningsystem och hur detta påverkar vårt samhälle. Detta är ingen typisk vänster-höger fråga och inget av våra politiska partier har någonsin behandlat detta i sina valdebatter eller tagit upp det i sina valmanifest. Detta trots att penningsystemet är fundamentalt grundläggande för hur ett politiskt parti kan genomföra sin politik och då speciellt för ett parti som vill kunna genomföra ett solidariskt samhälle där vi alla är lika mycket värda och ingen skall bli lämnad utanför.

Jag tänker ”klistra in” ett gammalt blogginlägg jag gjort här nedan för att förklara hur vårt penningsystem fungerar. Det är viktigt att förstå hur pengar skapas ”ur tomma intet” av våra banker och hur bankerna på detta sätt kan styra vårt land. Så här nedan så följer mitt gamla blogginlägg i repris.

”Tänkte skriva om en sak som är väldigt eftersatt i media, nämligen om hur vårt penningsystem fungerar och hur detta styr allt i vårt samhälle. Det är penningsystemet som avgör hur mycket välfärd som skall finnas och hur stor arbetslösheten skall bli. Det är alltså inte politiken som avgör detta utan det är våra banker som styr det.
Politik handlar endast om att fördela befintliga resurser medans det är bankerna som styr hur stora dessa resurser som skall fördelas kommer att vara.

Problemet är att det är så få människor som funderar på vad pengar egentligen är, var de kommer ifrån, hur de skapas och hur de kontrolleras.
Jag tänkte börja med att förklara hur alla pengar skapas och vem som gör det.

97 % av alla pengar skapas av våra privata banker och de skapas när någon lånar pengar av banken. De resterande 3 % pengar är mynt och sedlar som ges ut av Riksbanken.  När jag skriver skapas så menar jag att att de privata bankerna bokstavligen ”trollar fram pengarna ur tomma intet”. Pengarna finns alltså inte innan banken lånar ut dem eftersom banken inte har dessa pengar själv. Faktum är att det är ingen som har dessa pengar utan banken knappar helt enkelt in den summa som du vill låna via en dator till ett bankkonto som de öppnar i ditt namn.
Sedan så räknas detta som pengar.

Det är detta sätt som bankerna ”skapar pengar ur tomma intet” som är så viktigt att förstå. Det är en väldigt enkel process som bankerna använder men eftersom den trotsar ”vårt sunda förnuft” så behöver man tänka efter både en eller flera gånger för att det liksom ”skall gå in i skallen” på en.

För att förstå detta så rekommenderar jag er å det starkaste att se denna 47 minuter (5×9 minuter avsnitt) långa video ”Money as debt” som är översatt till svenska och finns på Youtube.
Det är en tecknad film som är mycket pedagogiskt gjord men man måste ändå verkligen tänka efter för att förstå hela innebörden av detta ”trolleritrick” som alla banker använder.
Filmen finns här…..OBS att sedan filmen gjordes så har det blivit ännu enklare för bankerna att skapa ”luftpengar” men som en inledning fungerar filmen bra.

http://www.youtube.com/view_play_list?p=55D81811E0DB622D

För att man skall övertyga sig lite mer om att det verkligen fungerar så här med bankerna så kan man också läsa denna artikel där vår finansminister Anders Borg säger samma sak
http://inormous.net/webdav/docs/50miljarder&00miljarderDNse.pdf

Vad han säger är i klartext är att bankerna kan ”trolla fram” 500 – 600 milliarder om staten stöder dem med en tiondel av dessa pengar.

Återkommer med lite fler blogginlägg i detta ämne men först måste man förstå hur bankerna kan skapa pengar ”ur tomma intet”.
Om man förstår detta grundläggande så är det också mycket lättare att förstå hur politiken fungerar.

Våra politiker är alltså helt beroende av vad våra banker gör och de har heller ingen möjlighet att påverka bankerna. Detta är viktigt att förstå.

Annonser

14 Responses to “Vikten av ett nytt penningsystem”


 1. 1 HEMIMAMMA februari 27, 2011 kl. 4:45 f m

  Mycket bra jobbat! Välkommen till tanken!Hemikramar ♥

  • 2 superzeke februari 27, 2011 kl. 5:12 f m

   Tackar tackar

 2. 3 QueenKatarina februari 27, 2011 kl. 7:43 f m

  Det är frågan om att låna med måtta och kunna betala tillbaka.Särskilt då det gäller nyföretagande.Ha det.

  • 4 superzeke februari 27, 2011 kl. 2:46 e m

   Jovisst, men tänk på att banken egentligen inte lånar ut pengar till dig. De skapar bara en kredit som du kan använda som pengar och som du dessutom måste betala tillbaka med ränta.Banken satsar alltså inte ett öre själva.

 3. 5 Greenbacks februari 27, 2011 kl. 11:23 f m

  Läste den och de var kanon. Det ÄR basic, precis som du skrev i en kommentar till mig – det krångliga är bara till för att förvirra oss som vid varje trolleritrick. Man kan lätt bli förödmjukad till tystnad av detta magiska hokus pokus-mumlande men tittar man under täcket, som du gör, så ser man hur otroligt enkelt allt är. Jag blir numer mest förbannad nu när någon bankkramare försöker platta till mig med en massa svammel som bara bildar dimma. Det du gör är det helt riktigt: att ta ifrån bankparasiterna deras tolkningsföreträde av orden och visar hur enkelt tricket egentligen är. För likt skräddarna i kejsarens nya kläder är det bara ord som klär bedrägeriet.

  • 6 superzeke februari 27, 2011 kl. 2:56 e m

   Ja att förenkla alla begrepp är det viktigaste.Jag mailade en gång Swedbank och frågade dem om hur det kunde gå till när de tio-dubblade pengar enligt Anders Borgs artikel.Mailet gick igenom tre instanser på Swedbank och i sista instansen så fick jag till svar att de inte förstod hur Anders Borg räknade. De bad mig fråga finansdepartementet istället.Sedan länkade de också till en Pdf ifrån Swedbank som beskrev kapitaltäckningen som Swedbank använder. Det var en skrift på över 80 sidor som var fullständigt obegriplig att förstå.

 4. 7 trerk februari 27, 2011 kl. 11:37 f m

  Kanoninlägg, som förklarar hur bankerna gör luft till pengar. Tumme!

  • 8 superzeke februari 27, 2011 kl. 3:11 e m

   Tack, jag önskar att våra politiker skulle lära sig och förstå penningsystemet.Jag har skickat material om detta till de rödgröna partierna men inte fått något som helst gensvar.Det vore av yttersta vikt att t.ex socialdemokraterna tog upp detta med en penningreform.Då skulle man kunna prata om ”de nya socialdemokraterna”. Med en penningreform så går det ju att genomföra en solidarisk politik.Detta är ju i princip omöjligt i nuvarande penningsystem där våra banker styr hela utvecklingen i samhället. De som kontrollerar penningskapandet bestämmer allt.”Give me control of a nation’s money and I care not who makes the laws. – Mayer Amschel Rothschild ”

 5. 9 Greenbacks februari 27, 2011 kl. 3:10 e m

  Se där Janne! Ett till uppslag till ett nytt inlägg! Kommer bli kanon! Du behöver bara att kopiera det du skrev om Swedbank och Anders Borg – sen är det bara att hitta på ett en rubrik som låter mycket, typ – ”Swedbank har ingen aning om vad de sysslar med”Jag tycker själv om just när det kommer fram nya inlägg ur en dialog med de som kommenterar. Om du vill kan du kanske lägga till t.ex ett citat av Allan Greenspan som säger vad det går ut på:”‘Since becoming a central banker, I have learned to mumble with great incoherence. If I seem unduly clear to you, you must have misunderstood what I said.’-Alan Greenspan talandes inför en Senatkommitté 1988”

  • 10 superzeke februari 27, 2011 kl. 3:39 e m

   Bra idé, skall se om jag kan hitta mailen och svaren också, fast det var rätt länge sedan så de kanske har kommit bort. Blir till att leta.Det började rätt roligt med att Swedbank hade någon slags ”öppen chatt” med kunderna.Jag tyckte nästan synd om de två tjejerna som svarade när de fick min fråga.De visste naturligtvis ingenting om det så de vidarebefordrade det.Janne

 6. 11 skvitt februari 27, 2011 kl. 3:57 e m

  Bra skrivet!/Skvitt

 7. 12 Kristina februari 28, 2011 kl. 4:38 f m

  Kikar bara in som hastigast här. Bra skrivet, det blir tumme. Klart det måste finnas klipp på hans fotstil. Men när ja laddade ner firefox då verktygsfältet på bloggen ej fung, så går det ej o länka. Vetrkligen dags o krypa i säng nu.Ha de gött önskar nattugglan!

  • 13 skvitt februari 28, 2011 kl. 9:29 f m

   I Chrome funkar det i alla fall. I IE funkar det inte./Skvitt

 8. 14 tant helene februari 28, 2011 kl. 4:49 f m

  Håller med Skvitt och dom andra!Rebloggar detta!Tummen upp ”tant Helene!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: